Erotisk bestseller viser ny tendens

Succestrilogien "Fifty Shades" blev opdaget på nettet, hvor bogbranchen i stigende grad er begyndt at finde forfattertalenter.

E L James'"Fifty Shades"-trilogi er et eksempel på, hvordan bogsucceser skabes på nettet.

I dag er læseren mere end nogensinde før med til at gøre bøger til succeser - endda nogle gange før, at bogforlagene har fået øjnene op for de nye forfattere.

Den erotiske bestseller "Fifty Shades of Grey" blev nærmest opdaget ved et tilfælde, og det har givet genlyd i bogbranchen.

Blogskriverier blev til bestseller

For "Fifty Shades"-forfatter E. L. James arbejdede i filmbranchen, da hun for hyggens skyld begyndte at skrive fanfiktion ud fra Twilight-bogserien.

Men da forfatteren lagde skriverierne ud på sin blog, fandt hun masser af læsere på internettet.

Derfor blev hun kontaktet af et mindre australsk netforlag og skrev historien om, hvorefter den blev udgivet som selvstændig litteratur i bogform.

Ny litteratur fødes i sociale medier

Succeshistorien om "Fifty Shades" er et af emnerne på programmet på bogmessen i Frankfurt, når de i dag slår dørene op.

- Vi har dette store fænomen, som viser en ny måde for forlagene at arbejde på, siger bogmessens leder og litterær direktør Juergen Boos til P1 Morgen.

Historien viser, at de sociale medier fremover kan blive stedet, hvor ny litteratur fødes og nye forfattere kommer til, mener Juergen Boos.

Unge forfattere benytter nettet

Bogverden indstiller i stigende grad deres antenner, så de kan finde forfatterspirer i de sociale medier.

Unge forfattere vil i højere grad forsøge sig frem via nettet, og den bogforlags-frie litteratur har allerede sat sit præg på børne- og ungdomsbøger, der er under forandring.

Litteraturen for de yngste har altid været enten meget moralsk og opdragene eller blot underholdende, mener Juergen Boos.

Men sådan behøver det ikke blive ved med at være, siger bogmessens leder og nævner en ny ungdomsbog af new zealandske Kate De Goldi om en dysfunktionel familie med en depressiv mor, der ikke ligefrem lyder som en klassisk børnebog.

- Det er en ny måde at skrive på, der giver de unge nye læseoplevelser, siger Juergen Boos.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk