Eksperter om priser fra Kronprinsparret: Det er mere end et skulderklap

Det er en øjenåbner, at en fotograf modtager en af Kronprinsparrets Priser, mener formanden for pressefotograferne.

Stjernedrysmodtager Lærke Posselt leverer dagligt fotos til både danske og udenlandske medier. Her er et af hendes fotos. (Foto: © Lærke Posselt, Lærke Posselt)

På lørdag er det tiende gang at Kronprinsparret hædrer unge talenter med deres Stjernedryspriser på 50.000 kr. I år er det fototalentet Lærke Posselt og skuespilkometen Johanne Louise Schmidt, der løber med æren og pengene.

Selvom Lærke og Johanne allerede drøner der ud af med succes, vurderer formand for pressefotograferne og filmforsker fra Københavns Universitet, at deres nye titel som kongelige Stjernedrys vil have stor betydning for deres fremtidige karriere.

- Det er en utrolig positiv ting for en fotograf at få sådan en pris. Lærke er en fremragende fotograf, og derfor er det utrolig godt set af Kronprinsparret, mener formand for Pressefotografforbundet Lars Lindskov.

- Lærke har før vundet internationale konkurrencer som World Press Photo, men det er jo én ting. At vinde Kronprinsparrets Stjernedryspris er en hæderspris, der er underbyggende for hendes karriere, og det er en utrolig flot cadeau til hende og hele fotojournalistikken som felt, fortsætter han.

En øjenåbner for mediebranchenLærke Posselt er den første fotograf, der vinder en af Kronprinsparrets Priser, og det mener Lars Lindskov vil få en betydning i mediebranchen.

- Kronprinsparrets Stjernedryspris er klart en anerkendt pris, som man har respekt for i branchen. Og især også inden for foto-faget, nu hvor Lærke har vundet, siger Lars Lindskov og uddyber:

- Lærke har jo i forvejen en flot karriere. Men jeg tror, at prisen vil give et øget fokus på den måde, hun arbejder med fotos på. Det vil klart være en øjenåbner for hele mediebranchen og ikke kun for foto-faget, og jeg tror, at hendes arbejde vil smitte af på resten af branchen efter den her pris.

Synlighed er altafgørende

Skuespillerinden Johanne Louise Schmidt har tidligere modtaget en Reumert Talentpris, men filmforsker og forfatter Peter Schepelern mener, at Kronprinsparrets Stjernedryspris er mindst lige så vigtig.

- Verden er jo fuld af priser, men Kronprinsparrets pris er én, der klart giver synlighed. Som skuespiller drejer det sig om at blive bemærket mere end dem, man står ved siden af, og når man er et ungt kommende talent, så er det jo en meget synlig pris at få, siger Peter Schepelern og fortsætter:

- Kronprinsparrets Priser er jo et event med stor mediedækning, og derfor er det en god pris at få. For man kan jo diskutere, om det er finere at få en Reumert, men det afgørende er, at nogen høre om prisen, og ser den der modtager den. Så derfor er Kronprinsparrets Priser en god ting.

Et kongeligt aftryk

Peter Schepelern mener især, at det royale stempel er gavnligt for karrieren.

- Det er jo godt for CV'et, og der er ingen tvivl om, at prisen kan føre til, at flere vil overveje at give Johanne roller. Der findes utrolig mange priser, men når det netop er Kronprinsparret, der giver en pris, så lyder det ungt og spændende, og det er et godt stempel at få som skuespiller, forklarer forskeren.

