EU-Parlamentet siger nej til omstridt Acta

Den omstridte handelsaftale Acta er blevet forkastet af EU-Parlamentet. Kritikere af aftalen jubler.

Acta-kritikere i EU Parlamentet havde taget bannere med ind i Parlamentet i Strasbourg. (Foto: PATRICK SEEGER © Scapix)

Et bredt flertal i EU-Parlamentet har stemt nej til Acta, den omstridte handelsaftale, der skal bekæmpe alt fra fysiske kopivarer til ophavsretskrænkelser på nettet.

Dermed kan aftalen ikke gennemføres.

- Ingen reparationer på aftalen og ingen længere restitution kan redde Acta. Det er tid til at lægge den i graven og lade venner sørge og resten af os komme videre med vores liv, siger den britiske socialist David Martin, der er ordfører på aftalen i parlamentet.

Goddag demokrati - farvel Acta

Efter afslaget stod flere modstandere af aftalen og viftede med bannere, hvorpå der stod: "Goddag demokrati, farvel Acta".

Acta har været genstand for massiv kritik fra flere sider gennem særligt det seneste halve år.

Mere end 2,8 millioner borgere har blandt andet skrevet under på en erklæring, der kræver, at aftalen aldrig bliver til virkelighed.

Kritikerne frygter, at Acta vil hæmme ytringsfriheden og ødelægge det fri internet, som vi kender det i dag.

Frygt for et internet-politi

De så en risiko for, at internetudbydere og -tjenester ville forvandle sig til et decideret internetpoliti, fordi myndigheder ville kunne pålægge dem at videregive oplysninger om privatpersoner, som mistænkes for at krænke de intellektuelle ejendomsrettigheder.

Også Læger uden Grænser har kritiseret aftalen, som de frygter vil koste menneskeliv i tredjeverdenslande, hvor man behandler alvorligt syge med lovlig kopimedicin.

Endelig kritiseres formuleringerne i aftalen for at være for løse.

Mere end 20 EU-lande - inklusive Danmark - har allerede underskrevet aftalen, men parlamentet har altså magt til at forkaste den.

/Ritzau/DPA