For én måned siden gemte han sig for bomberne. Nu kan 27-årige Oleh vinde Eurovision for Ukraine

Bandet Kalush Orchestra har fået særlig tilladelse til at forlade Ukraine for at deltage i årets Eurovision.

(Foto: Patricia J. Garcinuno © Getty Images Grafik: Christian Ellegaard)

- Vi føler et stort ansvar for hele vores land.

Ordene kommer fra 27-årige Oleh Psiuk, en af Ukraines mest populære rappere.

For bare en måned siden gemte han og de andre medlemmer af bandet Kalush Orchestra sig næsten dagligt for missiler og bomber fra oven. Men nu er beskyttelsesrum og bombealarmer for en stund byttet ud med scenelys, vindmaskiner og journalister i hobetal.

Kalush Orchestra er nemlig udpeget som de ukrainske repræsentanter ved dette års Eurovision Song Contest, der i denne uge afholdes i den italienske storby Torino.

Og trods krigen i hjemlandet, har Ukraine altså fortsat valgt at deltage i årets konkurrence.

- I en tid som denne er det vigtigt for Ukraine at blive set, så verden fortsat ligger mærke til os. Samtidig fortjener den autentiske og smukke ukrainske musik en chance for at blive set og hørt på verdensplan, fortæller Oleh Psiuk til DR fra sit hotelværelse i Torino.

Under krigen har den ukrainske regering forbudt alle mænd mellem 18 og 60 år at forlade landet. Derfor har det krævet særlig tilladelse fra myndighederne for, at Kalush Orchestra har kunnet rejse til Italien.

- Vi føler et stort ansvar ved at repræsentere Ukraine. Regeringen gav os en særlig tilladelse til at forlade landet midlertidigt, og så snart Eurovision er ovre, skal vi rejse tilbage til Ukraine. Derfor vil vi gerne gøre så meget nytte for vores land, som vi kan, mens vi er her, siger Oleh Psiuk og fortsætter:

- Men jeg vil ikke sige, det er let for mig at være her. Jeg har stadig øjeblikke, hvor jeg bliver bange for, hvordan man familie har det hjemme i Ukraine.

Kalush Orchestras Eurovision-bidrag 'Stefania' er blevet et stort hit i Ukraine - særligt efter krigen mellem Rusland og Ukraine brød ud i februar, forklarer Oleh Psiuk. (Foto: Olha Movchan © Suspilne)

Sangen har fået ny betydning efter krigen

Kalush Orchestra blev udpeget som Eurovision-repræsentanter i februar efter en kaotisk finale, hvor den oprindelige vinder af det ukrainske Grand Prix blev diskvalificeret.

Men blot to dage efter, at gruppen blev annonceret som årets ukrainske Eurovision-håb, indledte Rusland sin invasion af Ukraine. Derfor har gruppens forberedelser til årets konkurrence mildt sagt været noget kaotiske.

- På grund af krigen, har vi ikke kunnet mødes og øve vores optræden sammen, fortæller Oleh Psiuk.

I stedet har medlemmerne af Kalush Orchestra brugt de seneste måneder på at støtte op om Ukraines kamp mod Rusland.

Oleh Psiuk har stået i spidsen for en stor indsamling af mad og drikke til nødstedte ukrainere, mens et andet medlem, Slavik Hnatenko, selv har været en del af kampene som soldat i den ukrainske hær.

Sangen, som Kalush Orchestra skal synge ved årets Eurovision, hedder 'Stefania' og kombinerer moderne rap med lyden af traditionel ukrainsk folkemusik. Sangen er skrevet til og om Oleh Psiuks egen mor, men under krigen har rapperen oplevet, at sangen har fået en ny betydning.

- Mange ukrainere savner deres mor lige nu, og for dem handler sangen om det afsavn. Andre ser Ukraine som "moderen" i sangen, og derfor rammer den i hjertet hos mange ukrainere, siger rapperen og fortsætter:

- Jeg har hørt folk kalde vores sang for en krigshymne for de ukrainske tropper. Det kan du sige, men står det til mig, vil jeg hellere kalde den en hymne til Ukraines forestående sejr i krigen.

Se Kalush Orchestra synge deres bidrag 'Stefania', her filmet i en af de togvogne, mange ukrainere har brugt til at flygte fra krigen:

Drømmer om Eurovision i Ukraine næste år

Tirsdag aften skal Kalush Orchestra optræde med 'Stefania' ved dette års første Eurovision-semifinale. Her skal de forsøge at synge sig videre til lørdagens store finale - og skal man tro bookmakerne, skulle det ikke blive noget problem.

I skrivende stund er Ukraine nemlig den klare favorit til at løbe med sejren ved årets Eurovision-brag.

Og skulle landet gå hen og vinde årets konkurrence, ville det have stor betydning for hele Ukraine, mener Oleh Psiuk.

- Lige nu er det vigtigt for Ukraine at få alle de sejre, vi kan. Og da jeg er ukrainer, er det naturligvis også vigtigt for mig, siger han og fortsætter:

- Vi føler et stort ansvar over for Ukraine, og at være favoritter til at vinde Eurovision øger naturligvis kun det ansvar yderligere.

Flere har sået tvivl om, hvorvidt Ukraine vil være i stand til at afholde næste års Eurovision, hvis Kalush Orchestra skulle vinde lørdagen finale. Men spørger man Oleh Psiuk, er han ikke i tvivl:

- Jeg vil gerne have, at Eurovision bliver afholdt i Ukraine. I et nyt, genopbygget og blomstrende Ukraine, som er endnu bedre end før krigen brød ud.

I tirsdagens semifinale, der sendes klokken 21 på DR1 og i DRTV, skal ukrainerne blandt andre dyste mod de danske Eurovision-håb Reddi i kampen om en plads videre til årets store finale, der sendes lørdag.