  • Filminstruktøren Per Fly modtog den første kulturpris i 2005. Per Fly er uddannet fra Den Danske Filmskole i 1993. Han har blandt andet instrueret filmene: Bænken, Arven, Drabet og Kvinden der drømte om en mand. (Foto: © Jakob Boserup, Bikubenfonden)
  • Kunstneren Olafur Eliasson vandt i 2006 kulturprisen. Olafur er en dansk-islandsk kunstner, der laver store særprægede installationer. Han har blandt andet lavet de smukke lysekroner, der hænger i operahuset i København. (Foto: © Jakob Boserup, Bikubenfonden)
  • Skuespiller Sonja Richter modtog kulturprisen i 2007. Sonja Richter er uddannet fra Odense Teater i 1999. Hun kan blandt andet opleves i filmene: Villa Paranoia, Kvinden i buret, Miraklet og mange flere. (Foto: © Jakob Boserup, Bikubenfonden)
  • Sanger og sangskriver Tina Dickow vandt i 2008 kulturprisen. Tina Dickow er sanger og sangskriver efter den amerikanske tradition. Hun er inspireret af blandt andet Bob Dylan, Tracy Chapman og Leonard Cohen. (Foto: © Jakob Boserup, Bikubenfonden)
  • Sangerinden Nanna Øland Fabricius alias Oh Land vandt den ene stjernedryspris i 2009. Hun udgav sit debutalbum 'Fauna' i 2008 og fik for alvor sit gennembrud med albummet 'Oh Land', som blev udgivet i 2011. (Foto: © Jakob Boserup, Bikubenfonden)
  • I 2009 gik kulturprisen til cellist Andreas Brantelid. Han begyndte allerede at spille cello som 4-årig med sin far som lærer. (Foto: © Jakob Boserup, Bikubenfonden)
  • Kulturprisen 2011 gik til den legesyge arkitekt Bjarke Ingels. Bjarke er leder af arkitektgruppen Bjarke Ingels Group (BIG), der blandt andet har skabt markante byggerier i Ørestaden for eksempel VM-bjerget og 8-tallet. (Foto: © Bo Amstrup, Bikubenfonden)
  • Forfatteren Josefine Klougart modtog den ene stjernedryspris i 2011. Josefine debuterede i 2010 med romanen 'Stigninger og fald'. (Foto: © Bo Amstrup, Bikubenfonden)
  • Den anden stjernedryspris i 2011 blev givet til bandet The William Blakes. Udover denne pris blev de i 2011 udnævnt til Årets Gruppe og fik prisen for Årets Rockalbum ved Danish Music Awards. (Foto: © Jakob Boserup, Bikubenfonden)
  • Sanger og sangskriver Nive Nielsen modtog i 2012 Kronprinsparrets Stjernedryspris. Nive er født og opvokset i Nuuk og er nationalt og internationalt anerkendt indie-musiker. (Foto: © Jakob Boserup, Bikubenfonden)
  • Akkordeonisten Bjarke Mogensen modtog den anden Stjernedryspris i 2012. Som solist har Bjarke blandt andet samarbejdet med DR SymfoniOrkestret, Sjællands Symfoniorkester og mange flere. (Foto: © Jakob Boserup, Bikubenfonden)
  • Illustrator og forfatter Jakob Martin Strid modtog kulturprisen 2012. Han blev først kendt og berømt for sine satirestriber på bagsiden af Politikken. (Foto: © Jakob Boserup, Bikubenfonden)
  • Sangerinde og sangskriver MØ, alias Karen Marie Ørsted, vandt i 2013 den ene stjernedryspris på 50.000 kr. Prisen blev uddelt i Operahuset i Sydney. MØ brød igennem i 2013, hvor hun blev P3s Uundgåelige med nummeret 'Pilgrim'. (Foto: © Lisbeth Grosmann, Bikubenfonden)
  • Den anden stjernedryspris blev givet til violinisten Rune Tonsgaard Sørensen. Udover denne pris vandt han i 2008 specialprisen ved den 8. internationale Carl Nielsen-Konkurrence. (Foto: © Lisbeth Grosmann, Bikubenfonden)
  • Kulturprisen i 2013 blev tildelt de kunstneriske kræfter bag de første sæsoner af dramaserierne Forbrydelsen og Borgen. Det var i alt 10 personer, der modtog prisen. (Foto: © Lisbeth Grosmann, Bikubenfonden)
  • Skuespiller Johanne Louise Schmidt og fotograf Lærke Posselt får Kronprinsparrets Stjernedryspriser 2014. Hvem der får Kulturprisen i år, afsløres først 27. september. (Foto: © Miklos Szabo og Lærke Posselt, Pressefotos/Det Kongelige Teater)
1 / 16

Både Johanne og Lærke er meget beærede over at få prisen, og de ser begge frem til at deltage i showet på lørdag.

Se med på DR1 kl. 20 hvor priserne bliver uddelt og tyvstart på dr.dk kl. 19:20, hvor Ulla Essendrop byder gæsterne velkommen på den røde løber