Elever anklagede leder for grænseoverskridende opførsel: Nu har kvinderne overtaget omtalt fotoskole

Det er nye tider på fotoskolen Fatamorgana, efter skolens mandlige leder i juni gik af efter anklager om magtmisbrug.

Fryd Frydendahl (til venstre) bliver Fatamorganas nye, konstituerede leder. Derudover kommer hun også til at fungere som den ene af skolens to såkaldte hovedlærere. Den anden er Karin Worsøe (til højre). - Det er godt, jeg har Karin at læne mig op ad, for hun har ikke været en del af skolen før nu, så hun kommer forhåbentlig med et friskt perspektiv på en masse ting, siger Fryd Frydendahl. (Foto: © Katinka Klinge, Fotoskolen Fatamorgana)

Nu kan fotoskolen Fatamorgana i Københavns Nordvestkvarter efter alt at dømme starte på en frisk. Det kan man efter en skandaleombrust sommer, hvor skolens nu tidligere leder Morten Bo gik af i kølvandet på beskyldninger om grænseoverskridende og nedværdigende opførsel fra 32 elever.

Skolens nyslåede bestyrelse har netop valgt en konstitueret leder, der skal være skolens nye ansigt udadtil det næste års tid. Valget er faldet på fotograf Fryd Frydendahl.

Udover hvervet som skoleleder skal Fryd Frydendahl også være den ene af skolens to såkaldte hovedlærere. Hun har ansvar for fotolinjen, mens Karin Worsøe, der blandt andet har arbejdet på Den Danske Filmskole, har ansvar for filmlinjen.

Katinka Klinge er ny forkvinde for skolens bestyrelse, som har ansat Fryd Frydendahl.

- Nu skal vi i gang med at lave fotoskole igen. Vi er kommet et rigtig godt stykke af vejen ved at vælge Fryd Frydendahl som konstitueret leder.

Kvinderne i overtal: 'Det er nye tider på Fatamorgana'

Klinge fortæller, at det var en meget enig bestyrelse, der valgte Fryd Frydendahl som Fatamorganas nye leder. Den nye bestyrelse består – udover Katinka Klinge – af musikeren Benjamin Koppel, dokumentarinstruktør Nicoline Skotte samt fotograferne Cécile Smetana Baudier og Lærke Posselt.

Det vil med andre ord sige, at både skolens leder, skolens to hovedlærere og fire ud af fem af skolens bestyrelsesmedlemmer nu er kvinder.

Hvad tænker du om, at kvinderne i den grad har overtaget skolen?

- Jeg synes, overvægten af kvinder giver et godt billede af, at det er nye tider på Fatamorgana. Jeg tror, det er rigtig sundt og godt, at vi har fået skiftet ud i skolens ledelse og bestyrelsen. Vi er en masse mennesker, som ønsker, at skolen skal fortsætte, og som ønsker det bedste for skolen, lyder det fra Katinka Klinge.

Katinka Klinge studerer i øjeblikket fotojournalistik på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) og er blandt andet ansat som fotograf hos Enhedslisten. (Foto: © Kiki Svensson-Hahn)

Og håbet for skolens fremtid er klart:

- Jeg håber, det bliver en skole, hvor undervisningen foregår på elevernes og fotografiets præmisser. Det skal være okay at prøve og fejle og træde forkert, og man skal kunne gå åbent til hinanden i faglige diskussioner.

Katinka Klinge forklarer videre, at der om et års tid skal gang i en ny ansættelsesproces:

- Det her er løsningen det næste år. Fryd er en meget dygtig fotograf og har en hel masse erfaring bag sig – både som underviser og udøvende billedkunstner. Så vi håber og tror på, at hun er den rigtige profil til at føre skolen videre.

Vil gøre op med mesterlærer-metode

Fryd Frydendahl har blandt andet studeret på International Center of Photography i New York, udgivet en række bøger og deltaget i et utal af udstillinger. Hun er blevet kaldt "en af sin generations vigtigste fotografer".

- Jeg har selv været elev på skolen, undervist der ad flere omgange, og jeg kender også Morten Bo. Jeg har været en del af skolens historie de seneste 15 år, siger Fryd Frydendahl, der blandt mener, man er nødt til at gøre op med det, hun kalder skolens mesterlæremetode.

- Jeg er ikke ubetinget imod metoden, men jeg tror, man er nødt til at se på den med nogle andre øjne, end man har gjort hidtil. Og det håber jeg, jeg kan bidrage til. Men jeg vil gerne bibeholde undervisningsstrukturen og vores struktur med at have mange gæstelærere.

Fryd Frydendahl er født i 1984 og har i en årrække haft base i New York, USA. (Foto: © Daniel Hjort)

Stillingen løber foreløbig et års tid. Kunne du forestille dig at fortsætte som leder derefter?

- Jeg har allerede en praksis som fotograf, som jeg ikke har lyst til at pensionere mig selv fra. Så lige nu er jeg glad for at træde ind som konstitueret leder og være med til at sikre, at eleverne får et rigtig godt skoleår. Derefter må vi se, hvad tiden bringer.

Tidligere leder kaldte folk for 'kællinger' og 'bitches'

Fryd Frydendahls ansættelse kommer som nævnt i kølvandet på en stormomsust sommer på den københavnske skole.

I juni kom det frem, at 32 nuværende og tidligere elever på fotoskolen havde indgivet en klage vedrørende skolens nu tidligere 75-årige leder, Morten Bo.

I klagen blev skolelederen heftigt kritiseret af nuværende og tidligere elever. Han blev blandt andet beskyldt for grænseoverskridende og nedværdigende opførsel over for en lang række – primært kvindelige – elever.

Han er blandt andet blevet beskyldt for at have kaldt skolens elever for "kællinger" og "bitches".

23. juni valgte Morten Bo så at forlade sin stilling en halv time inden, han skulle have forklaret sig over for skolens bestyrelse. Han sendte bestyrelsen en mail, hvori han meddelte sin afgang.

Herefter blev der indkaldt til en ekstraordinær generalforsamling, hvor skolens bestyrelse meddelte sin afgang og overlod skolens drift til nye, friske kræfter.