Er du også blevet fanget af den bizarre aktiekrig? Her er 6 film og bøger om den barske finansverden

Der findes masser af film og bøger, der får dig til at bide negle af spænding, selvom du ikke interesserer dig en dyt for aktier og finanskrise.

Du kan både få bloddryppende gys, spiddende satire og motion til lattermusklerne, hvis du giver dig i kast med bøger og film, der på den ene eller anden måde beskæftiger sig med finansverdenen. (© Ritzau Scanpix)

Er aktier noget af det kedeligste, du kan forestille dig?

Og lyder ord som finanskrise, investment banker og børsspekulant ikke lige som noget, der ville få dig til at tænde for Netflix?

Så hæng lige på et øjeblik. For bag de støvede penge-ord gemmer der sig ofte forrygende fortællinger om fandenivoldskhed, tragiske skæbner – og indimellem voldsom motion til dine lattermuskler.

Faktisk har filmstudiet MGM allerede har sikret sig rettigheder til at filmatisere en endnu ikke udgivet bog om GameStop-hændelsen, der i den sidste uges tid har fået selv den mest uinteresserede til at læse om aktier.

De seneste uger har en internethær nemlig masseopkøbt aktier i butikskæden GameStop – det fik fik prisen til at flyve i vejret mod alle forventninger, før de i går dykkede igen, hvilket har vendt op og ned på Wall Street og aktiemarkedet.

Vi har derfor allieret os med filmekspert Johan Albrechtsen, der er filmanmelder på moovy.dk, og bogelsker Katrine Lester, der blogger om bøger på bogblogger.dk.

De anbefaler henholdsvis tre film og tre bøger, der nok skal give dig åndenød af ren og skær spænding. Rigtig god fornøjelse.

'The Wolf of Wall Street'

Jonah Hill og Leonardo DiCaprio i 'The Wolf of Wall Street' fra 2013. Filmen var nomineret til fem Oscar-statuetter, men vandt ingen. (Foto: CAP/NFS © Image supplied by Capital Pictures)

For Johan Albrechtsen er der ingen tvivl om, at man bør se 'The Wolf of Wall Street', hvis filmmenuen står på aktiemarked.

- Martin Scorseses fandenivoldske komediedrama om børsmægleren Jordan Belfort er en på én gang hæsblæsende, forrykt, foruroligende og skideskæg film om faren ved at hengive sig helt til jagten på kolde kontanter.

- Leonardo DiCaprio har hovedrollen og har aldrig været bedre end netop i denne film. Margot Robbie, Jonah Hill og Matthew McConaughey glimter i mindre biroller, og så har filmen også givet os nogle af internettets suverænt bedste memes.

'The Wolf of Wall Street' kan blandt andet ses på HBO og Viaplay.

'Inside Job'

'Inside Job' vandt i 2010 Oscar-prisen for 'Bedste dokumentarfilm'. (© Representational Pictures (c) Sony Pictures Classics)

Det kan være svært at finde hoved og hale i finanskrisen selv godt et årti efter krakket, mener Johan Albrechtsen. Men det råder dokumentaren 'Inside Job' bod på.

- Charles Fergusons Oscar-belønnede og dybdeborende dokumentar skildrer tragedien på fængende vis.

- Og selvom det nok er en god idé at have en notesblok ved hånden imens, så sidder man altså tilbage efter 109 minutters intensivt informationsbombardement og har et klokkeklart billede af, hvad fanden der gik galt. Husk i øvrigt at holde øje med dit blodtryk undervejs.

'Inside Job' kan blandt andet ses på Netflix og Viaplay.

'The Big Short'

'The Big Short' har kæmpe stjerner som Steve Carell (tv.) og Ryan Gosling (th), Brad Pitt og Christian Bale på rollelisten. (© UIP)

Endelig er det svært ikke at heppe højlydt på blandt andet Ryan Gosling og Christian Bale, hvis du sætter 'The Big Short' på, slutter Johan Albrechtsen.

- Hvem havde dog troet, at en film om finanskrisen i 2008 kunne omdannes til en skæppeskøn komedie, der giver vores lattermuskler flere tæsk, end vores bankkonti i sin tid fik?

