Emma Watson inviterer mænd ind i ligestillingskampen

Den verdenskendte skuespillerinde Emma Watson var i lørdags på talerstolen for FN, hvor hun opfordrede mænd til at gå aktivt ind i ligestillingsdebatten.

Den britiske skuespillerinde Emma Watson talte i lørdags for ligestilling, til lanceringen af FN kampagnen 'HeForShe'. (Foto: Timothy A. Clary © Scanpix)

Britiske Emma Watson er mest kendt for sin rolle som den flittige, hårdtarbejdende Hogwarts-studine Hermione i de verdensberømte Harry Potter-film.

Og det ser ud til at Hermiones ånd lever videre i skuespillerinden, for udover sit arbejde i filmens verden er Watson også blevet 'goodwill' ambassadør for FN-agenturet 'UN Women', hvor hun promoverer ligestilling og kvinderettigheder.

Lørdag den 20. september var skuespillerinden på talerstolen til lanceringen af den nye FN kampagne 'HeForShe' i New York.

En formel invitation

'HeForShe' - kampagnen handler om, at ligestilling ikke kun skal ses som kvindekamp, men som en kamp for menneskerettigheder. Derfor skal flere mænd nu hives ind i debatten.

I sin tale til kampagnens lancering udtrykte Watson et ønske om, at mænd skal føle sig velkomne i debatten om et emne, der også høj grad vedrører dem, nemlig ligestillingsdebatten.

- Hvordan kan vi skabe forandring i verden, når kun halvdelen er inviteret eller føler sig velkomne til at deltage i debatten? Mænd, jeg vil gerne benytte lejligheden til at udstede jer en formel invitation. Ligestilling er også et emne, der vedrører jer, siger hun i talen.

Det er første gang FN laver den slags kampagne, og ifølge den 24-årige filmstjerne ønsker FN at stoppe ulighed imellem kønnene og involvere begge køn i kampen.

Frie mænd giver frie kvinder

Endnu en grund til at mænd bør gå aktivt ind i kampagnen er ifølge Watson, at der heller ikke er opnået ligestilling for dem endnu.

Watson bruger i sin tale, den høje selvmordsrate for mænd i alderen 20-49 år i Storbritanien, som et eksempel på det.

For ifølge hende er de mange selvmord et tegn på, at mænd stadig er fanget i køns stereotyper, som kræver 'macho' opførsel og efterlader meget lidt plads til den følsomme mand, hvilket gør de ikke er frie til at udtrykke sig.

Hun tilføjer, at den frie mand som en naturlig konsekvens også vil give plads til den frie kvinde.

- Hvis mænd ikke behøver at være aggressive for at blive accepterede, så vil kvinder ikke føle sig tvunget til at være underdanige. Hvis mænd ikke skal kontrollere, så behøver kvinder ikke blive kontrollerede, siger hun i talen.

Feminisme er blevet et fy-ord

Watson definerer sig selv som feminist, selvom ordet ifølge hende har fået et dårligt rygte, som værende "et synonym for mande-had".

Men kampen for de feministiske idealer skal ikke forveksles med et had til mænd, ifølge skuespillerinden.

Emma Watson har længe været talskvinde for ligestilling og kvinderettigheder og fik posten som 'goodwill' ambassadør i juli 2014.

Du kan se videoklip fra talen på avisen The Guardians hjemmeside og læse hele talen her.

FacebookTwitter