Mens atombunkeren Regan Vest i Rold Skov nu åbner for offentligheden som museum, ligger der endnu en bunker et sted i Nordjælland, som fortsat er tophemmelig.
Regeringsanlæg Øst - eller bare Regan Øst - er stedet, hvor Helle Thorning-Schmidt, resten af regeringen og Kongehuset vil søge tilflugt, hvis krig eller terror rammer Danmark.
- Den helt præcise beliggenhed er meget hemmelig, for vores kongehus og regering er jo i større sikkerhed, hvis fjenden ikke ved præcis, hvor de opholder sig. Så man må helst ikke opgive, præcis hvor den ligger, fortæller forfatteren Karsten Pedersen, som skrevet bogen 'Danmarks dybeste hemmelighed' sammen med Poul Holt Pedersen om landets mange sikkerhedsbunkere.
Svært at holde noget hemmeligt i dag
På nettet florerer alligevel mulige koordinater for Regan Østs placering.
- Under Den kolde krig havde det været et stort sikkerhedsproblem, men tiden er en anden i dag, hvor det bare er sværere at holde noget hemmeligt, medgiver forfatteren.
Et hul i jorden
Bunkeren i Nordsjælland stod færdig i 1978, og den er helt anderledes opbygget end det noget større søsteranlæg i Rold Skov.
- Den er i tre etager og på 5000 kvadratmeter. Den ligger ikke så dybt som Regan Vest. Man har gravet et hul og lagt jord oven på anlægget og ikke boret 60 meter ned i kalken som i det jyske anlæg. Til gengæld har Regan Øst et 2,5 meter tykt jernarmeret betonlag over sig, som også giver en god beskyttelse, forklarer Karsten Pedersen.
Sikkerhedsbunker er stadig relevant
Selvom en invasion fra sovjetrusserne eller en atombombe fra Mao Zedong ikke længere truer Danmarks sikkerhed, så har bunkeren stadig relevans, mener forfatteren.
- Det er ikke mere end et år siden, at Anders Behring Breivik detonerede en bombe i regeringskvarteret i Oslo. Var det sket på Slotsholmen i København, ville regeringen måske have søgt tilflugt i Regan Øst, siger Karsten Pedersen.
Myndighederne har da også overvejet at bruge anlægget et par gange inden for de seneste år.
- Efter terrorangrebet 11. september holdt man møder på embedsmandsniveau i Regan Øst om beredskabet, hvis situationen udviklede sig. Og da der var COP 15-topmøde i København, blev bunkeren sat i højere beredskab, så den var klar som muligt tilflugtssted for de mange regeringsledere, fortæller Karsten Pedersen.