Fanø er komikernes testmekka: - Her kan man få en klapsammen med leverpostej

Frank Hvam, Mick Øgendahl og Rune Klan er bare nogle af de komikere, der har taget turen til Fanø for at teste deres shows.

- Kan du ikke tage færgen 14.30? Så kan vi nå det hele. Jeg får også ret travlt inden Rune skal på...

Jeg har Jeanett Exner i røret, fordi jeg har spurgt om jeg komme til Fanø for at se deres kultursted Realen. Hun er kreativ direktør på stedet, og hun har lovet at fortælle mig lidt om, hvorfor store danske navne tager til øen for at teste deres shows.

Denne weekend var det så Rune Klans tur - torsdag, fredag og lørdag har han testet sit nye show 'Barnløs' på Realen, som han turnerer med i hele landet fra februar.

Fanøs kulturhjerte

Jeg ankommer til Esbjerg torsdag eftermiddag og skal nå færgen 14.30. Efter bare 12 minutters vuggen ankommer jeg til ferieøen i Vesterhavet.

Det er gråt og koldt, og det blæser. Vejen ved havnen er oversvømmet, da jeg ankommer. Det sker dog jævnligt her om vinteren, fortæller en lokal mand, der står og tager billeder, så det skal jeg ikke bekymre mig om, siger han.

Ikke så langt derfra ligger kulturstedet Realen, eller Fanøs kulturhjerte, som det også kaldes. Lyset er dæmpet, og salen er fyldt med stearinlys, da jeg kommer ind.

- De andre sagde det var hyggeligt

Der er sat brunkager fra juledagene, kaffe, sodavand og saltstænger frem.

- I skal ikke mangle noget, siger Jeanett Exner og sætter sig for at snakke lidt, inden Rune Klan kommer. Men der går ikke længe, før Rune er her.

Han har lige hentet sin hustru Christel Stjernebjerg ved færgen, for hun bliver på øen og tilbringer et par dage sammen med sin mand.

Men hvorfor skulle du herover, spørger jeg ham.

- Jeg hørte om det fra nogle af de andre. Øgendahl, Matthesen og Frank har også været her, og de sagde, at det var hyggeligt, og at det skulle jeg gøre, siger han og refererer til sine stand-up-kolleger Mick Øgendahl, Anders Matthesen og Frank Hvam.

- Jeg er ikke bare glad, men også virkelig stolt over, at Rune Klan er hos os. Det er første gang, vi har en magiker i huset, siger Jeanett Exner. (Foto: Malene Koops Grønborg © dr)

Han er en smule spændt inden sin første optræden på Fanø, hvor der er et mindre publikum, end han generelt er vant til.

- Jeg kan godt lide begge dele - altså både det helt store og så ligesom her. Her vil man jo gerne kigge alle i øjnene, siger han.

Sammen med hustruen er han indlogeret i et sommerhus på øen, hvor de bor i de dage, Rune skal optræde.

- Det er super hyggeligt, og så kan vi have nogle gode timer sammen. Så kan jeg også lige gå og lave nogle gryderetter, siger han.

Det skal være hjemligt

Og det er netop hygge, der er et af kodeordene hos Jeanett Exner. Hun er desuden og har i mange år været manager for den lokale Johnny Madsen, og gennem tiden har hun set sin del af optrædesteder– og de backstage-områder, der hører til.

- Det allervigtigste for mig er, at vi her gør det så hjemligt som muligt. Jeg gør, som hvis det var mig selv, der skulle bo et fremmed sted. Jeg har set så mange backstage-forhold i Danmark, siger hun.

- Der bliver tænkt rigtig meget på, hvordan scenen er, og hvordan stolene står, men der bliver ikke gjort så meget ud af, hvad kunstneren får at spise, om han ved, hvor vandet står, hvor kaffen er og den slags ting. Man skal tænke på, at de her mennesker altså ikke har sovet i deres egen seng i lang tid, så jeg prøver at skabe en god atmosfære for dem, siger Jeanett.

- De skal føle sig som rockstjerner

- Rune, føler du dig hjemme her, råber hun til Rune, der er ved at gøre sig klar på scenen.

- Ja, svarer han.

Og det er da også hyggeligt her på Realen. Der er dæmpet belysning og stearinlys over alt, og det er et rart sted at sidde med en kop kaffe og overvære Jeanett piske rundt for at varte både Rune og hans kone op.

- De skal føle sig som rockstjerner, når de er her. I Danmark er der meget den der med, at man ikke skal tro, man er noget. Men det skal man sgu. Og dem, der kommer og optræder her, skal da føle, de er noget, siger Jeanett.

