'En dansk højskole er det sidste sted en rettroende muslim ville sende sine børn hen'

Nogle morer sig - som Henrik Dahl - andre græmmer sig over, at ramadan-sang er på vej i Højskolesangbogen.

En ny Ramadan-sang skrevet af kunstneren Isam B findes måske snart i en ny udgave af den folkekære Højskolesangbog.

Men allerede inden beslutningen overhovedet er taget i et særligt sangbogsudvalg, har det skabt furore.

Flere medlemmer af Dansk Folkeparti kritiserer sangen, der hedder "Ramadan i København", for at være et brud med traditionerne. Liberal Alliances Henrik Dahl har også blandet sig i debatten, men han nøjes med at more sig.

- Morskab og udelukkende morskab har fået mig til at reagere. Jeg morer mig over kulturradikalismen, som jo er den bærende trend i højskolebevægelsen, siger Henrik Dahl.

Kulturradikalismen er af borgerlige stemmer blevet stemplet som smagsdommeri og et projekt for eliten med meget lille forbindelse til den almindelige dansker.

Højskoler er 'ugudelige steder'

I Henrik Dahls øjne er ideen om at bringe sangen om den muslimske fastemåned ramadan ind i Højskolesangbogen et godt eksempel på, hvad der er karakteristisk for de kulturradikale.

- Selvmodsigelserne er så karakteristiske for de kulturradikale. De har altid villet have en meget lempelig udlændingepolitik, men de boede ikke der, hvor udlændingepolitikken fik konsekvenser. De har boet i Kartoffelrækkerne og vil gerne have en lempelig udlændingepolitik, der fik konsekvenser på Vestegnen, siger han.

Denne gang handler det så om, at de kulturradikale slet ikke har sat sig ind i, hvordan en dansk højskole rent faktisk fungerer, lyder det fra den liberale politiker.

- En typisk dansk højskole er noget af det mest haram (arabisk for 'forbudt', red.), det modsatte af halal (arabisk for 'tilladt', red.). For at sige det lige ud, så er rødvin og sex en vigtig del af en dansk højskole. Og det er rimelig haram.

- En dansk højskole er det sidste sted en rettroende muslim ville sende sine børn hen, siger Henrik Dahl.

Men sådan ville en rettroende kristen vel også have det?

- Ja, der ville man også synes, at risikoen for, at der kunne ske alle mulige ulykker, ville være til stede.

- Det handler bare stadig om, at de kulturradikale er komiske. De tager ikke udgangspunkt i, hvad en højskole er. Det er et totalt ugudeligt sted i forhold til meget fromme mennesker. Det tænker man ikke ind. De kulturradikale fjoller som sædvanligt forvirret rundt, siger Henrik Dahl.

På Twitter har Henrik Dahls partikollega Simon Emil Ammitzbøll-Bille også reageret - i blødere vendinger.

Sangbogsformand: 'Isam B er ærkedansk'

Jørgen Carlsen er formand for det sangbogsudvalg, der frem til november næste år arbejder på den nye, reviderede og 19. udgave af Højskolesangbogen.

Og han håber, at 'Ramadan i København' får plads på siderne i den mørkeblå bog.

- Det er en ganske bestemt gruppe danskere, nemlig de muslimske danskere, som får mund og mæle i den her sang, siger han.

- Det synes jeg er godt, for de er danskere, de er danske statsborgere. De har en anden tro end de fleste andre har, men der kan også være poesi i den måde, de lever på, og den synes jeg kommer tydeligt frem i den sang.

Jørgen Carlsen forstår ikke kritikernes pointe om, at Islam ikke hører hjemme i Højskolesangbogen.

- Isam B er ærkedansk. Han kan synge 'I Danmark er jeg født' og gør det med stor fornøjelse, men han er også muslim. Er det et problem? Selvfølgelig er det ikke et problem.

Det er meningen, at der i alt skal være 600 sange i den nye udgave af Højskolesangbogen - af dem skal 150 gerne være helt nye.

FacebookTwitter