Er det bare to timer bag duggede ruder? Jeg tog i drive-in bio og så Blinkende Lygter

Drive-in filmoplevelser hitter under coronakrisen. Men er det overhovedet fedt?

Ærligt, corona er ikke fedt. Det er fyldt med foranstaltninger, forbehold og faser.

Men henover det absolut mest forsømte forår blomstrer der spændende

initiativer
midt i et bed af begrænsninger.

Drive-in-formatet er ét af de

kulturtilbud
, der lige nu vokser frem, gødet af corona-krisen.

Jep, hvor du kommer kørende ind på en stor plads og parkerer dig selv og din dyt-bil foran en scene eller et lærred.

I bilen modtager du et stykke underholdning sammen med andre parkerede

bilister
. Det kan være koncerter, bilbingo, comedy-shows og så nok den mest kendte: drive-in-biografen.

De er alle sammen alternativer til den underholdning og de oplevelser, mange af os hungrer efter lige for tiden.

Drive-in er ikke nyt som sådan. Det havde sit boom tilbage i 1960’erne, da alle skulle eje en bil, men interessen er senere faldet.

Nu er muligheden for at opleve noget sammen som publikum fra hver vores bil et helt uimodståeligt – og umiddelbart også et ret charmerende – tilbud, der er vendt tilbage.

Jeg har derfor skiftet sofa og Netflix i isolation ud med forsæde og drive-in-bio i Københavns Nordhavn.

Men hvordan fungerer det rent praktisk, faktisk? Er det bare 2 timer bag duggede ruder? Kan man overhovedet se og høre noget ordentligt? Er det sædet tilbage, vinduet ned, volumen op, sommerluften ind … øh, damn, det er hot? Eller not?

Spænd sikkerhedsselen og tag med, så kan du være med til selv at vurdere.

 • I aftenens anledning har jeg allieret mig med min chauffør, der skal køre den her lille hvide Citroën AX i stilling foran lærredet. Chaufføren er nødvendig, fordi det er super usmart at tage billeder, hvis jeg skal sidde bag rattet. Men også fordi jeg tænker, at det er lidt som at tage ind og se en film uden at have nogen med. For mig er en del af filmoplevelsen, at opleve den med nogen. Hvad det ellers er for en oplevelse, er jeg spændt på. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © Dr)
  1 / 11
 • Hjemmefra scorer drive-in-bio et par point: Vi har plads i bilen til at transportere tæpper, puder og fylde tasken med snacks. Noget vi normalt ikke ville slæbe med ind i en god gammel biograf. Så det gør vi selvfølgelig. Det er vores egen skyld, hvis vi går ned på komfort og hygge. Vi indstiller GPS’en og kører mod solnedgangen. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  2 / 11
 • Filmen går i gang kl 21:15. Solen skal helst være gået helt ned før det store lærred kan blive lyst ordentligt op af filmprojektøren. Vi er taget afsted i god tid for at få en ordentlig plads. På vej derud begynder skyggerne at blive lange. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  3 / 11
 • Vi er ikke de eneste, der kommer i god tid. Vi holder i kø i noget tid, men får stille og roligt sluset os ind på pladsen. Derudover er den her oplevelse kun for bilister. Det er ikke tilladt at komme på cykel eller til fods – så ville regeringens retningslinjer ikke længere kunne overholdes. I køen, både foran og bag os, sidder de mindst fire i hver bil. Vi spotter smil og forventningsfulde gæster gennem bilruderne. Det føles lidt som at stå i kø til popcorn og sodavand, men på rampen ombord på en færge. Det kan også noget! (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  4 / 11
 • Inde på pladsen er der flere guider til stede, der vifter os allesammen på plads. Cinemateket melder helt udsolgt i dag, så det er med at få plads til både biler og afstand. Der kan være op til 200 biler på pladsen foran lærredet, der er klodset op på nogle store containere. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  5 / 11
 • For at kunne høre noget som helst, skal vi indstille radioen på en bestemt frekvens. Lydkvaliteten vil derfor være så god, som den nu kan være i en Citröen fra ‘94. Og hey, den er faktisk helt fin. Derudover er det ret fedt, at vi har vores egen lille private film-salon. Lyden er klar, og vi kan selv skrue op og ned for niveauet for både lyd og vores egen knævren uden at forstyrre nogen. Der er ingen irriterende knitren fra andres slikposer eller folks forsøg på at skjule nys. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  6 / 11
 • Nogle af bilerne har dog problemer med at have radioen tændt og samtidig slukket kørelys. Guiderne hjælper derfor med at få afdækket for- og baglygter, så de ikke generer de andre biler. Derudover er det kun tilladt at rulle ned for bilens venstre vindue, hvis sælgeren med slik-kurven, vandrer forbi. Ellers skal vinduer og døre holdes lukket. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  7 / 11
 • En enkelt sidste regel! Vi må kun bruges vores horn, hvis nogen på lærredet kysser. Under det første trailer-sammenklip får vi øvet os og dytter i flok på kommando. De sidste biler er ved at være på plads og den store projektor i containeren er allerede gået i gang med at varme op. Vi sætter os til rette til lyden af Mikael Bertelsen og Cinemateket, der introducerer dagens film: ‘Blinkende Lygter’ fra 2000. Og nej, det er ikke en biografaktuel film, men en sindssygt fed klassiker, som Cinemateket vælger at fremhæve. Filmen har blandt andet lige haft 20 års jubilæum. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  8 / 11
 • Bliver man henvist til nogle af de bagerste p-pladser, forekommer lærredet ret fjernt, og vi kan diskutere den “store” biograf-op-le-vel-se. Men må man sammenligne drive-in-biografen med en klassisk biograf foran det faktisk store lærred? Det føles, som om drive-in-formatet insisterer på at være en anden filmoplevelse. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  9 / 11
 • Men okay. Hvis jeg skal gøre det til noget, der ligner en anmeldelse, så vil jeg gerne give drive-in-biografen aftenens eneste stjerne, der bevægede sig over lærredet under hele forestillingen. Og det er endda en ægte stjerne. Drive-in er en enormt charmerende og hyggelig udendørs oplevelse. At mini-roadtrippe ud om aftenen og se en film fra sin egen bil. Det er en oplevelse sammen med andre, men med egen privat-coupé, som du kan gøre lige så VIP, som du har lyst til. Til sidst et par pro-tips: Parkér lidt tættere på lærredet. Husk lidt varmt tøj. Og giv forruden en vask. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  10 / 11
 • Filmen er slut, og rulletekster får en ny betydning. En bil ad gangen bliver vi guidet ud og rundt om markeringskeglerne. Det er meget fedt lige at få et hurtigt flashback til køreteknisk anlæg oven i oplevelsen. Konklusion på drive-in-bio? Med pro-tips in mente så er det egentlig helt OK hot. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  11 / 11
Facebook
Twitter