Et sandt skrækkabinet: Museer viser deres mest uhyggelige genstande

Mens museerne er corona-lukkede, viser de deres mest mærkelige genstande på sociale medier.

Skotlands Nature Science Museum har delt et billede af denne søde fætter. (© National Museums Scotland)

Museer verden over tripper for igen at få lov til at få besøg, men i mellemtiden har de kastet sig over en (u)hyggelig leg på de sociale medier.

De er nemlig gået i gang med at dele billeder af de mest uhyggelige genstande, de har i deres arkiver.

Under hashtagget #curatorbattle begyndte Yorkshire Museum i Storbritannien at lægge et billede op af en bunke hår, der tilhørte en kvinde i det 3. eller 4. århundrede. Men samtidig opfordrede de andre museer til at vise deres mest uhyggelige genstande frem.

Siden er uhyggen intensiveret, hvor blandt andre museer som Deutsches Historisches Museum har lagt billeder op. Her er det en nærmest aktuel maske, der skulle beskytte folk mod pest.

Selvom Jesper Kurt-Nielsen, der er museumsinspektør i etnografisk samling på Nationalmuseet, har set meget i sit job, så kalder han alligevel hashtagget for et skrækkabinet.

- Der er mange ting på museerne, der er uhyggelige, men denne her uhygge er også æstetisk. Det er en slags Hollywood-chokeffekt, man får, når man ser de her genstande, siger han og peger på et duehjerte som hans favorit. (Du kan se det længere nede i artiklen).

Han mener, at det mest uhyggelige i hans afdeling er et par udstillede menneskehoveder, som stammer fra Ny Guinea.

- Det er overmodelerede hoveder, hvor man har taget kranierne fra for eksempel sin afdøde bedstefar, og så har man dækket kraniet med ler. Mange besøgende tror jeg ikke rigtig ved, at det er ægte menneskehoveder og går nok bare forbi, siger han.

Nationalmuseet har hoveder fra Ny Guinea i deres samling. På grund af corona-lukningen af museet er det ikke muligt at få et billede af Nationalmuseets genstand. Dette er fra Wikimedia Commons, men er magen til det på Nationalmuseet. (© WikiMedia Commons)

Du kan se flere af opslagene her:

Skotlands Nature Science Museum har fundet disse to figurer frem, som man helst ikke vil møde under en svømmetur. Den ene kalder de en havfrue, mens den anden er en skulptur med fiskekæber.

Egham Museum, der ligger lidt uden for London, har også leget med. De har fundet flere af gyserfilmenes vel nok mest brugte trick frem, nemlig dukker.

Scarborough Collections, der også ligger i England, har fundet et duehjerte frem. Det er stukket med søm og skulle bruges til at straffe hekse.

York Art Gallery skriver i deres tweet, at de er den sikre vinder med dette keramiske kunstværk. Det forestiller et afskåret menneskeben, der er lavet til et monster.

York Mansion House leger også med med denne mumificerede kat, mens Grant Museum of Zoology viser en af deres katte frem.

I Canada har Provincial Museum også opdaget hashtagget. De har fundet et efter sigende forbandet legetøj frem, der er fundet inde bag en væg i et 155 år gammelt hus. Museet påstår, at det bevæger sig, selvom ingen rører det.

Vi slutter uhyggen af med par frostbidte fingerspidser fra National Army Museum i London.

Facebook
Twitter