En verden af lak og læder: Unge dansere provokerer med sex og liderlighed

Forestillingen har både fremtvunget debat og fået positiv opmærksomhed i udlandet.

’No sex – en verden af køn’ laves af dansekompagniet Black Box. Forestillingen har blandt andet spillet i Sydafrika, hvor 'den delte vandene', fortæller instruktørassistent. (Foto: Jonas Søgaard © Søgaardfilm)

Afklædte mænd og kvinder, der vrider sig tæt om hinanden. Sort lak og læder. Mænd i passionerede omfavnelser og smidige kvinder i vilde stillinger.

Det lyder måske som en fræk film, men faktisk er der tale om den danske ungdomsforestilling 'No sex – en verden af køn', der allerede har både provokeret og fået positiv opmærksomhed i udlandet, heriblandt Sydafrika.

Og ja, det er moderne dans, men det skal du ikke lade dig skræmme af.

- Man behøver på ingen måde at vide noget om moderne dans, når man ser forestillingen. Man skal bare nyde skønheden i at se de her fire mennesker, der svæver ind og ud af køn og seksualitet, siger kreativ producent David Price, der har været med til at udvikle forestillingen.

I næste uge optræder de fire dansere – to mænd og to kvinder – med den pikante forestilling i København under festivalen CPH Stage. Og til efteråret taget dansetruppen Black Box Dance Company fra Holstebro videre til danske byer som Aarhus og Horsens samt en udlandsturne til Polen, Rwanda og Ungarn.

- Vi vil ikke vise, at sådan her skal du gøre, hvis du skal være en supersexet mand eller kvinde. Vi vil gerne vise, at man selv bestemmer, hvordan man vil være, siger David Price om forestillingen. (Foto: Jonas Søgaard © Jonas Søgaard)

Håbet er, at den frække fortælling får publikum til at droppe eventuelle fordomme, de måtte have, og give dem mod på at være præcis, som de er – 'uden at skulle forklare sig selv', som David Price formulerer det.

- Jeg håber, at publikum bare lader sig forføre og fornøje for en stund – og at forestillingen får dem til at se det sexede i mangfoldighed, siger han.

Frygt for at polsk festival skaber tumult

Og mens vi måske kan gå og føle os fordomsfri herhjemme, så er billedet ofte et andet i udlandet. Det har David Price og holdet fra Black Box Dance Company i hvert fald mærket flere gange.

- Nogle bliver meget provokeret, andre synes, det er da fint nok, og så er der dem, der er gået hjem med en følelse af, at det var skidefrækt og flot, fortæller David Price om reaktionerne, han har fået.

Forestillingen har fået gymnasieelever til at tale om køn og seksualitet ude i klasselokalerne. (Foto: Jonas Søgaard © © 2018 Soegaardfilm)

Når dansetruppen tager til en ungdomsfestival i Polen senere i år, er der dog allerede taget højde for, hvad danseholdet gør, hvis det eksperimenterende blik på seksualitet resulterer i en lettere aggressiv stemning i salen.

- Kuratoren i Polen har netop købt forestillingen, fordi han tænker, at vi kan provokere lidt, og for første gang har der faktisk været snak om at have en plan b, hvis vi for eksempel skal hurtigt derfra, fortæller David Price overrasket.

Gymnasielærer ramt af egne fordomme

En sådan modtagelse har der slet ikke været noget af herhjemme, når 'No sex – en verden af køn' har spillet for danske gymnasieelever. Tværtimod. Ofte har dansernes fortolkning af sex og liderlighed gjort de unge forlegne.

- Det fede har været, at vi nogle steder har oplevet et tavst publikum, når de har kunnet spørge os om ting efter forestillingen, men at vi så bagefter kan se, at de tagger os og roser os på sociale medier.

- Og vi hører tit fra lærere, at eleverne har talt videre om køn og seksualitet i klasselokalet, og at de der kunne tale åbent om det uden selv at blive udstillet, fordi de kunne tage udgangspunkt i vores forestilling, fortsætter David Price.

Og selv lærerne kan blive ramt på deres egne fordomme. Da holdet optrådte på et gymnasie i det nordlige Vestjylland, måtte en mandlig lærer i 30’erne krybe til korset.

- Han fortalte os bagefter, at han faktisk blev lidt forarget på sine elevers vegne, da de to mænd dansede meget intimt med hinanden, og at han blev konfronteret med sine egne fordomme. Det er vigtigt, at folk tør være ærlige om det, siger David Price.

'No sex – en verden af køn' kan opleves 28. og 29. maj under CPH Stage. Til efteråret spiller forestillingen blandt andet i Aarhus og Horsens.

Facebook
Twitter