Færre bibliotekarer svækker demokratiet

- Vi skal hjælpe folk til at blive klogere, men når vi ikke længere er på bibliotekerne, så kan vi jo ikke hjælpe. Det er et demokratisk problem, lyder det fra bibliotekarernes formand.

- Det er en absolut nødløsning. Når bibliotekaren er væk, går det ud over demokratiet!

Reaktionen kommer fra formanden for Bibliotekarforbundet, Pernille Drost.

I Gjern har et bibliotek ellers øget udlånet med næsten 50 procent efter at være blevet landets første personaleløse bibliotek.

Længere åbningstid giver flere udlån

Samtidig med at bibliotekaren røg, blev åbningstiden mere end fordoblet.

- Og udlånet stiger jo netop ikke fordi, bibliotekaren er væk, men fordi åbningstiden er udvidet, siger Pernille Drost, der peger på, at bibliotekerne kan meget andet end at udlåne bøger.

Oplysningen forsvinder

I biblioteksloven står, at bibliotekerne skal hjælpe med offentlige information.

Det kan blandt andet være at hjælpe borgerne med at finde oplysninger om EU, det næste folketingsvalg eller at finde en bestemt blanket på en kommunal hjemmeside.

- Den rådgivning forsvinder nu. Vi skal hjælpe folk til at blive klogere, så de kan forstå det samfund, vi lever i. Men når vi ikke er der, kan vi jo ikke gøre noget. Dermed ryger den demokratiske opgave, siger Pernielle Drost.

Det går ud over børnene

Bibliotekarformanden mener dog, at det er bedre at have bibliotekarløse biblioteker end helt at lukke dem.

Men især børnene må lide under manglende bibliotekarer.

- Det er altså ikke alle børn, der har forældre, der går på biblioteket. Og hvis vi skal have nogle dygtige børn, som skal klare sig godt i skolen, så skal de også på biblioteket i deres fritid og få læst og blive præsenteret for en masse bøger. Men de børn mister vi nu kontakten med, desværre, siger Pernille Drost.