En helt særlig gave til kæresten blev startskuddet: I dag er Roald på 21 direktør i egen virksomhed

Roald Dibbern storcharmerede med sine hjemmelavede smykker i 'Løvens hule'.

(Foto: ASTRID DALUM © dr)

Hjemmelavede gaver er altså bare sjovere end dem, man køber i butikkerne.

Sådan har 21-årige Roald Dibbern fra Sønder Bjert ved Kolding altid tænkt, og derfor er hans forældre også vant til at pakke alle mulige kreative gaver ud fra deres søn.

I folkeskolen var det primært obligatoriske tegninger og figurer i ler, men senere blev gaverne mere idérige og ambitiøse. For eksempel har han for nogle år siden givet dem nogle flotte, håndlavede lamper, som de stadig har hængende.

Men én ting er gaver til forældre – noget andet er en gave til ens første rigtige kæreste.

Så da Roald Dibbern for nogle år siden fandt sammen med Ditte-Marie Jensen, vidste han godt, at det krævede noget særligt, da han skulle finde på en julegave.

- Der var ingen tvivl om, hun skulle have en hjemmelavet gave. Men så slog det mig: Det her er ikke det samme som noget til ens forældre – den her gave skulle være meget mere speciel. Også fordi det var min første gave til min kæreste, fortæller Roald Dibbern.

Heldigvis fik den kreative jyde hurtigt en god ide.

På det tekniske gymnasium, hvor han gik, havde han nemlig lært at bruge en laserskærer, og her havde han tidligere skåret nogle bittesmå cykler i træ, som folk havde rost ham meget for. Derfor burde han jo også kunne lave små øreringe i træ på maskinen, tænkte han.

- Så jeg designede et par øreringe og skar dem selv. Hagen ved det var selvfølgelig, at der ingen returret var, så øreringene var nødt til at være megaflotte. Heldigvis er jeg meget perfektionistisk anlagt, fortæller han.

Resultatet var mildt sagt et hit. Ikke bare hos kæresten, men også hos hendes venner og bekendte, der syntes, de var smukke. Så der gik ikke lang tid, før Roald Dibbern blev spurgt, om han ikke også kunne lave øreringene til andre.

- Jeg tænkte bare; "Aj, hvor fedt, så laver jeg lige nogle flere." Jeg ville jo gerne gøre folk glade. Men så gik det op for mig, at når der var flere, der havde de samme øreringe som min kæreste, var det pludselig ikke så speciel eller personlig en gave mere, siger han og griner forsigtigt.

Roald Dibbern får tit hjælp af sin kæreste, Ditte-Marie Jensen, til at pakke øreringene i små æsker. Her er hun i øvrigt iført de øreringe, som han gav hende i julegave i 2018, og som blev starten på hans firma. (Foto: ASTRID DALUM © dr)

'Badass på den søde måde'

Gaven til kæresten er dog stadig noget helt særligt, for uden dette første par øreringe havde Roald Dibbern slet ikke haft et smykkefirma ved navn DIBB Design i dag.

Da Roald Dibbern begyndte at læse erhvervsøkonomi på Syddansk Universitet, skulle han nemlig som en del af linjen entreprenørskab og innovation prøve kræfter med at lave sin egen virksomhed, og så lå hans smykkedesign jo lige for.

- Det med træsmykker gjorde mig glad, og så fik jeg lyst til at bakse lidt mere med det. Jeg var bare fascineret af den laserskærer og ville gerne lave noget, som man ikke lige kan købe alle mulige andre steder, siger han.

Og uden sit eget firma havde han selvsagt heller ikke meldt sig til 'Løvens hule'.

Inden programmet havde han testet sin salgstale på to af sine mentorer fra Syddansk Universitet, og i bilen på vej til tv-studiet i København gentog han den igen og igen, indtil den sad lige i skabet.

Flere af løverne var da også vilde med Roald Dibbern og hans hjemmelavede træøreringe.

Faktisk kunne investorerne Christian Arnstedt og Jesper Buch se så meget potentiale i den kreative fyr og hans smykker, at de for første gang nogensinde lavede en fælles investering.

- Vi tror på, at du bliver en succesfuld iværksætter, og vi vil gerne hjælpe dig i gang med den rejse, lød det først fra Christian Arnstedt.

Det flyder med øreringe i forskellige design i Roald Dibberns værksted i det gamle legerum i familiens sommerhus. Nu er rummet blevet til både kontor og arbejdsrum, og bordtennisbordet fungerer som pakkeplads. (Foto: ASTRID DALUM © dr)

Samme begejstring dominerede hos Jesper Buch, der ligesom sin medløve tilbød sig som mentor.

- Det er jo sindssygt, hvis man skal til at investere i hobbyprojekter, men jeg tror bare, at det kan stikke helt af, vurderede Jesper Buch og kaldte Roald Dibbern for både "badass på den søde måde" og "en god dreng".

Til sidst kom de to løver Roald Dibbern i møde og bød tilsammen de ønskede 50.000 kroner for i alt 25 procent af virksomheden – med 12,5 procent til hver.

- For mig handlede det aldrig om pengene. Det var mere for at få nogle med på rejsen og få nogle løver, der kunne motivere mig, hjælpe med gode ideer og presse mig, og det synes jeg virkelig, at jeg har fået, siger Roald Dibbern.

Aftale med stor butikskæde i hele landet

Selvom beløbet måske ikke lyder af så meget, har Roald Dibbern allerede oplevet en meget positiv udvikling i sit firma.

Efter programmet fik han nemlig tilknyttet Jesper Buchs medstifter af Just Eat, Henrik Østergaard, som sin personlige mentor, og det har været en stor gevinst.

- Vi klikkede allerede første gang, vi mødte hinanden, og han er megaflink og dygtig. Og så er han heldigvis enig med mig i, at vi skal gøre noget for at få mine smykker ud i hele landet, siger Roald Dibbern.

Henrik Østergaard arrangerede derfor et møde med butikskæden Vibholm, der har 20 fysiske smykkebutikker rundt i landet.

- Og så tog vi til Aarhus og indgik et samarbejde med dem, fortæller Roald Dibbern godt tilfreds.

Når butikkerne igen åbner efter corona-nedlukningen bliver det derfor med hans øreringe i butikskædens varesortiment.

  • Laserskæreren købte Roald Dibbern for kun 13.000 kroner, og han satte den tilmed selv op, hvilket har sparet ham for mange tusinde kroner. Sådan noget kan ellers godt løbe op i 150.000 kroner, fortæller han, men her kom hans talent for teknik ham til gode. (Foto: ASTRID DALUM © dr)
  • Laserskæreren står i garagen i hans families sommerhus, og det er her, alle smykkerne bliver lavet. (Foto: ASTRID DALUM © (c) DR)
  • Roald Dibbern arbejder kun med træ i maskinen. (Foto: ASTRID DALUM © (c) DR)
  • Her ses en bunke øreringe af et af de design, som Roald Dibbern selv har tegnet og skåret på maskinen. (Foto: ASTRID DALUM © (c) DR)
1 / 4

Derudover har Roald Dibbern også fået banket en flottere hjemmeside med webshop op nu, så det hele ser mere professionelt ud, og salget går da også godt, siger han.

Der er dog noget, der ikke er helt afklaret endnu – nemlig hvad firmaet skal hedde på den lange bane. Som man kunne se i 'Løvens hule', havde Jesper Buch ikke så megen fidus til det nuværende navn, så planen er, at virksomheden skal skifte navn.

Det er helt fint med Roald Dibbern. Så længe det kan trække firmaet i den rigtige retning, og hans bæredygtige smykker kan komme ud over rampen, er han glad.

- Siden programmet har jeg brugt meget tid på at få skabt en professionel virksomhed. Før var det mest bare en hobbyvirksomhed, men jeg er klar til at give den gas nu. Der er meget mere styr på alting nu i forhold til i sommer, da jeg stod i 'Løvens hule'. Dengang havde jeg ikke engang logo på mine æsker endnu, siger den unge iværksætter.

- Jeg havde egentlig ikke regnet med, det var en australsk surferdude-type, der kom ned. Jeg havde jo godt luret, at det var noget med øreringe til kvinder, sagde Jesper Buch til Roald Dibbern i 'Løvens hule'. Det passede da også meget godt – han slapper nemlig godt af ved at surfe. (Foto: ASTRID DALUM © (c) DR)

Laver stadig alle øreringene selv

Noget er dog stadig som det plejer – det er nemlig stadig Roald Dibbern selv, der designer og skærer sine mange øreringe i sit værksted i familiens sommerhus syd for Kolding, hvor han kan bruge sin laserskærer uden at forstyrre andre.

- Alting laves stadig her, ja. Man kan nærmest ikke gå rundt her uden at falde over en ørering, siger en grinende Roald Dibbern, der stadig driver firmaet ved siden af sit studie.

- Derfor kan jeg også gå ind og designe et smykke i dag, hvis det skulle være, og have det klar til salg i næste uge. På den måde kan jeg også hurtigt rykke på en ny trend, tilføjer han.

Og kæresten Ditte-Marie? Hun er stadig den første til at prøve hans design, der nu også tæller ørestikker.

- Hun kommer fra landet, så hun er en god og aktiv testperson, for hun er både ude at ride med dem på og er ikke bleg for lige at hjælpe med at flytte en halmballe også. Øreringene sidder aldrig stille på hende.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk