En snak kunne have ændret Muhammedtegning

Den omstridte Muhammedtegning var måske kommet til at se anderledes ud, hvis der havde været dialog med muslimerne først, erkender tegneren bag.

Tegneren Kurt Westergaard havde måske nok tegnet sin omstridte Muhammedtegning lidt anderledes, hvis han på forhånd havde talt med muslimerne.

Det sagde den 75-årige tidligere tegner på Morgenavisen Jyllands-Posten, da han mandag holdt pressemøde for den udenlandske presse i anledning af sin selvbiografi "Manden bag Stregen", der udkom i fredags.

- Vi kunne måske have fundet frem til en form for løsning. Det ville vi sikkert nok. Når man først fredeligt og roligt snakker om tingene, så er der vel mulighed for forståelse, sagde Kurt Westergaard.

Protest fra jøde

Han henviste til, at han for år tilbage fik en meget vred reaktion fra det jødiske Mosaisk Trossamfund, fordi han som illustration på en kronik om Palæstina-konflikten havde han tegnet en gul såkaldt jødestjerne og skrevet "Arab" på den.

- Så snakkede vi en time, og vi fandt jo så frem til en eller anden forståelse, sagde Kurt Westergaard. Da var tegningen dog allerede trykt.

Truet på livet

Kurt Westergaard udløste for fem år siden en bølge af vrede og protester i den muslimske verden med sin tegning af profeten Muhammed som terrorist med en bombe i turbanen i Jyllands-Posten.

Siden har hans liv været i fare. Nytårsdag blev han forsøgt slået ihjel i sit hjem, og i dag bevogtes han døgnet rundt af Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Kunne flytte til Færøerne

pressemødet, der fandt sted i Det Internationale Pressecenter i København, var der da også næsten ligeså mange politi- og sikkerhedsfolk som journalister.

Omkring 20 journalister fra blandt andet Sverige, Tyskland, Spanien og Syrien var mødt op.

I bogen beskriver journalist og forlagsredaktør John Lykkegaard Kurt Westergaards livshistorie fra barndommen i Himmerland over hans år som freelancebladtegner til i dag.

Tegneren lægger ikke skjul på, at det belaster konstant at skulle være på vagt, og på pressemødet kom det også frem, at Kurt Westergaard godt kunne finde på at bosætte sig på Færøerne i en tid. Han er blevet tilbudt at kunne bo og arbejde på de nordatlantiske øer.

- Det ville afdramatisere hele situationen omkring min sikkerhed, sagde han.

/ritzau/