- Men samtidig, så skal de også bare kunne slappe af. Der er et miljø her, der gør, at Rune bare kan sige: 'Jeanett, hvor er kaffen henne' eller 'Den spegepølse fra slagteren kunne jeg godt tænke mig'. Jeg gider ikke, det skal være hotel-agtigt, hvor man kommer ind i et koldt rum, siger Jeanett.

Her kan man få en klapsammen med leverpostej

Det er også derfor, der stilles et sommerhus til rådighed for de kunstnere, der kommer på øen. Og det er ikke få, der har været en tur forbi Fanø. Udover komikerne har blandt andre musikere som Anne Linnet, Sanne Salomonsen og Steen Jørgensen også lagt turen forbi Fanø.

- Alt, hvad vi har på stjernehimlen i Danmark, de kommer her hos os. De kan bare ringe, så er scenen deres. Her er plads og rum til, at man har familien med. Og så sørger vi for servicen omkring dem, og de skal bare sige, hvad de vil have. Det er egentlig ikke 'rocket science', men det er et spørgsmål om at tænke sig om og være medmenneskelig, siger Jeanett Exner.

Kollegerne Mick Øgendahl og Frank Hvam er bare nogle af dem, der også har testet shows på Fanø. I denne weekend var det Rune Klan, der stod på scenen i Realen - her sidder han med stedets kreative direktør, Jeanett Exner. (Foto: Malene Koops Grønborg © dr)

- Jeg vil nødig have et job som dem, og derfor er det så vigtigt for mig, at man tager imod dem på en varm og kærlig måde. Du kan få højt belagt smørrebrød backstage et eller andet koldt sted, hvor ingen tager sig af dig, hvor det er kedeligt og fladt. Her kan man få en klapsammen med leverpostej, der er meget bedre, fordi vi samtidig sørger for, at her er enormt hyggeligt, siger hun.

Alle mødes i øjenhøjde

Jeanett bor lige ved siden af Realen, som virker til at være hendes andet hjem. Det emmer mere af hjemlig hygge end direkte af offentligt kultursted. 25 frivillige er med til at få stedet til at køre rundt, og hen på eftermiddagen møder de ind én efter én, når de har fået fri fra deres 'rigtige' arbejde.

En af de første, der ankommer er Rasmus Christiansen. Han er stedets blæksprutte og logistikchef, og har været på Realen i omkring et år.

- Jeg har altså mega kolde hænder, siger han og giver mig hånden.

Han kommer også lige fra arbejde. Han er født og opvokset på Fanø, og er havnearbejder i Esbjerg.

- Det er stadig som i gamle dage. De mønstrer på havnen, og så møder man op, hvis man vil arbejde. Så jeg kan lidt selv styre det, så jeg også kan være her, siger han og henviser til det frivillige arbejde på Realen.

- Jeg tror, kunstnerne godt kan lide at komme her, fordi det hele er så afslappet. Det er bare rart at være her. Man kan have sin familie med og her er alle i øjenhøjde, siger han.

Slik, chips og mørbradgryde

Inden Rune skal på scenen, får vi mørbradgryde i backstage-lokalerne sammen med hans kone Christel. Mens hun har ventet på maden, er der blevet serveret slik, chips og vin på bordet i stuen, hvor der er sofa, tv, hyggepuder og tæpper.

- Ja, det er altså ikke fordi, jeg har bedt om det, griner hun.

- Men her er da vildt hyggeligt. Det er da et fedt sted, de har her, siger hun.

Pludselig er klokken 20, og Rune skal på scenen. Knap 100 gæster er kommet for at se hans testshow, og fredag og lørdag kommer der endnu flere.

Han har dog ikke fortalt mig så meget om showet. Det er hemmeligt, og det skal også fortsat holdes hemmeligt for folk, der måske skal ind at se showet senere.

Så vi har aftalt, at jeg ikke afslører, hvad der sker, men blot konstaterer, at han som 40-årig endnu ikke har nogen børn.

- Det giver mening, når man ser det, siger han.

Og det gør det også. Så ingen afsløringer om hans show 'Barnløs' her. Blot en afsløring om, at han nok ikke er den sidste komiker, der tester show på Fanø.

I videoen i toppen kan du se Rune Klan vise rundt i backstage-området på kulturstedet Realen på Fanø. Fra den 3. februar er han på turne med sit nye show 'Barnløs'.

FacebookTwitter