- Men sådan går det, når man hyrer manden bag 'Anchorman' og 'Talladega Nights', Adam McKay, til at skrive og instruere løjerne. Og ikke mindst, når man samtidig har gæve charmetrolde som Ryan Gosling, Christian Bale, Brad Pitt og Steve Carell foran kameraet i rollen som børsspekulanter, der går i clinch med banker og pengemænd.

'The Big Short' kan blandt andet ses på Netflix og Viaplay.

Tom Wolfe – 'Forfængelighedens bål'

Tom Wolfe var en amerikansk forfatter og journalist, der levede fra 1930 til 2018. Hans romandebut, 'Forfængelighedens bål' fra 1987, blev en stor succes. (Foto: Shutterstock)

I litteraturen er børser og børsmæglerne tit de onde, eller i hvert fald dem, man ser meget kritisk på, mener Katrine Lester, der blogger om bøger på bogblogger.dk. Det gælder også i 'Forfængelighedens bål' fra 1987.

- Det er en nyklassiker. 1980'erne var et årti, hvor mange var optaget af hurtige penge og yuppiekultur. Bogen handler om børsmægleren Sherman McCoy, der en dag kommer til at forvilde sig ind The Bronx med sin elskerinde, hvor han ved et uheld kommer til at køre en sort fyr ned.

- Det er satirisk roman, der på mange måder udstiller, hvordan New York var i 1980'erne – med alt fra en fordrukken journalist til en sort præst. Den er virkelig velskrevet.

Bret Easton Ellis – 'American Psycho'

Christian Bale som Patrick Bateman i filmatiseringen af 'American Psycho' fra 2000. Bogen, der er skrevet af Bret Easton Ellis, udkom i 1991. (Foto: AF Archive © Mary Evans Picture Library 2020. Credit: Mary Evans/AF Archive/Universal Pictures)

Man kommer ikke udenom bogklassikeren fra 1991, der siden er blevet til både en film og en musical. Ja, muscial. For Katrine Lester har bogen dog været alt rigeligt.

- Det er en bog, man kan se virkelig mange lag i, hvis man vil det. Man kan også bare læse den som god, sleazy litteratur om en mand, der følger sine drifter. Den er virkelig ubehagelig at læse, men det kan god litteratur jo også være.

- Det er én af de mest omdiskuterede bøger solgt i slutningen af det 20. århundrede. Den handler om Patrick Bateman, der – som én af få litterære figurer – har transcenderet det værk, han er en del af. Han er blevet en figur i sig selv. Om dagen er han investeringsbankmand, og om natten slår han folk ihjel på sadistiske måder.

Katrine Marie Guldager – 'Et rigtigt liv'

Forfatter Katrine Marie Guldager debuterede i 1994 med digtsamlingen 'Dagene skifter'. (Foto: Stine Bidstrup © Scanpix)

Katrine Marie Guldager er blandt andet kendt for bøger for bøgerne 'En uskyldig familie', 'Bjørnen' og 'Det samme og noget helt andet', som Katrine Lester tidligere har anbefalet. Men det er også værd at fremhæve 'Et rigtigt liv' fra 2019, mener hun.

- I 'Et rigtigt liv' følger vi velhaverdrengen Filip, som har en handicappet bror, og hans mor dør alt for tidligt. Han vokser op uden store emotionelle ånd til sin familie, og bliver børsmægler i 1980'erne, hvor han tjener kassen. Han får sig en kone, der går mere op i at bruge de penge, han tjener, fremfor at gå op i, hvordan han tjener dem, siger hun og slutter:

- Han får sig en voldsom opvågnen, da finanskrisen rammer.

Jokeren: 'Genstart' om GameStop-aktien

Er du stadig forvirret over GameStop-historien? Så tjek 'Genstart', hvor DR's økonomikorrespondent Casper Schrøder gør dig klogere på den spegede sag.

Er du stadig bare mest forvirret over GameStop-sagen?

Så tjek DR's nyhedspodcast 'Genstart', hvor økonomikorrespondent Casper Schrøder forklarer, hvordan en gruppe unge på Reddit fik forpurret pengegiganternes planer:

Facebook
Twitter