Er du klar foran skærmen i dag? Derfor ser Disneys juleshow stadig ud som for 50 år siden

Disney ønskede at ændre filmene i sit juleshow. Men det lykkedes de - heldigvis - ikke med.

Denne artikel er oprindeligt udgivet i december 2018.

"Rør blot ikke ved min gamle jul," skrev Peter Faber i 1848 i 'Sikken voldsom trængsel…'

Det var også den underforståede ordre, da jeg engang i starten af 90'erne, kort efter lanceringen af den ugentlige DR1-udsendelse 'Disney Sjov' overtog ansvaret for det årlige tegnede juleshow fra Disney på DR1. Intet måtte ændres!

For selvom gamle Walt Disney næppe havde troet, at han havde startet en ubrydelig tv-tradition, da han 1958 for første gang sagde de legendariske ord: "Fra alle os, til alle jer," var det med årene blevet helligt, i hvert fald i Danmark - hvor juleshowet blev sendt for første gang i 1967 - og de andre nordiske lande.

Selv havde jeg selvfølgelig set det som barn, og da som jeg teenager blev hårdkogt Disney-fan, optog jeg lyden fra tv på kassettebånd og hørte det så mange gange, at jeg stadig kan hver en strofe af lydsporet.

Dengang var det på engelsk, så Stampe sagde "The Water is Stiff", og Peter Pan sang 'We Can Fly'.

I 90'erne havde Disney valgt at lægge danske stemmer på - de lå jo i forvejen på filmene, og de var kendt og elskede, så hvorfor ikke? Kun Jesper Fårekyllings sang skulle indspilles, og Ove Sprogøe klarede sangen 'Fra alle os til alle jer', mens Bjørn Tidmand er stemmen bag 'Når du ser et stjerneskud'.

"Fra alle os…" minder os om en anden tid, da Disney "bare" var et tegnefilmstudie, som over en 30-årig periode skabte en stribe udødelige klassikere, der trodser tidsbarrierer og bliver ved med at virke magisk, mener Jakob Stegelmann. (© Disney)

Og så havde de udskiftet en meget vigtig film: På mit gamle bånd fra 70'erne hørte jeg den vidunderlige lyd af Anders And og Chip og Chap i voldsom krig med hinanden under juletræet. Filmen hedder 'Toy Tinkers' (1949), og den er stadig én af mine favoritter.

Men den trak Disney fra juleshowet på grund af dens voldelige indhold. De erstattede den i stedet med 'Pluto's Christmas Tree' (1952), hvor Chip og Chap ekstremmobber Pluto. Fysisk vold var erstattet af psykisk vold.

Men seerne skulle ikke spares for 'Toy Tinkers', så den genopstod i det ugentlige 'Disney Sjov', som jeg er redaktør på. Julekrigen kunne alligevel snige sig ind i de danske hjem…

Men ellers var det jo en loppetjans - jeg skulle bare ekspedere det nye overraskelsesklip videre til redigering og godkende det endelige program, når det var klippet ind.

Troede jeg.

Seerstorm i horisonten

Første store opgave kom, da Disney midt i 90'erne foreslog, at vi fik nogle andre klip ind i juleshowet.

En anden sang fra Askepot, scenen, hvor Snehvide gør rent og dér, hvor Bambi forelsker sig. De var i bedste mening: Disney-folkene syntes jo lidt, de snød os ved at levere det samme år efter år.

Jeg måtte naturligvis nægte.

Jeg så seerstormen for mig, når musene ikke længere syede Askepots kjole, eller Tony sang 'Bella Notte'. Jeg forhandlede, diskuterede og det endte godt, selvom Disney ikke helt forstod det, men deres kontor var i London, og på de kanter er juleshowet ikke en tradition.

I dag er Disneys tv-kontor flyttet til Stockholm, og her forstår man, hvad det går ud på: De andre skandinaver har jo samme forhold til juleshowet.

Svenskerne måske endnu mere. Engang i 70'erne lavede de deres egen, lidt excentriske udgave med tv-legenden Bengt Feldreich som fortæller og et meget kikset lydmix, hvor han snakker ind over det amerikanske lydspor - men sådan elsker svenskerne det.

De tegnefilmsklip - julekortene - som Jesper Fårekylling præsenterer i juleshowet kommer fra film, der er op til 80 år gamle. (© Copyright Disney)

Kontroversielle tegnefilm

Og de har måttet slås for en af deres yndlingsfilm, 'Jungleklovnen' fra 1947 med Anders And, som Disney har lagt på is, fordi den gale fugls optræden anses for upassende - især da den truer med selvmord.

Det bliver spændende at se, om den er med i deres juleshow i år.

Andre kontroverser i årenes løb har drejet sig om julefilmen 'Julemandens værksted' (1932).

Den er ikke med i det danske, men nordmændene og svenskerne har den i deres respektive juleshows. Den indeholder blandt andet en scene, hvor julemanden bruger en kunstig edderkop til at skræmme en afroamerikansk pigedukke, så hendes hår bliver krøllet. Den kunne virke krænkende og måtte derfor ud.

Sjovt nok sendte Disney også den nedklippede udgave til Danmark, men da vi slet ikke havde filmen, undgik vi at diskutere, om det skulle censureres væk. Filmen afspejler en anden tids holdninger.

Den danske lyd har sin egen historie.

Mange af Disney-klassikerne har nemlig i årenes løb fået nye danske stemmer, fordi de gamle var indspillet med en teknik, der gjorde sig dårligt i biograferne, når de skulle genudsendes.

De problemer høres ikke på tv, og derfor er nogle af de gamle stemmer stadig med i juleshowet, hvor cirka en million seere kigger med hvert år.

Daimi synger stadig som Pinocchio, og Preben Neergaard er stadig Thomas O'Malley fra Aristocats.

Igen i år er der - traditionen tro - gensyn med Bambi på isen, Lady og Vagabondens spaghettimiddag og Anders Ands kamp med omgivelserne, alt sammen præsenteret af Jesper Fårekylling. Her ses Snehvide danse med de syv små dværge. (Foto: Disney © Type 2)

Fra en anden tid

I dag er Disney-selskabet en mediemastodont med superheltene fra Marvel, figurerne fra Pixar og hele Star Wars-universet under vingerne.

"Fra alle os…" minder os om en anden tid, da Disney "bare" var et tegnefilmstudie, som over en 30-årig periode skabte en stribe udødelige klassikere, der trodser tidsbarrierer og bliver ved med at virke magiske.

Julekortene til Jesper Fårekylling kommer fra film, der er op til 80 år gamle: Ældst er 'Snehvide', 'Pinocchio' og 'Bambi'. 'Askepot', 'Peter Pan' og 'Lady og Vagabonden' er lidt yngre… de er i 60'erne! Nyeste film er 'Aristocats' - den har kun 50 år på bagen.

Så det er rene novicer, Jesper Fårekylling præsenterer til sidst, når Klokkeblomst ankommer med de to obligatoriske overraskelser fra aktuelle Disney-film.

Spørgsmålet er, om vi husker dem om 80 år?

'Disneys juleshow' vises d. 24. december 2019 på DR1 kl. 16.

Facebook
Twitter