Færøsk minister trækker støtte til tegnefilm på grund af bandeord: 'Normale mennesker bander ikke'

Færøske kulturminister sagde nej tak til animationsfilm, der ellers havde fået støtte.

67-årige Jenis av Rana er både kulturminister og udenrigsminister på Færøerne. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

En sag om bandeord på film har den seneste tid skabt massiv debat på Færøerne - og i Danmark.

Det skriver Berlingske.

Sagen drejer sig om 17-årige Tóki Jansson, der var blevet indstillet til 40.000 kroner i filmstøtte fra det færøske kulturministerium til sin første animationsfilm, 'Skúla Scam'.

På Færøerne skal man have kulturministerens underskrift, før pengene kan blive udbetalt, og det er normalvis en mindre detalje.

Men det var det ikke i dette tilfælde.

For da den færøske kulturminister, Jenis av Rana, havde set animationsfilmen, nedlagde han veto mod, at den kunne modtage filmstøtte fra hans ministerium.

Årsag? Kulturministeren mener, at der bliver bandet for meget i filmen.

- Jeg kan ikke lide, når folk bander, og det gør normale mennesker ikke. Og modsat hvad han (instruktøren, red.) siger, så gør unge det overhovedet ikke.

- Jeg kunne slet ikke lide det, jeg så. Når jeg sætter min underskrift, så er det, fordi jeg godkender den og siger, at den (filmen, red.) er fantastisk. Og det kunne jeg ikke gøre med denne film, siger 67-årige Jenis av Rana ifølge Berlingske til det færøske medie Dagur og Vika.

Sagen har fået en heftig debat til at blusse op på Færøerne.

Nogle mener, at der er tale om censur, mens andre mener, at ministerens beslutning er berettiget.

Animationsfilmen, som Tóki Jansson har arbejdet på i to år, handler om Pætur, Solskin og Bob, som møder hinanden, da de starter sammen i en ny skole. Skolen viser sig dog at være en meget mærkelig skole, hvor timerne er korte og frikvartererne er lange - og så er lærerne lige så elendige som maden.

Forkert at blande sig i den kunstneriske frihed

Herhjemme har foreningen Danske Filminstruktører taget aktiv stilling til sagen.

Til Berlingske kalder næstformand Rasmus Kloster Bro det for et "frontalangreb på den kunstneriske frihed". Foreningen har derfor sendt en støtteerklæring til færøske kunstnere ved at klage til den færøske kulturminister.

En del bandeord bliver der også brugt i den danske satiregruppe Gigis' univers, som laver animerede videoer til YouTube, og som står bag biograffilmen 'Blokhavn', der havde premiere tidligere i år.

Stillbillede fra animationsfilmen 'Blokhavn', som er lavet af satiregruppen Gigis, der også benytter sig af bandeord. (Foto: screenshot © Nordisk Film)

Her er Sorena Sanjari den, der bestemmer, hvad Gigis kan og ikke kan sige i YouTube-videoerne. Han er med egne ord "meget påpasselig", fordi deres målgruppe er børn og teenagere.

Alligevel synes han, at den færøske ministerindblanding er forkert.

- Jeg synes, det er forkert at gå ind at blande sig i den kunstneriske frihed. Man skal have frihed til at sige, hvad man har lyst til, siger Sorena Sanjari, der er manuskriptforfatter og instruktør i Gigis.

Han bakkes op af Adrian Hosseinpour, der lægger stemme til Gigis-karaktererne, som ikke kunne forestille sig en lignende situation opstå i Danmark.

- Folk bander jo. Bare fordi man har en subjektiv holdning til, om folk skal bande eller ej, retfærdiggør det ikke, at man siger nej til støtten.

- Hvis noget lignende skete for os, ville vi slet ikke kunne lave Gigis, som vi kender det. Det ville være det samme som at miste vores identitet, fordi vi også bander meget i vores satire, siger Adrian Hosseinpour.

Forsker: Brug af bandeord er stigende

Bandeord er noget, som Marianne Rathje, der er seniorforsker ved Dansk Sprognævn, har gjort til sin forskningsmæssige spidskompetence.

Hun har blandt andet forsket i bandeord i medierne, og hun har fundet ud af, at der er flere bandeord i danske aviser nu, end der var tidligere.

Hun har også kigget på bandeord i børnefjernsyn. Her sammenlignede hun 80'er-serien 'Busters Verden' med DR-børneproduktioner fra starten af 10’erne.

Her var hendes konklusion, at der er cirka dobbelt så mange bandeord nu, end der var dengang.

Trods sin store viden om bandeord, har hun aldrig før hørt om en sag som denne.

- Jeg har aldrig hørt om nogen, der har fået afslag på filmstøtte på grund af bandeord, siger Marianne Rathje.

Hun mener, at en af årsagerne til, at den 67-årige kulturminister har nedlagt veto mod den 17-årige filmskaber kunne være, at der er tale om en generationsforskel.

- For nogle år siden lavede jeg en undersøgelse, hvor jeg spurgte en hel del mennesker, hvad de syntes om bandeord. De fleste ældre mennesker, omkring 97 procent, mente, at bandeord var dårligt, og at det ødelagde sproget.

- Omvendt var det kun 47 procent af de unge på 13-14 år, som havde samme holdning. Det kunne tyde på, at den yngre generation har en større accept af bandeord som en del af sproget, siger Marianne Rathje.

FacebookTwitter