En lille film om at livet trods alt er værd at leve

Svenske Lukas Moodysson har genfundet humøret med en levende og munter ungdomsfilm om tre piger, der danner et punkband, fortæller Per Juul Carlsen fra Venedig.

- Jeg ville lave en film om at livet - på trods af beviser på det modsatte - er værd at leve.

Med de sorthumoristiske ord indleder svenske Lukas Moodysson pressematerialet til sin nye film, 'Vi är bäst!', hans første efter en pause på 4 år. Og selvom Moodysson ligger inde med beviser på at livet ikke burde være til at holde ud, har han skabt en vaskeægte feel good-film, der får én til at forlade biografen glad og let og opløftet.

Den står i skarp kontrast til Moodyssons tre foregående film, den mørke og depressive 'Et hul i mit hjerte' (2004), det absolut kulsorte og überdepressive kommercielle selvmord 'Container' (2006) og den pessimistiske globale elegi 'Mammut' (2009). Og så kan man vist roligt sige at Lukas Moodysson har været hele humørspektret rundt med sine i alt 7 spillefilm. Man kan endda konkludere, at han er tilbage ved sit tema om ungdommens kreative oprørstrang fra sin sprællevende og charmerende debutfilm, 'Fucking Åmål' fra 1998.

'Vi är bäst!' beretter om to piger, Coco og Klara, der er inderligt optaget af at hade deres forældre, lærere og klassekammerater. Året er 1982, altså danner pigerne et punkband. De aner ikke hvad der er op og ned på et musikinstrument, men de har attitude i læssevis og da de får fat i den lidt ældre nykristne Hedvig, der kan spille klassisk guitar, har de pludselig et band. De spiller som fy faen, deres hår ligner lort, men det betyder intet, de står sammen, de giver verden en finger, de har skabt noget unikt sammen, intet kan røre dem, de er BEDST, som de siger.

'Vi är bäst!', der er bygget over fru Coco Moodyssons tegneserie 'Aldrig godnat', er altså en klassisk historie om at bryde fri af omgivelsernes hæmmende bånd og finde sig selv. I den henseende er der intet nyt ved 'Vi är bäst!', men Moodysson har sin egen stil. Ikke alene er han fuldstændig på sine tre hovedpersoners side, han er også rimelig ligeglad med at fortælle en god historie, i stedet fokuserer han på at skabe en kæde af oplevelser, der mere og mere frigør Coco, Klara og Hedvig og giver dem deres frihed. De snyder forældrene, drikker sig fulde og kaster op, skriver en sang om at hade idræt, kærester med et par drengepunkere osv. osv.

Det er alt sammen legende let og ligetil, i fuldstændig modsætning til især 'Container' og 'Mammut'. Det er måske også så legende let, at man hurtigt glemmer det igen. Men hvis man er 12-13 år og er træt af hele tiden at få at vide hvordan man skal opføre sig, kan 'Vi är bäst!' kun være en fest. Under alle omstændigheder er det rart at se at Moodysson ser ud til at have genfundet troen på at film kan inspirere og gøre en forskel.

'Vi är bäst!'s danske premiere er endnu ikke fastlagt.

Facebook
Twitter