Fastelavnstønderne er kønsopdelte

Hvorfor ikke lave drenge- og pigerækker, når man slår katten af tønden, spørger Kvickly, der sælger både lyserøde og lyseblå tønder.

Supermarkedskæden Kvickly står i år bag fastelavnstønder, der henvender sig til enten piger eller drenge.

Kæden sælger nemlig både lyserøde og lyseblå tønder i år.

- Det er en oplagt mulighed at lave drenge og pigerækker, når man ønsker af slå katten af tønden, siger kædedirektør Jesper Faverholt.

Måske harmløs men...

Birgitte Konradsen, der er næstformand for BUPL og ansvarlig for ligestillingsområdet, kan godt se, at tønderne umiddelbart virker rimelig harmløse.

Hun fastslår dog samtidig, at den måde vi påvirker børn med stereotype forestillinger om kønsroller vil give konsekvenser fremover.

En ny rundspørge fra Sex & Samfund viser, at de traditionelle kønsroller for drenge og piger fortsat stortrives i folkeskolerne.

Piger, som har kysset mange, bliver opfattet som "billige", mens drenge, der gør det samme, er "seje og overlegne", lyder en af de hyppigste kommentarer i undersøgelsen. På samme måde er der snævre rammer for, hvordan piger og drenge kan se ud og opføre sig.

Gamle kønsroller

Piger skal have langt hår og gå i kjoler, mens drenge, der går i lyserødt tøj, går for tæt på andre drenge, viser følelser eller har feminine træk, opfattes negativt som bøsser.

Birgitte Konradsen mener, at selvom små piger går i lyserødt tyl, skal det ikke betyde at de hele livet igennem skal vælge de pigetraditionelle ting. Børn skal have lov til at udforske de forskellige muligheder der er.

Hun siger, at det blandt andet er børnehavepædagogernes opgave, både at snakke om køn og de muligheder der er.

Facebook
Twitter