Elever anklagede leder for grænseoverskridende opførsel - nu trækker han sig

Morten Bo fra fotoskolen Fatamorgana har valgt at trække sig som følge af kritik fra talrige elever.

Anne Julie Andersen er en af medunderskriverne på klagen over Fatamorganas leder, Morten Bo. Den klage har nu fået skolelederen til at forlade sin post efter mere end 30 år i spidsen for skolen. (© PRIVATFOTO)

Tidligere på måneden kom det frem, at 32 nuværende og tidligere elever på fotoskolen Fatamorgana i Københavns Nordvestkvarter havde indgivet en voldsom klage vedrørende skolens 75-årige leder, Morten Bo.

I klagen blev skolelederen heftigt kritiseret af nuværende og tidligere elever, der blandt andet beskyldte ham for grænseoverskridende og nedværdigende opførsel overfor en lang række - primært kvindelige - elever.

Nu har Morten Bo valgt at forlade sin stilling, skriver Politiken.

En halv time inden han skulle have forklaret sig for skolens bestyrelse, valgte han nemlig at sende bestyrelsen en mail, hvori han meddeler sin afgang.

- Det gjorde jo det hele meget nemmere, siger fotograf og bestyrelsesmedlem Henrik Saxgren til Politiken.

Som konsekvens heraf indkalder bestyrelsen til en ekstraordinær generalforsamling, hvor den samlede bestyrelse også vil meddele sin afgang, meddeler Henrik Saxgren.

Man vil i samme åndedrag opfordre "ildsjæle fra miljøet" til at overtage ledelsen af skolen, lyder det videre. Hvis ikke en gruppe af ildsjæle melder sig, kan det have den direkte konsekvens, at skolen kommer til at lukke.

Dr.dk har set klagen, hvor der blandt andet står:

  • Vi har oplevet nedværdigende sprog overfor kvinder - for eksempel at blive kaldt "kællinger", "bitches" og "høns" - i en sådan grad, at det gik ud over undervisningsrummet.

  • Vi har oplevet, at elever er blevet ignoreret efter ikke at have fulgt hans vejledning eller efter at have sagt ham imod.

  • Vi har oplevet at blive slettet eller blokeret fra Morten Bos Facebook - som er den kanal eleverne kommunikerer med ham igennem - efter at have sagt ham imod.

Tidligere elev: 'Positivt og forløsende'

Forhenværende elev på skolen Anne Julie Andersen har tidligere fortalt til dr.dk, at hun mener, at Morten Bo har haft alt for meget magt på Fatamorgana.

Hun glæder sig nu over, at Morten Bo har valgt at forlade skolen.

- Jeg synes, det er positivt og forløsende, fordi det viser, at han i et eller andet omfang tager kritikken alvorligt. Jeg synes ikke, man skal have lov til at undervise, når så mange mennesker kan skrive under på, at ens opførsel har været sådan, siger hun til dr.dk.

Hun frygter dog, at Mortens Bo afgang kan have den konsekvens, at skolen snart må dreje nøglen om og lukke.

- Det vil være ærgerligt, hvis det betyder, at skolen lukker. Men jeg fortryder ikke, at Morten Bo nu stopper som konsekvens af sagen. Det er ikke os, der risikerer at få skolen lukket, hvis det går så vidt. Det er Morten Bo, siger Anne Julie Andersen.

Fatamorgana er en aftenskole og kræver egenbetaling af eleverne. Et semester af fire måneders varighed koster 27.500 kroner. To semestre koster 55.000 kroner.

Dr.dk forsøger at få en kommentar fra Morten Bo. Han er endnu ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Facebook
Twitter