Ena Spottag valgte Aalborg til og hovedstaden fra: Det er faktisk ret befriende

I seks år af sin barndom boede hun i Vodskov ved Aalborg. Sidste år vendte skuespiller Ena Spottag tilbage til Nordjylland for at arbejde på Aalborg Teater.

- Det er som om, at der her ikke er ligeså store forventninger om, at man bare går rundt og er mega 'cool' hele tiden. Og det er faktisk ret befriende.

Sådan fortæller den 31-årige skuespiller Ena Spottag om Aalborg. Sidste år flyttede hun til byen fra København, da hun skrev en toårig kontrakt med Aalborg Teater.

- Noget af det af det første, jeg lagde mærke til da jeg kom hertil var, da jeg var nede at gå en tur på havnen... Der er den her flotte basketbane, hvor der kommer almindelige mennesker og spiller basket - også selvom de er helt vildt dårlige. I København er det altid sådan nogle 'cool' typer, der er sindssygt gode til at spille, siger hun.

I Aalborg får man flere hovedroller

Det meste af sit liv har Ena dog boet i København. Et sted, hun savner meget, især fordi det er her, hendes familie og venner bor.

Men valget om at flytte til Aalborg tog hun, fordi hun altid gerne har villet tilbage til byen, men også som et kunstnerisk valg, fordi hun her føler, hun kan udvikle sig meget som skuespiller.

- På Aalborg Teater får jeg hovedroller hele tiden. Det gør man ikke i København, siger hun.

- En af de største kontraster ved at være her i stedet for København er også arbejdskoncentrationen. Man har mulighed for at fordybe sig meget i ens arbejde, og der er ikke så meget, der distraherer en... Andet end muligheden for at gå ud at drikke øller i gaden, griner hun.

I foråret har Ena Spottag haft hovedrollen i stykket 'Drengen der ville være vægtløs' på Aalborg Teater. (Foto: Lars Horn © Aalborg Teater)

Men Aalborg kan også være et sted, hvor man lidt oftere får underlige blikke, når man ser ud som hende, og har fået klippet en mærkelig frisure til en rolle, hvor hun spiller en ung dreng.

- Når man kommer ind på et eller andet pizzeria, og så står der en 'dude', der aldrig har set en pige med mærkeligt hår før og bare tænker 'wow!' Men så handler det om at flirte med dem, og så bliver de rigtigt usikre på, hvad det er for nogle signaler, man sender, griner hun.

Et selvportræt. Der er nemlig også tid til at lige at tegne på servietten, mens man hænger ud med journalisten. (Foto: Mille Borup Truelsen © dr)

Mærker tomheden lørdag aften

Indimellem kan hun dog også godt føle sig ensom. Selvom hun har boet i Aalborg, så er det mange år siden. Dengang var hun kun et barn, og i dag kender hun ikke ret mange i byen.

- Man kan godt føle sig isoleret, fordi venner og familie er så langt væk. Det er jo ikke altid, de venner man har her fra teateret har tid. På den måde kan det godt blive lidt ensomt. Men jeg tror også, jeg har en tendens til at føle mig ensom, fordi jeg er meget forlystelsessyg og eventyrlysten, siger hun.

Ena Spottag spiller Martha i den populære serie 'Badehotellet'. Fra venstre Edith (Ulla Vejby), Martha (Ena Spottag), Otilia (Merete Mærkedahl), Molly Andersen (Bodil Jørgensen) og Fie (Rosalinde Mynster). (Foto: Mike Kolloffel © TV 2)

- Jeg føler mig længst væk fra København lørdag aften efter forestillingen, hvis jeg ikke er ude at hygge med nogen venner, men går alene hjem. Så mærker jeg tomheden, når jeg ved, jeg først skal på arbejde igen mandag aften, siger hun.

Hendes forældre kommer på besøg en gang i mellem for at se de forestillinger, Ena er med i, men de har også travlt, og det er ikke ofte, familien får set hinanden.

- Og min mor har også sådan nogle underlige arbejdstidspunkter lige nu, og så ringer hun lige, når jeg er ude at besøge en fra teateret, der har fået en baby. Og så har jeg bare virkelig lige lyst til at sidde lige der og blive pruttet i hånden af den der baby, men jeg vil jo også gerne tale med min mor. Så jeg kan godt være fanget mellem de her to verdener, siger hun.

En bonderøv vendt på hovedet. Heldigvis er der tid til at tage det om, når tingene ikke lige er helt, som de skal. Noget, som Ena hver gang tager i højt humør. (Foto: Mille Borup Truelsen © dr)

To hurtige til Ena Spottag:

 • Hvis du skulle bo et andet sted i Danmark, hvor ville du så bo?

