Fejr irsk kultur på Skt. Patricks dag: 10 kendte kunstnere fra den grønne ø

Irland byder på mere end kolde Guinness. I anledningen af Skt. Patricks Dag ser vi på 10 irer, som du måske ikke vidste, har rødder i den grønne ø.

Sanger Niall Horan fra popgruppen One Direction samt skuespillerne Saoirse Ronan og Jamie Dornan er alle fra Irland. (© Getty Images)

Befolkningstallet i Irland sniger sig knapt nok op på syv millioner.

Alligevel er verden blevet beriget med adskillige talenter inden for både musik, skuespil og skrivegerningen, som stammer fra den grønne ø.

Det er dog ikke altid, at der gøres et stort nummer ud af, at disse kunstnere - der er kendt over det meste af verden - er irske.

I anledningen af, at det i dag er Irlands nationaldag, Skt. Patricks dag, har vi her lavet en liste over 10 irer, som du måske slet ikke vidste, er fra Irland.

1. Pierce Brosnan

(Foto: ALESSANDRO GAROFALO © Scanpix)

Født: 16. maj 1953

Profession: Skuespiller

Selvom der er tradition for, at James Bond-rollen går til en brite, så har denne tidligere smokingklædte skuespiller faktisk irske rødder.

Pierce Brosnan blev født i den irske by Drogheda i 1953, men en opvækst i England har sørget for at udstyre ham med den klassiske britiske accent, som vi kender fra de store hollywoodproduktioner.

I dag kan Pierce Brosnan kalde sig amerikansk statsborger, men hans aner afsløres af det irske klannavn ’Brosnan’.

2. Niall Horan

(Foto: Mark Davis/DCNYRE2016 © Getty Images)

Født: 13. september 1993

Profession: Musiker

Det blonde indslag i One Direction blev, som resten af bandets medlemmer, opdaget under den britiske udgave af X Factor. Men hvad, mange ikke ved, er, at Niall Horan faktisk er fra Irland.

Den unge Niall stillede op som solist i X Factor i 2010, men blev af dommer og idémager Simon Cowell sat sammen med Liam Payne, Harry Styles, Louis Tomlinson og Zayn Malik i bandet One Direction.

Det skulle vise sig at være en god idé, for på trods af en tredjeplads i X Factor har bandet i dag opnået verdensomspændende succes, og det er ikke meget tid Niall Horan tilbringer hjemme på øen.

3. Bob Geldorf

(Foto: Stefan Wermuth © Scanpix)

Født: 5. oktober 1951

Profession: Musiker og skuespiller

Bob Geldorf begyndte sin musikalske karriere som forsanger i bandets Boomtown Rats i 1970’erne. Men den irske musiker er mest af alt kendt for at bruge sin berømmelse til velgørende formål.

Således skrev han i 1984 teksten til sangen ”Do They Know It’s Christmas?”, der samlede penge ind til hungersnøden i Etiopien, og han har også været med til at starte både Band Aid og Live Aid.

4. Enya

(Foto: Jeff Kravitz © Getty Images)

Født: 17. maj 1961

Profession: Musiker

Bag det mere mundrette kunstnernavn ’Enya’ finder man den irske sangerinde Eithne Patricia Ní Bhraonáin, som opnåede stor succes med sin drømmende musik i løbet af 1990’erne og 00’erne.

Enyas karakteristiske lyd fangede hele verdens interesse, og i dag er hun en af Irlands bedst sælgende kunstnere nogensinde. Selv har Enya nævnt, at både irsk musik og kirkemusik har været vigtige inspirationskilder.

I 1997 erhvervede Enya sig sin helt egen borg i Irland, og her holder hun stadig til.

5. Oscar Wilde

(Foto: Apic © ©Rue des Archives/PVDE)

Født/død: 1854- 1900

Profession: Forfatter

Oscar Wilde er mest kendt for sin vittige og intelligente teaterstykker, digte og andre skriverier, der stadig er vidt læste i dag. Desværre er han også kendt for de sørgelige omstændigheder omkring hans død.

Den homoseksuelle forfatter blev nemlig anklaget for usømmelig omgang med andre mænd og dømt til to år i fængsel. Tre år efter sin løsladelse døde Wilde, kun 46 år gammel.

I dag er Oscar Wilde dog kendt og hædret som en af Irlands vigtigste forfattere.

6. Jamie Dornan

(Foto: Danny Moloshok © Scanpix)

Født: 1. maj 1982

Profession: Skuespiller

Jamie Dornan har medvirket i adskillige tv-produktioner, men mest kendt er han for at spille rollen som den mystiske Christian Grey i filmen ’50 Shades of Grey’.

På trods af, at han på skærmen gør det ud for amerikaner, så er Jamie Dornan faktisk irer, og han er født i den nordirske by Holywood - for ja; sådan en har de også.

På nuværende tidspunkt er Dornan i gang med optagelserne til den næste 50 Shades-film.

7. Saoirse Ronan

(Foto: Adrees Latif © Scanpix)

Født: 12. april 1994

Profession: Skuespiller

På trods af sin unge alder har denne irer allerede medvirket i adskillige store Hollywood-produktioner. Senest har hun spillet hovedrollen i ’Brooklyn’, som hun var oscarnomineret for. Her spillede hun irsk immigrant i 1950’ernes New York.

Saoirse Ronan fik dog sin skuespildebut på irsk fjernsyn i 2003, og selvom hun i dag bor i New York, har hun fortsat et meget irskklingende navn at fremvise som bevis på sin baggrund.

8. Michael Fassbender

(Foto: Danny Moloshok © Scanpix)

Født: 2. april 1977

Profession: Skuespiller

Michael Fassbenders irske rødder er maskeret af det tyskklingende efternavn, som skuespilleren fik fra sin far. Men Michael Fassbender er irsk på sin mors side og er vokset op på den katolske ø, hvor han endda var alterdreng i kirken.

Sin filmdebut fik Michael Fassbender i filmen ’300’ fra 2006, og siden da har han både påtaget sig rollen som Magneto i X-Men-filmene og som plantageejer i ’12 Years a Slave’.

9. Michelle Fairley

(Foto: Jason LaVeris © Getty Images)

Født: 17. januar 1964

Profession: Skuespiller

Michelle Fairley har en lang karriere som skuespiller bag sig, men de fleste kender hende som Catelyn Stark fra ’Game of Thrones’.

Store dele af serien er da også blevet filmet i Nordirland, hvor Michelle Fairley kommer fra. I serien får hun desuden selskab af en anden irsk skuespiller, nemlig Jack Gleeson, der spiller den ondskabsfulde prins Joffrey.

10. Jonathan Rhys Meyers

(Foto: Mike Marsland © Getty Images)

Født: 27. juli 1977

Profession: Skuespiller

Han har spillet Henrik den 8. af England i dramaserien ’Tudors’, men Jonathan Rhys Meyers er selv irsk.

Han blev født i hovedstaden Dublin, voksede op i Cork og slog for alvor igennem som skuespiller i fodboldfilmen ’Bend It Like Beckham’ i 2002. Senere fik han roller i amerikanske film som ’Vanity Fair’ og Woody Allens ’Match Point’.

Skuespillerens fødenavn er i øvrigt det mere irskklingende Jonathan Michael Francis O'Keeffe.

FacebookTwitter