En sand historie ... næsten: Instruktør og forfatter har ændret flere ting i DR's nye søndagsdrama

'Carmen Curlers' er baseret på iværksætter Arne Bybjergs liv. Men hvad er sandhed og fiktion – og hvorfor har han fået et andet navn?

(Foto: © Tine Harden, DR)

Historien om danske Arne Bybjerg, der skabte papillot-succesen Carmen Curlers, er i sig selv vild.

Det er trods alt de færreste iværksættere, der fabrikerer et produkt som sætter fut i en hel by, kører rundt i en Rolls-Royce og giver sine ansatte charterrejser i personalepleje.

Endnu vildere var det, at han fik mange kvinder fra Kalundborg ud på arbejdsmarkedet, hvor de for første gang tjente deres egne penge. Og så betød hans curlers, at kvinder slap for at gå til frisøren, hver gang de ville krølle deres hår til moderigtige bølger og fylde.

Kort sagt: Der er masser af krudt i fortællingen om Arne Bybjerg. Alligevel er DR's nye dramaserie 'Carmen Curlers' kun baseret på hans erhvervseventyr – det er ikke hans virkelige historie fuldstændig genfortalt.

For mens de små og banebrydende curlers har beholdt deres oprindelige navn og logo, er Arne Bybjerg blevet til Axel Byvang i serien, der netop har haft premiere på DR TV, og som allerede er sikret tre sæsoner.

Carmen Curlers

Navneskiftet gav nemlig hovedforfatter Mette Heeno og konceptuerende instruktør Natasha Arthy frie rammer til at lege ekstra meget med historien og hovedrollen.

- For at kunne nuancere en karakter i tre sæsoner, var det nødvendigt for os at ændre hans navn. Også for at give ham en dybde, nogle mørke sider eller karaktertræk, som vi ikke er klar over, om den virkelige Arne har, fortæller Mette Heeno.

Sideløbende med dramaserien, sendes også DR-dokumentarserien 'Curlerkongen – historien om en dansk verdenssucces' om Arne Bybjerg og hans moderne papillotter. Her demonstrerer han sine curlers på en model. (Foto: © Rolf Hayo)

- Det har selvfølgelig været vigtigt for os, at der er stor kærlighed til karakteren, og jeg synes også, der ligger en hyldest i historien, for det er da for vildt, hvad han har opnået. Men for at passe på Arnes privatliv, har vi lavet det til fiktion, tilføjer Natasha Arthy.

Persongalleriet rundt om Axel i serien er heller ikke virkelig. Hans hustru hed for eksempel ikke Tove, og hans makker hed ikke Frans.

- Alle dem omkring ham er ikke baseret på nogen, fastslår Mette Heeno.

Mette Heino (tv.) og Natasha Arthy (th.) har haft det "skidesjovt" med at lave 'Carmen Curlers', fortæller de. Mette Heeno har blandt andet 'Terkel i knibe', 'Sneengle', 'Bedre Skilt end Aldrig' og 'Happy Ending' på cv'et, mens Natasha Arthy blandt andet har instrueret 'Se til venstre, der er en svensker', 'Fighter' og 'Forbrydelsen III'. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

'En hyldest til drømmeren, der aldrig giver op'

Det kan godt være, at skuespiller Morten Hee Andersen ligner den virkelige Arne Bybjerg ret meget i serien, og der er da også flere scener, der er meget tro mod virkelighedens begivenheder i 1960'ernes Kalundborg.

Ikke mindst, når det gælder de udfordringer og glæder, som Arne Bybjerg mødte i starten af etableringen af sit skønhedsprodukt.

- Men det er mest tidsånden, vi har forsøgt at ramme præcist. Og så er der nogle nedslag omkring tilblivelsen af Carmen Curlers, som har inspireret os til at skrive historien endnu vildere, siger Mette Heeno.

- Man kan sige, at vi har brugt Arne Bybjerg som skabelon til en sindssygt interessant karakter, og så har vi ellers digtet ham ind i en eventyrlig historie, fortsætter hun.

Skuespillerne Morten Hee Andersen og Rosalinde Mynster ses her i rollerne som mand og kone, Axel og Tove Byvang. (Foto: © Martin Juul, DR)

Mette Heeno kalder selv serien for "en hyldest til drømmeren, der aldrig giver op". Og sådan én var Arne Bybjerg uden tvivl. Det er seriens Axel Byvang også.

- Det allermest fascinerende – også ved den originale Arne – er, at han har en særlig evne til at se potentialet i folk, som ikke selv har opdaget det. Han kan fremkalde andre til at blive store drømmere.

- Når Axel ser potentialet i andre, bliver de magiske – man kan sige, han spreder tryllestøv – og det var lidt det, han også gjorde i virkeligheden. Han gjorde Kalundborg til et happening sted, siger Mette Heeno.

Instruktør Natasha Arthy er også fascineret af hans evne til at skubbe så heftigt til den nordvestsjællandske by. For selvom serien starter i 1963, er meget stadig "sådan lidt 50'er-agtigt" i Kalundborg.

- De er slet ikke med på noderne endnu – det er derfor, udviklingen bliver så vild på kort tid, siger instruktøren og tilføjer:

- Han får nærmest bygget det her helt moderne samfund op, fordi han får kvinderne ud på arbejdsmarkedet, hvor de får en helt anden identitet. Det kom virkelig bag på mig, at en lille curler faktisk er et billede på kvindefrigørelsen.

Den hårdtarbejdende Birthe Windfeld, spillet af Maria Rossing, er vant til livet på landet, men da hendes mand bliver syg, beslutter hun sig for at finde et arbejde – og det ændrer hendes liv fuldstændig. (Foto: © Tine Harden, DR)

Det er også derfor, at skuespiller Maria Rossing er vigtig i rollen som Birthe. Hun er selve udviklingen, for hun går fra at hjælpe sin mand på deres husmandssted til at gøre karriere på Axel Byvangs fabrik.

- Hun er billedet på denne her kvindefrigørelse, og det var superlærerigt at dykke ned i de her kvinder og forstå, hvad vi står på skuldrene af, siger Natasha Arthy.

Arne Bybjerg har set serien – hjemme i Australien

Men hvad så med Arne Bybjerg – ham, der satte alt det ovenstående i værk, og nu også har leveret grundstoffet til den nye tv-serie?

Han solgte i 1969 sit livsværk til det amerikanske kosmetikfirma Clairol, bosatte sig derefter i Australien, er efterhånden blevet 94 år og har ikke været ind over serien på nogen måde. Han har dog hele tiden godt vidst, at serien findes.

Faktisk har han også set de to første afsnit sammen med sin kone og sine børn hjemme i Australien, fortæller Mette Heeno.

- De var heldigvis meget begejstrede og synes, det er et flot stykke arbejde. Jeg har lige fået mail om det fra de tre sønner, siger hovedforfatteren.

- Det er virkelig vigtigt at være respektfuld omkring nulevende menneskers historie, når man tillader sig at tage så mange friheder, som vi gør. Morten (Hee Andersen, red.) er jo den sejeste Axel – eller Arne – men det ved man jo ikke, om Arne ville synes, siger Mette Heeno.

Arne Bybjerg tjente gode penge på Carmen Curlers, der blev en kæmpe eksportsucces. Hans krølleapparat var i øvrigt også et hit hos modebranchen og hos stjernerne i metropoler som Paris, London og New York. Her ses han i sin vintage Rolls-Royce. (Foto: © Ralf Hayo)

Hvad håber I så, at serien vil bringe med sig ude i stuerne hos danskerne nu?

- Jeg håber, den vil samle folk på tværs af generationer – og så håber jeg, at den i denne tid kan give folk et afbræk og en time med håb og liv, siger Natasha Arthy.

- Det ville være fedt, hvis de unge også ser med, så de kan se, hvad de kommer af. Den yngre generation i 'Carmen Curlers' er jo dem, vi hånligt kalder "boomere" nu, så det er også for at vise hvilken tid, de er støbt af, slutter Mette Heeno.