Et ikke almindeligt forhold til museer

Et job som museumsvagt kom for billedkunstneren Kathrine Ærtebjerg til at betyde, at hun fik et helt specielt forhold til museets samling.

Billedkunstneren Kathrine Ærtebjerg, som seneste er kendt for at have malet et af vægmalerierne til kronprinsparrets hjem, Frederik den 8.'s Palæ, arbejdede for cirka ti år siden som museumsvagt på Statens Museum for Kunst i København.

Da hun havde studeret et par år på Kunstakademiet og sideløbende haft et rengøringsarbejde, besluttede hun sig for at finde noget mere studierelevant. Derfor søgte hun jobbet på Statens Museum for Kunst og fik det.

- Jeg synes man får et helt andet forhold til det (kunsten, red.) når man ser det så intensivt, som man gør, når man arbejder med det, siger Kathrine Ærtebjerg om de fire år, hvor hun som vagt gik i museets store samlinger og havde tid til at nærstudere de mange værker.

At vokse med værkerne

Kathrine Ærtebjerg kalder tiden på Statens Museum for Kunst for en slags ”dannelse”, fordi hun flere gange oplevede, at den gode ting lærte hende at sætte pris på kunstnere, som hun ved et almindeligt, kort museumsbesøg normalt ville have afskrevet.

- Der er jo også mange ting, man vokser med og som man umiddelbart ikke er så vild med, men netop fordi man ser det mange gange, så opdager man nogle ting, og man vokser ligesom med billederne, siger hun.

Nogle af de kunstnere, Kathrine Ærtebjerg fremhæver, er for eksempel danskerne Vilhelm Hammershøi og J.F. Willumsen, men nogle af museets ældre værker af den for eksempel den tyske renæssancemaler Lucas Cranach den Ældre har også været en stor inspirationskilde for hende.

Tag, hvad man kan bruge

Kathrine Ærtebjerg har aldrig følt noget behov for at gentage historien og direkte kopiere, de malere, hun har søgt inspiration hos:

-Man skal bestemt ikke lade sig tynge af, at der har været så mange fantastiske kunstnere før én. Tværtimod, så synes jeg, man skal tage det, man kan bruge, og så gøre det til sit eget.

I dag hænger et af hendes egne malerier i museets moderne samling, og det er hun naturligvis meget stolt af.

- Det bedste, der kan ske for et værk, stort set, det er, at det bliver solgt til et museum. Så jeg er meget glad for at det her værk, hænger herinde, siger Kathrine Ærtebjerg.

Kathrine Ærtebjerg kommer stadig på Statens Museum, men i dag er det mest for at se deres særudstillinger.

- Men jeg kan godt nogle gange savne, at gå rundt og dvæle ved tingene, siger Kathrine Ærtebjerg.

Hør mere til Kathrine Ærtebjerg i Kulturnyt Skærtorsdag kl. 15.30 på P2 og kl. 18.50 på P1.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532b757e6187a215d0abfff7

Facebook
Twitter