”Et forbillede af et menneske”: Familie og venner sagde i dag farvel til Morten Grunwald

I dag blev skuespiller Morten Grunwald bisat i Vedbæk Kirke nord for København.

Med tonerne til Kim Larsens sang 'Om lidt' blev Morten Grunwalds kiste i dag båret ud af Vedbæk Kirke.

Den folkekære skuespiller og instruktør døde den 14. november, 83 år gammel. I dag tog familien og venner afsked med ham.

Både før og efter bisættelsen blev flere af hans venner spurgt, om de kunne sætte ord på, hvad Morten Grunwald havde betydet for dem, og hvem han var som menneske.

Og der er ingen tvivl om, at Morten Grunwald har betydet meget for alle dem omkring ham. En tydelig rørt Lisbet Dahl understregede, hvor stor en rolle, han har spillet for os alle.

- Han var en meget fantastisk mand, og han har betydet rigtig meget i mit liv. Han er en markant mand i vores kulturhistorie. Ingen diskussion om det. Sjælden.

  • Skuespiller Per Pallesen vil savne Morten Grunwalds kammeratskab og hans entusiasme. (Foto: Tariq Mikkel Khan © Scanpix)
  • Skuespillerinde Judy Gringer var også med til at sige farvel til Morten Grunwald. (Foto: Tariq Mikkel Khan © Scanpix)
  • Skuespiller Jesper Lohmann vil beskrive Morten Grunwald som en stor, glad og alvorlig teatermand og en eminent skuespiller. (Foto: Tariq Mikkel Khan © Scanpix)
  • Skuespiller Henning Sprogøe, søn af Ove Sprogøe, ankommer til begravelsen. (Foto: Tariq Mikkel Khan © Scanpix)
  • Skuespiller Tommy Kenter holdt tale i kirken. (Foto: Tariq Mikkel Khan © Scanpix)
  • Komponist Bent Fabricius-Bjerre sammen sin hustru, Camilla Padilla Arndt. (Foto: Tariq Mikkel Khan © Scanpix)
  • Morten Grunwald blev bisat fra Vedbæk Kirke nord for København. (Foto: Tariq Mikkel Khan © Scanpix)
1 / 7

Filminstruktør Thomas Vinterberg var også med til at sige farvel til Morten Grunwald. Også han pegede på, at han har betydet meget for danskerne.

- Vi mister en af de helt store personligheder i vores land. Og et af vores samlingspunkter. Han var virkelig en karakter, og jeg kommer virkelig til at savne ham.

- Han var varm, stor, klog, virkelig sjov, virkelig belæst, begavet, ærlig. Et forbillede af et menneske.

- Havde en evig søgen efter det perfekte

Udover musik fra Kim Larsen blev der sunget salmer fra Jeppe Aakjær, som Morten Grunwald selv havde valgt. Og så holdt skuespiller Tommy Kenter en fantastisk tale, fortæller skuespiller Per Pallesen.

- Det var meget smukt.

- Jeg vil savne hans kammeratskab, og så vil jeg savne ham for hans entusiasme og hans evige søgen efter det perfekte. Jeg kender ikke noget menneske, der er gået så meget i teatret, set så mange film og set så mange maleriudstillinger og så videre.

Ifølge skuespiller Kurt Ravn var Morten Grunwald en ener inden for teaterverdenen.

- Han var et stort vidtfavnende menneske med masser af humor med indsigt og næse for, hvad der er godt teater. En stor teatermand på alle måder.

Og så var han en, der kunne holde humøret oppe hos dem omkring ham, fortæller skuespiller Jesper Lohmann.

- Han kunne opmuntre en. Det ved jeg fra mange kolleger. Han var god til at se, hvad man nu en gang havde. Han var der altid. Det var som en far, der sad på sidelinjen og så alle kampene.

Morten Grunwald døde efter længere tids kræftsygdom. Han efterlader sig hustruen, Lily Weiding, deres datter, Tanja, samt Weidings to døtre, Julie og Xenia.

Facebook
Twitter