'Fantastisk og gåsehudsfremkaldende': 'Mørkets fyrste' optræder på festival kort efter tragedie

Den australske rockstjerne Nick Cave spillede på festivalen Northside. For kort tid siden mistede han en søn for anden gang.

Nick Cave lever sig ind i sine sange og følte flere gange behov for at løfte sin pegefinger under koncerten med bandet The Bad Seeds på Northside i Aarhus torsdag aften. (Foto: © Betina Garcia, DR)

- Man står og kigger på en mand, der har mistet to børn – og så spiller han for os … Det var bare en fantastisk oplevelse.

Sådan lyder det taknemmeligt fra Ole Pedersen, der er en af de mange begejstrede festivalgængere, der blev blæst bagover af hovednavnet Nick Cave & The Bad Seeds torsdag aften på Northside.

For ja, der gik med stor sandsynlighed et gys igennem rigtig mange Northside-billetindehavere, da det i maj kom frem, at australske Nick Cave på tragisk vis havde mistet sin 31-årige søn, Jethro Lazenby. Sønnen, der ifølge sin advokat var diagnosticeret med skizofreni, var kort tid inden blevet fundet skyldig i overfald på sin egen mor.

Det er endda anden gang, rockstjernen mister en søn – i 2015 omkom hans 15-årige søn Arthur, da han styrtede ned fra en klippe, efter han havde taget lsd med en ven. Derfor var tanken om en potentiel aflysning af hans kommende koncerter nærliggende. Northside er tilmed første stop på hans store sommerturné, der sender ham rundt i hele Europa.

Men Nick Cave aflyste ikke.

Han arbejder tydeligvis videre, og torsdag aften var han veloplagt på Northsides store Astra-scene.

Man kunne ikke mærke på Nick Cave, at han lige har mistet endnu en søn. (Foto: © Betina Garcia, DR)

'Han går ind under huden på én som ingen andre'

Ulasteligt klædt i et mørkt jakkesæt med vest og lædersko sparkede Nick Cave – bogstaveligt talt – rockfesten i gang på Northsides første aften. Da de første toner bragede ud fra scenen, spjættede han med benet og spillede derefter i to timer inklusiv flere ekstranumre.

I det hele taget bevægede den 64-årige Cave sig livligt rundt på scenen, som han plejer. Og der var sjældent mere end ti minutter imellem hans besøg helt nede ved de begejstrede fans på de forreste rækker.

Nick Cave er nemlig kendt for at komme helt tæt på sit publikum, og han fik da også både holdt hånd med flere og sunget en passioneret duet med en glad fan.

Der er alt lige fra spark i luften og ned på knæ til løftet pegefinger og knyttede hænder fra Nick Cave på scene. Det var da også en kold Aarhus-aften, så det skadede ikke at bevæge sig rundt på den forblæste scene. (Foto: © Betina Garcia, DR)

Og fans var der mange af. Både nye og gamle.

- Det var fantastisk og gåsehudsfremkaldende. Han går ind under huden på én som ingen andre. Og så er han verdens mest sexede mand. Det er fjerde gang, jeg hører ham, fortalte en tilfreds Anders Kabel efter koncerten.

Emilie Lauridsen var til gengæld ikke bekendt med Nick Caves enorme bagkatalog af sange, der både leverer bulder og brag og eftertænksomhed. Alligevel blev hun ramt.

- For mig var det meget nyt at høre ham, men jeg synes bare, det var fedt, at han også nåede ud til mig, selvom jeg ikke rigtig kender hans musik.

Ole Pedersen, Anders Kabel og Casper Risom har alle set Nick Cave optræde før – og de er vilde med australieren. - Der er kun et ord – og det er intens, lød det fra Casper Risom efter sidste nummer. (Foto: © Betina Garcia, DR)

Mørkets fyrste i dagslys

Ligesom metal-ikonet Ozzy Osbourne er Nick Cave også kendt som en "mørkets fyrste" fra musikkens verden – ikke mindst takket være sit ofte ret dystre tekstunivers.

Men han har også humor. At der stadig var lyst, da han gik på scenen klokken 21.15, huede i hvert fald ikke rockstjernen med de genkendelige sorte lokker:

- Det er sgu dagslys. Det burde I virkelig få fikset, sagde han kækt fra scenen, inden mørket så småt faldt på.

Nick Cave and the Bad Seeds har spillet sammen siden 1983 og har udgivet i alt 17 studiealbum. (Foto: © Betina Garcia, DR)

Rasmus Erik Nauer havde fået en god plads tæt på scenen sammen med sine venner og blev fanget af Nick Caves tekster og nærvær.

- Musikken taler for sig selv – den er fremragende. Jeg var lidt overrasket over, hvor dystre hans tekster i virkeligheden er. Du kommer både forbi folkemord og kærlighedssange som 'Into My Arms', så han dækker et bredt spektrum, siger han.

Selvom Søren Halbur, Emilie Lauridsen og Rasmus Erik Nauer stod langt fremme, fik de dog ikke trykket Nick Caves hånd modsat mange andre, der stod tæt på scenen. (Foto: © Betina Garcia, DR)

Knap så begejstret var Ekstra Bladets anmelder Thomas Treo. Det var dog langt fra kun Nick Caves skyld, selvom han havde sammensat "en overraskende outreret sætliste, der ikke ligefrem var festivalvenlig".

Pilen pegede lige så meget på dårlig lyd og et alt for snakkende publikum, mener Treo, der derfor kvitterer med tre ud af seks stjerner.

- Nick Cave blev seneste offer for NorthSides ustandseligt kaglende publikum, der tilmed overdøvede legenden, da han sang sit hjerte ud ved pianoet under smertelige 'I Need You', som kredser om hans teenagesøns død i en faldulykke, skriver Ekstra Bladet.

Spørger man festivalgænger Søren Halbur, var der dog ikke noget at komme efter.

- Jeg synes, Nick Cave var aftenens højdepunkt. Helt sikkert. Bare det at se et så stort band og en frontmand med så stor en energi, var helt fantastisk.

Nick Cave og hans faste band The Bad Seeds drager ud på en stor turné efter deres koncert i Aarhus. Nu venter en række shows i Europa frem til og med august, hvor turen slutter i London. Her ses han tæt på sit publikum under det sidste ekstranummer på Northside. (Foto: © Betina Garcia, DR)