Elton John-film udsat for censur i Rusland: Kysse- og sexscener er forsvundet

Både hovedrolleindehaveren og den britiske popstjerne tager skarpt afstand og kalder det "sørgeligt".

Popstjernen Elton John har i mange år været gift med David Furnish, som her ses ved premieren på "Rocketman" i London i forrige uge. (Foto: Simon Dawson © Scanpix)

Kys og sex mellem to mænd er ikke noget, der skal opleves på det store lærred.

I hvert fald ikke, hvis det står til den russiske filmdistributør, Central Partnership, der har retten til filmen "Rocketman", som handler om sangeren Elton Johns vej til at blive en af verdens mest feterede popstjerner.

Derfor var adskillige minutter tilsyneladende forsvundet fra filmen, da den torsdag fik premiere i den russiske hovedstad, Moskva.

Der er tale om flere scener, inklusive en scene, hvor en ung Elton John kysser og har sex med sin manager, John Reid, rapporterer den uafhængige russiske tv-kanal Dosjd.

Tv-kanalen citerer filmanmelder Jegor Moskvitin, der har set den originale version af filmen ved filmestivalen i Cannes for et par uger siden.

- Adskillige scener lader til at være forsvundet fra den russiske version, siger Jegor Moskvitin, der forklarer, at også en scene med et billede af John Reid og hans mandlige ægtefælle er fjernet fra filmen.

Filmdistributøren bekræfter over for det statsejede russiske nyhedsbureau Tass, at filmen er ændret i overensstemmelse med den russiske lovgivning.

Elton John: En sørgelig afspejling af en delt verden

Nyheden om, at filmen om hans liv er blevet censureret, har fået den britiske popstjerne med det borgerlige navn Reginald Kenneth Dwight til tasterne. Sangeren har selv været involveret i filmen og tager derfor skarpt afstand til den russiske filmdistributør.

- At en lokal distributør finder det nødvendigt at klippe specifikke scener ud og nægte publikum muligheden for at se filmen, som den er tænkt, er en sørgelig afspejling af den delte verden, vi stadig lever i, skriver han blandt andet på Twitter, hvor han fortsætter:

- Og hvordan verden stadig så ubarmhjertigt ikke accepterer kærligheden mellem to mennesker.

Den walisiske skuespiller Taron Egerton har fået meget ros for sin portrættering af Elton John i "Rocketman". (Foto: DON Emmert © Scanpix)

Filmens hovedrolleindehaver, den 29-årige Taron Egerton, som har fået meget ros for sin portrættering af superstjernen, skriver på Instagram, at han er deprimeret over, at filmen er blevet censureret.

- Jeg er skuffet over, at jeg ikke er blevet gjort opmærksom på det, så jeg kunne forsøge at kæmpe imod, skriver han og tilføjer en regnbue, et internationalt symbol for LGBTI-miljøet.

Har kritiseret russisk homolov

Rusland indførte i 2013 en kontroversiel lov, der forbyder det, som defineres som propaganda for utraditionelle seksuelle relationer i det offentlige rum, og som kriminaliserer positiv omtale af homoseksuelle forhold.

Elton John har flere gange tidligere udtalt sig kritisk mod forholdene for homoseksuelle i Rusland, og ved en koncert i Moskva tilbage i 2013 fordømte han loven, som han kaldte "inhuman og isolerende".

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har tidligere afgjort, at loven er i strid med menneskerettighederne, at der er tale om diskrimination og opfordret Rusland til at gentænke lovgivningen.

Det russiske kulturministerium afviser over for nyhedsbureauet Interfax, at det er kommet med anbefalinger om eventuel censur mod filmen "Rocketman", der officielt får premiere i Rusland 6. juni.

- Dette er ene og alene en beslutning taget af distributøren, siger Olga Ljubimova fra ministeriet til Interfax.

Hun kalder det et tilfælde af "selvcensur" og understreger, at hun ikke har set originalen og derfor ikke har et sammenligningsgrundlag, men at sagen er et anliggende mellem distributøren og filmens rettighedshavere.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter