Erigeret Jesus vender tilbage til Birkerød

For 26 år siden skabte nu afdøde Jens Jørgen Thorsen skandale, da han på en væg på Birkerød station malede Jesus med erigeret lem. Nu vender den figur tilbage til stationen.

På onsdag vender Jesus med strunkt erigeret lem tilbage til Birkerød Station, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Den danske performancekunstner, provokatør og skribent Uwe Max Jensen vil i en hyldest til Jens Jørgen Thorsen skabe et krucifiks af gule piberensere, som han vil fastgøre til en betonvæg på stationen.

Skulpturen er skabt med Thorsens oprindelige murmaleri som direkte forlæg, og skulpturen vil ligne Thorsens maleri hvad angår de vigtigste detaljer.

- Jeg forventer ikke, at min skulptur vil forarge så meget som Thorsens værk for 26 år siden. Vi er heldigvis ved at bevæge os hen mod, at religiøse figurer er åbne for fortolkninger af andre end de troende. Jeg synes, at Thorsen skabte en fin jesusfigur, hvor det erigerede lem også sagtens kan fortolkes som symbol på opstandelsen, siger Uwe Max Jensen.

Overladt til sin skæbne

Når skulpturen er fastgjort til betonvæggen, vil den akkurat som den historiske Jesus blive overladt til sin skæbne.

Det oprindelige maleri blev et højdepunkt i Thorsens karriere, inden det efter megen polemik og indblanding fra trafikminister Arne Melchior (CD) blev fjernet.

Sognepræst ved Bistrup Kirke, Søren Christian Storvad, er spændt på, hvordan det nye værk vil påvirke folk:

- Personligt bliver jeg ikke forarget. Kristendommen er en stor forargelse i sig selv. Hele tanken om, at selveste Gud lod sig menneskeliggøre for derefter at blive pint, hånet og dræbt, er forargelig. Det er en grotesk tanke. Kristendommen har fundet sig i større ydmygelser end et maleri og en skulptur af Jesus med erigeret lem. Megen moderne kunst vil gerne provokere og forarge, og nogle kunstnere skaber udelukkende deres værker for at komme på forsiden af aviserne, siger Søren Christian Storvad til Frederiksborg Amts Avis.