- Elbæk havner i båsen med fiaskoer

Afgået kulturminister får dumpekarakterer af kulturlivet. Han fik intet ført igennem, siger kulturredaktør.

Afgået kulturminister får dumpekarakterer af kulturlivet. Han fik intet ført igennem, siger kulturredaktør. (Foto: Jens Nørgaard © Scanpix)

I dag lige før klokken 16 gik Uffe Elbæk af som kulturminister. Helt i ånden for hans tid som minister, meldte han afgangen ud på sin Facebook-profil.

Og det er ikke noget videre positivt eftermæle kulturministeren, der begyndte sin karriere som kaospilot, efterlader sig.

I hvert fald ikke hvis man spørger dem, han især var minister for; det danske kulturliv.

- Han havner simpelthen i båsen med fiaskoer, siger Joakim Jakobsen, kulturredaktør på Weekendavisen og forfatter til en kommende bog om de danske kulturministre.

- Han har vist sig at være helt ude af stand til at styre hverken det ene eller det andet. Intet af det, han har sat sig for som minister, er kommet igennem, siger han og henviser især til den såkaldte Marshall-plan, som ministeren havde skrevet, inden han tiltrådte som minister.

Fra kaospilot til autopilot

Vender man blikket mod litteraturens verden har formand for Danske Skønlitterære Forfattere, Inge Lise Hornemann, heller ikke ret meget positivt at sige om den tid - lidt over et år - som ministeren har siddet på taburetten.

- Hvis jeg skal sammenfatte mit indtryk af hans tid som minister, så gik han meget hurtigt fra kaospilot til autopilot. Han lagde sig fast i den samme rille om, at digitaliseringen var en form for ny verdensorden. Ikke bare en teknologi, og han var ikke villig til at forstå, at digitalisering kunne reguleres, og det var nødvendigt, at den blev det, siger hun.

Selvom hun er glad for at kulturministeren fredede litteraturen på finansloven, så var han mere en forbrugerminister end en kulturminister, siger hun.

- Helt fra starten satte han lighedstegn mellem kunst og vækstindustrier. Vi skulle ikke tale om kunst, men om innovation og entreprenørskab. Det er et kunstsyn jeg er uendelig uenig i, siger hun.

Dansk Live dumper Uffe

En af dem der måske nok havde bedst grund til at have høje forventninger til kulturministeren dengang Elbæk tiltrådte 3. oktober sidste år, er formand for spillestedernes brancheorganisation, Dansk Live, Jesper Nordhal.

For en af de prioriteringer, som Uffe Elbæk ønskede at foretage, var at reducere antallet af danske symfoniorkestre for i stedet at styrke den rytmiske musik.

Det kunne man læse i 'Kulturens Marshallplan', som Uffe Elbæk lancerede i valgkampen, ligesom han på førstedagen som minister gentog, at det var 'et demokratisk problem', når den rytmiske musik, der tiltrak flest mennesker, modtog mindre støtte end den klassiske musik. Nu skulle der omfordeles.

Men det er langtfra lykkedes den afgåede minister, vurderer Jesper Nordhal, der ellers havde store forventninger til Uffe Elbæk.

- Jeg er meget skuffet over Uffe Elbæk. Han har ikke bestået som kulturminister. Der står i regeringens grundlag, at den rytmiske musik skal opprioriteres, men hans musikhandlingsplan har ikke givet en krone til rytmiske område. Det eneste, der kom ud af den musikhandlingsplan, var en krig mellem det rytmiske og klassiske musik, siger han og fortsætter:

- Han havde alle de rigtige intentioner. Men han kunne simpelthen ikke levere varen, siger han.

Forfatterforening: Han består

Det er dog andre stemmer i kulturlivet, der ser langt mere positivt på Uffe Elbæks tid som minister.

Jo Hermann, formand for Dansk Forfatterforening, mener, at han har bestået som kulturminister:

- Han har lavet en kunststøttereform, som har en meget bred opbakning, og det synes jeg, er imponerende. Han er desuden meget lyttende og villig til at flytte sig, når han hører et godt argument, hvilket vi har kunnet mærke, når der er blevet diskuteret ophavsret, siger hun.

Også i filmverdenen er der moderat positiv reaktion fra Det Dansk Filminstituts direktør Henrik Bo Nielsen, der dog ikke har skullet stå over for at forhandle nye filmaftaler og derfor ikke forhandlet med ministeren.

- Uffe Elbæk har ikke skulle lave nogen store filmaftaler i sin tid som minister, men generelt har jeg i Elbæk mødt en minister med masser af energi, og lyst til at diskutere dansk film, siger Henrik Bo Nielsen.

Ny minister annonceres i morgen

Spørger man kulturlivet om, hvem de gerne så som ny kulturminister, så formand for Dansk Live Jesper Nordhal gerne, at den nye minister var tættere på finansministeren.

- De to bedste kulturministre vi har haft i nyere tid har været Jytte Hilden og Brian Mikkelsen, ganske enkelt fordi de har forstået, hvor vigtigt det er, at kunne skære igennem over for finansministeren. Det håber jeg også meget, den nye kulturminister kan, siger han.

Formand for Danske skønlitterære Forfattere Inge Lise Hornemann så gerne en mere bredt favnende minister:

- Gerne en der havde en anerkendelse af den professionelle kunstner på de præmisser vi har at agere under. Vi skal ikke absolut været nytænkende og spændes for en vækststrategi. Mogens Jensen (Socialdemokraternes kulturordfører, red.) havde jeg ikke noget i mod at se på stolen - (S). Det der er vigtigt, er en minister der møder kunstnere på vores banehalvdel, siger hun.

Formand for det Radikale Venstre Margrethe Vestager har i dag meldt ud, at regeringen melder sin nye kulturminister ud i morgen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk