Er du enig? Her er de bedste ting fra amerikansk kultur - og de allerværste

Vi har bedt om eksperternes bud på det bedste og værste, vi har taget til os fra USA.

(Foto: Illustration: Anne Vestergaard)

Du gør det, når du sætter tænderne i en saftig burger.

Du gør det, når du klæder dig ud til halloween.

Og du gør det, når du hører det nyeste track med Meghan Thee Stallion eller Eminem.

Altså, udsætter dig selv for et stykke ærkeamerikansk kultur.

For uanset om du kaster blikket på madkultur, traditioner á la halloween og valentinsdag eller film og musik, så fylder USA i vores kulturelle bevidsthed. I Danmark spiser vi både amerikansk mad, dyrker amerikanske traditioner og forbruger amerikansk populærkultur af hjertens lyst.

Men hvad er egentlig det bedste og værste, vi har taget til os fra amerikanerne?

Vi har bedt fire eksperter komme med deres bud på det svære spørgsmål. Men er du enig med dem? Læs deres begrundelser nedenfor og giv selv din mening til kende.

'Star Wars'-terapi og en "fuldstændig rædselsfuld" film

Filmekspert og anmelder Maria Månson nægter pure at nævne kun én enkelt film, men fremhæver alligevel 'Star Wars' som noget af det bedste, amerikanerne har givet os.

Bedst: 'Star Wars'-filmene

- Jeg kan umuligt vælge én amerikansk film som den bedste. USA er et land, der har domineret på filmscenen i de sidste mange årtier og vist os det ypperste, filmmediet kan. Jeg holder både meget af 'Chinatown' med Jack Nicholson, der handler om et fordærvet samfund, hvor de onde altid vinder. Jeg er også vild med 'Apocalypse Now', der er en pacifistisk krigsfilm, der viser, at der ikke findes vindere i krig.

- Men jeg knuselsker 'Star Wars'! Det er storladent og farverigt, og det er netop det, USA kan. Det er drømmenes og eskapismens land. Når jeg som teenager havde kærestesorger, satte jeg VHS-båndene på med de første film, og på den måde kom jeg igennem en dag uden af græde. Jeg har faktisk brugt de film terapeutisk. USA er ikke bange for at drømme stort med deres film, og det elsker jeg dem for!

Værst: 'Emoji Filmen'

- 'Emoji Filmen' er overgearet product placement og repræsenterer alt det værste ved Hollywood. Den er fuldstændig rædselsfuld. Den handler i grove træk om kapitalismens syn på et gammelkommunistisk diktatur. Og så er der den enlige emoji, der kan mere end de andre og vil bryde ud af lænkerne og udleve den amerikanske drøm – med kommercielle apps som redningsplanke.

- Det eneste positive ved filmen er, at verden pludselig virker som et ret fedt sted, når man er færdig med at se den.

Hiphop, jazz – og Green Day

Radiovært Andrew Moyo mener, at amerikansk musik både sætter vores krop og sind i bevægelse, når det er bedst. Han har til gengæld ikke meget til overs for et vist rockband.

Bedst: Hiphop og jazz

- Det giver ingen mening at skulle nævne én genre eller ét album, der er det bedste. Men ud fra min personlige og subjektive smag er det bedste, de har givet os, enten hiphop eller jazz. Jazz er på mange måder hiphoppens forfader.

- Men uanset om du ser på jazz eller hiphop eller alle mulige andre genrer, så er det i udgangspunktet modstandsmusik. USA er gode til at give os nogle musikalske brudflader, der har været ekstremt vigtigt for vores opfattelse af os selv. Når amerikansk musik er bedst sætter den os både i bevægelse kropsligt og mentalt.

Værst: Green Day

- Jeg har både lyst til at nævne rapperen i Linkin Park og Katy Perry som eksempler på noget, der er sygt irriterende. Men jeg vælger Green Day. Jeg kan ikke helt sætte en finger på hvorfor, men meget af det handler om det gear, de kører i. Det er ligesom, at alt er skruet op hele tiden. Det larmer og føles lidt som eksem, du ikke må klø i.

- Det er selvfølgelig ikke den værste musik, der nogensinde er lavet, men det er dét med den bredeste appel, jeg bare overhovedet ikke forstår.

Burgere og store mængder mad

Madblogger Kaitlin Orr er vild med tre helt særlige, amerikanske madspecialiteter. Hun er mindre begejstret for de store mængder mad, amerikanerne er kendt for.

Bedst: Burgere, cookies og doughnuts

- Amerikanske cheeseburgere, cookies og doughnuts er svært at finde ligeså godt andre steder end i USA. Og så kan du få virkelig autentisk mad på grund af de mange immigranter. Udvalget er utrolig varieret fra stat til stat og by til by, i Los Angeles kan man for eksempel få de bedste tacos, som man køber i food trucks.

Værst: Store mængder mad

- 'Hvor meget mad kan jeg få for en dollar?', det er en stor ting i USA. Madkulturen handler i høj grad om, hvor meget mad du kan få for færrest penge. Det går tilbage i historien, fordi der har været stor fokus på at spare penge op. Så i supermarkederne kan du købe kæmpe mælkekartoner eller store poser med alverdens madvarer.

- Ofte bliver maden dårlig, fordi man ikke kan nå at spise de store mængder.

Halloween og heftig persondyrkelse

Vi har bedt forfatter og USA-kender Sarah von Essen komme med sit bud på det bedste og værste fra amerikansk kultur, vi har inkorporeret herhjemme.

Bedst: Valentinsdag og halloween

- Jeg er dybt taknemmelig for al amerikansk populærkultur og underholdning. Det er svært at forestille sig et liv uden. Jeg hilser både valentinsdag og halloween velkommen. Amerikanerne er gode til at etablere og dyrke nye traditioner og tage alle følelser med. Der er så meget schwung over det, når amerikanerne fejrer noget.

- Jeg er både vild med det gamle Hollywood, det nye Hollywood, amerikanske tv-serier, Madonna og 'Drag Race' – alting! Nogle mener, vi er plaget af det, men jeg er så glad for, vi er præget af det!

Værst: Fake news

- Herhjemme spejler vi os i amerikansk kultur, uanset om vi vil eller ej. Jeg kan derfor godt være bange for, at fake news og den voldsomme persondyrkelse, man ser i USA, er noget, der i stigende grad vil smitte af på den danske offentlighed.

- Jeg er bekymret for tendensen med at anklage medierne for fake news, og at vi måske kommer til at overtage den retorik herhjemme. Fake news er ikke nogen amerikansk opfindelse, men det er især vokset i styrke derovre, og det er dybt bekymrende.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk