Eliassons Regnbue ikke færdig ved åbning

Direktør regner med flere gæster, og borgmester venter, at ARoS' regnbue vil kaste glans over Aarhus. Værket er blevet forsinket og dobbelt så dyrt.

For godt fire år siden kunne Aarhus Kunstmuseum ARoS fortælle omverdenen en fantastisk nyhed.

Den verdenskendte kunstner, Olafur Eliasson, skulle skabe et regnbue-værk til museets tag, og det blev dengang betegnet som en himmelport. Regnbuen ville koste 30 millioner kroner, og håber var, at den ville stå færdig i 2008. Sådan lød meldingen fra ARoS.

Men sådan gik det ikke i Aarhus.

Dobbelt op på prisen

Her godt fire år efter er Olafur Eliassons værk, "Your Rainbow Panorama" endelig blevet indviet, regnbuen endte med at koste det dobbelte, 60 millioner kroner, og for at det ikke skal være løgn, så er værket endnu ikke fuldendt.

Men forsinkelser og dårlig budgettering slår ikke museumsdirektør Jens Erik Sørensen ud af kurs. Han er sikker på, at mange flere gæster vil strømme til museet for at se værket, der består af en 150 meter lang, overdækket rundgang med glas i alle regnbuens farver på taget af museumsbygning.

- Jeg tror, det vil være dobbelt op de første par år, siger museumsdirektøren for ARoS, som til daglig har omkring 1000 daglige besøgende i gennemsnit.

Rykker Aarhus en klasse op

Jens Erik Sørensen er ikke alene om sin glæde. Også Aarhus' borgmester, Nicolai Wammen, har det store smil fremme. Nicolai Wammen mener, kunstværket bliver så stor en attraktion for Danmarks næststørste by, at det kan hjælpe Aarhus til at markere sig som en international storby over for både turister og erhvervsliv.

- Det er et unikt kunstværk af verdens bedste kunstner, som vil være med til at skabe interesse for Aarhus og brande byen, siger Nicolai Wammen til Ritzau.

Selv om "Your Rainbow Panorama" fra dansk-islandske Olafur Eliasson foreløbig har kostet dobbelt så meget som forventet, så er glæden gratis for både ARoS og Aarhus Kommune. Realdania har betalt hele værket, der indtil nu har kostet 60 millioner kroner.

Som at få en ny ven

Og de penge kan meget snart vise sig at være mere værd for Aarhus, der sammen med Sønderborg kæmper om at blive europæisk kulturby i 2017. I hvert fald mener kommunens kulturrådmand, Marc Perera Christensen, at regnbuen vil bidrage til, at Aarhus vinder kampen om at blive europæisk kulturby om seks år.

Selv om værket altså endnu ikke er fuldendt, kunne Olafur Eliasson heller ikke skjule sin glæde. Og generelt var de helt store smil fremme ved den officielle åbning fredag af "Your Rainbow Panorama".

- Jeg håber, det bliver som at få en ny ven, siger Olafur Eliasson til DR Kultur om sit eget kunstværk.

Kuglen i midten mangler

Ved første øjekast vil den normale museumsgæst ikke se, at det farvestrålende værk endnu ikke er fuldendt. Men der mangler faktisk et større element. Oprindelig skulle der nemlig have været en enorm sølvkugle i midten af regnbuen, men den har der ikke været råd til.

Men både Olafur Eliasson og Jens Erik Sørensen forventer, at det kun er et spørgsmål om tid.

- Jeg tror den vil komme. Finansieringen skal bare falde på plads. Måske kommer den allerede om et par år, fortæller ARoS-direktør, Jens Erik Sørensen, til DR Kultur.

Fem kroner mere, tak

Ved åbningen var også den internationale presse til stede. Olafur Eliasson er ikke hvem som helst, hvilket han har bevist blandt andet med sine vandfald i New York og sin kunstige sol på Tate Modern i London.

Lørdag den 27. maj åbner regnbuen for de almindelige museumsgæster, der fremover skal hive en femkrone op af tasken, når de vil besøge ARoS. Museet hæver nemlig billetprisen fra 95 til 100 kroner. Museet gør det ikke for griskhedens skyld, men fordi det vil koste ARoS omkring en million kroner ekstra at betale for driften af "Your Rainbow Panorama".

Ud over vedligehold kræver værket, at der dagligt er to ekstra vagter på arbejde på kunstmuseet i Aarhus.

Facebook
Twitter