 • - Jeg har været rigtig glad for at bo i Aarhus, hvor jeg boede i fire år under min skuespilleruddannelse. Det er en dejlig by. Man kan gå ned i Den Gamle By om natten. Det er jo vildt. Jeg ved ikke, om det er meningen, det skal være så nemt at komme ind, men der har jeg 'tullet' rundt meget.

 • Hvis du ikke skulle bo i Danmark overhovedet, hvor ville du så bo?

 • - Når jeg skal tilbage til København, så kunne jeg måske godt finde på at flytte til Malmø i stedet. Jeg synes, der er noget dejligt over at bo i en by, der er lidt mere en provinsby, men som stadig er tæt på København. Jeg kan godt blive lidt overvældet af store byer. Jeg synes Berlin og New York er dejlige, men jeg ved ikke, om jeg kunne holde ud at bo der. På den måde er jeg lidt fra landet stadigvæk.

Robin Hood i Hammer Bakker

Ena Spottag blev i 2014 uddannet skuespiller fra Skuespillerskolen ved Aarhus Teater. Hun er født i Odense, men da hun var tre år flyttede hendes skuespillerforældre, Jens Jørn Spottag og Dea Fog, til Vodskov ved Aalborg, og her boede de i seks år.

- Så jeg var her hele min 'vigtige' barndom, hvis man kan kalde det det. Jeg har løbet rundt i Hammer Bakker og leget Robin Hood, forsøgt at læse med min ordblindhed på Aalborg Friskole, og så har jeg også lavet teater her på Aalborg Teater, da jeg var lille, fortæller hun.

De seks år i barndommen har gjort, at hun altid har følt sig nært forbundet med Aalborg, og den dag i dag er hun stadig stor fan af fodboldholdet AaB.

Sidste år spillede Ena Spottag rollen som Ronja Røverdatter i stykket af samme navn på Aalborg Teater. (Foto: Lars Horn © Aalborg Teater)

- Jeg var kæmpe fan af AaB dengang, og jeg havde lydbåndet med den der 'AaB, vi står sammen om dig!', siger hun og synger melodien til AaB's sang.

- De spiller den stadig på stadion, og jeg får det så fedt hver eneste gang. Den rammer bare lige i hjertekulen. Så selvom jeg forsøgte at være Brøndby-fan, da vi så flyttede til København, fordi det var dem fra min klasse, så har hjertet været heroppe. Så jeg stoppede faktisk med at spille fodbold og begyndte at stå på skateboard i stedet, griner hun.

- Ellers tager jeg en massageuddannelse

Allerede året inden hun blev uddannet skuespiller, fik Ena rollen som køkkenpigen Martha i den populære tv-serie 'Badehotellet', der indtil nu har sendt i fire sæsoner.

I 2015 vandt hun 'Vild med dans' sammen med dansepartneren Thomas Evers Poulsen, og netop de to ting er nok de mest 'mainstream'-ting, danskerne har kunnet opleve Ena i.

Men hun har eksempelvis også været med til at indtale et dansk Star Wars-lydbånd på Stars Wars-filmen ’The Force Awakens’ (på dansk: Stjernekrigen: Kraften Vækkes, red.), som havde biografpremiere i 2015.

Lydbåndet udkom i begyndelsen af året som podcast, hvor Ena Spottag spiller hovedrollen som Rey. Og netop at lave noget med Stars Wars har været stort for Ena.

- Der er helt klart noget i mig, der der godt gad lave noget mere Star Wars. Hvordan aner jeg ikke. Og så er der en del af mig, der gerne vil lave noget med mine gode venner, som er dramatikere og instruktører. Faktisk arbejder jeg på et kortfilmsmanuskript med en af mine venner, og jeg kunne godt tænke mig at lave mere film, siger hun.

I 2015 vandt Ena Spottag 'Vild med dans' sammen med dansepartneren Thomas Evers Poulsen. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Men hun elsker også at lave teater, og glæder sig meget til den næste sæson på Aalborg Teater.

- Her skal jeg arbejde sammen med nogle rigtigt interessante instruktører. Jeg elsker mødet med en kunstnerisk vision og hvordan, man så skal løse det, siger hun.

- Og så håber jeg på, når jeg engang skal tilbage til København, at jeg ikke skal gå arbejdsløs resten af mit liv derovre. Men så bliver jeg gartner eller tager en massageuddannelse. Jeg er faktisk ret god til at massere, griner hun.

 • Blå bog: Ena Spottag.

 • Født i 1985 i Odense.

 • Boede i Vodskov ved Aalborg i seks år i sin barndom, hvorefter familien flyttede til København.

 • Hun er datter af skuespillerparret Jens Jørn Spottag og Dea Fog.

 • Blev i 2014 uddannet fra Skuespillerskolen ved Aarhus Teater.

 • Har siden 2013 kunnet ses som køkkenpigen Martha i tv-serien Badehotellet i 2013.

 • I 2015 vandt hun Vild med dans sammen Thomas Evers Poulsen.