Elsdyr, bison og vilde heste på vej til Danmark

Europas store pattedyr trives bedre end længe før, og det øger chancherne for, at flere store pattedyr finder vej til Danmark, vurderer professor i biodiversitet.

Elsdyr, også kaldet elg, kan blive det næste store pattedyr efter ulven, der indfinder sig i den danske natur. (Foto: TKO © Stock exchange)

Efter 200 års fravær er ulven på vej tilbage til Danmarks natur. Og ifølge professor i biodiversitet ved Aarhus Universitet Jens-Christian Svenning er det højst sandsynlig kun begyndelsen på, at endnu flere store pattedyr vil sprede sig til Danmark.

- Lossen og bjørnen er i stærk fremgang af sig selv. Jeg tror nærmest ikke, at der er nogen af de store dyrearter i Europa, der ikke er på vej frem, siger Jens-Christian Svenning til DR Nyheder.

Vildsvin og elsdyr bliver de første nye dyr

Det er dog ikke den kødædende los eller bjørn, som man skal regne med at støde ind i foreløbig i de danske skove. Derimod er vildsvinet allerede en hyppig gæst, og elsdyret er på vej nordpå fra Østeuropa op gennem Tyskland.

- Vildsvinet er her sådan set allerede, og det er kun fordi, at vi har ulovliggjort dem, at de ikke er officielle. Sådan reelt af nye dyr, der kommer af sig selv, er det nok elsdyrene, fordi de er på vej frem i Tyskland, og de er rigtig gode til at svømme og vandre, siger Jens-Christian Svenning og fortæller, at det ikke er så lang tid siden, et elsdyr blev set helt oppe ved Berlin.

Vi pløkker ikke lige så mange dyr som før

I princippet kan bjørne og losser sagtens leve i Danmark, da Europas store pattedyr kan leve i i stort set al slags natur. Det er også en af grundende til, at bestanden af kronhjorte, bævere, losser, vildsvin, bjørne og så videre vokser helt af sig selv - når mennesket ikke jagter dem, vel og mærke.

- Vi pløkker dem ikke hele tiden i ligeså stort omfang som før i hvert fald. De fleste af de store dyr er meget generalistiske og har også god spredningsevne, ligesom vi har set med ulven, siger Jens-Christian Svenning.

Faktisk har Danmark allerede bison og vilde heste, men kun som en del af et forsøg og kun på et forvaltet område. Projektet med de vilde heste og bison afspejler en tendens med at aktivt genindsætte flere arter i naturen, og det er også med til at øge mangfoldigheden af arter, fortæller Jens-Christian Svenning.

'Den Rådne Banan' som ny nationalpark?

Pladsmangel til Europas store pattedyr bliver heller ikke et problem. I takt med at de europæiske landbrug bliver udkonkurreret af udlandet, opstår der store nye naturarealer, hvor den vilde natur kan færdes.

Hvert år bliver omkring en million hektar taget ud af landbruget i Europa, fordi det ikke kan betale sig at opdyrke dem mere, fortæller Jens-Christian Svenning.

- Det sker i mindre omfang i Danmark, men der sker også lidt. I hvert fald har vi en affolkning af landområderne, og den såkaldte 'rådne banan' og så videre kan måske åbne noget mere plads på sigt, siger han.