Dansk mørkemusiker efter familietragedie: Jeg fik nok af alt det dystre

Efter en familietragedie og kuldsejlede koncerter har musiker Bjarke Niemann fra hedengangne Spleen United fundet lyset i festivalaktuelle Lightwave Empire.

De kalder det lysets fest, men for Bjarke Niemann bringer julen mørke minder om det, der undergik musikeren og hans familie for fem år siden.

På det tidspunkt er Bjarke Niemann frontmand i Spleen United på syvende år og har netop udsendt synthrock-bandets tredje skæring, der med forløberen ’Misery’ næsten forudsiger, hvad der senere skal ramme musikeren og hans familie.

På nummeret synger den danske skuespiller og sanger Gitte Nielsen om ensomhed og selvmordstanker.

Sidstnævnte er noget, der ikke bliver ved musikken, men som kommer faretruende tæt på, da moren til hans hustru kaster sig ud fra Vejlefjordbroen juleaftensdag 2012.

- Hun forlod bare madlavningen om eftermiddagen for at køre ud til broen og hoppe ned fra den, siger Bjarke Niemann, inden en pause får sekunder til at føles som minutter.

Han tager sig sammen, rømmer sig:

- Det er jo klart, at når en jul ender på den måde, så har der også været nogle ting kørende i familien tidligere. Så der var alt muligt shit, der væltede frem der.

En slutning, en tragedie og en ny begyndelse: Sådan kan man meget vel indramme historien om Bjarke Niemanns afsked med Spleen United, der blev opløst til fordel for Lightwave Empire. (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

Mod lyset

I dag står 35-årige Bjarke Niemann tilbage som en anden musiker.

Med sit band Lightwave Empire gæster han mange af landets festivaler - heriblandt Tinderbox - med sine solbeskinnede kærlighedssange.

Som modvægt til nattemørket hos Spleen United tydes det direkte i både bandnavn og sangtitler som ’I Need You Sundown’ og ’Here Comes The Sun’: Lyset har ramt den musikalske mørkemand, der dannede bandet sidste år ud fra resterne af Spleen United.

Til at begynde med opstod projektet dog som ren, ureflekteret overlevelse i dønningerne efter tragedien, der selvfølgelig var værst for hustruen - som Bjarke Niemann har kendt og været sammen med siden gymnasiets 1.g.

- Jeg kunne ikke længere bruge dyster musik til noget, siger Bjarke Niemann stilfærdigt og fortsætter i samme drævende, men eftertænksomme tempo.

- Da jeg efterfølgende skrev nogle af de første sange, var stemningen i vores hjem selvfølgelig super mærkelig. Min hustru var højgravid, og vi havde et lille barn i forvejen. Hele absurditeten i selvmordet gjorde, at jeg skulle træde mere i karakter som far og mand, siger Bjarke Niemann og tilføjer:

- Jeg var jo ikke selv i sorg, så det handlede om at gøre min hustru glad. Hvis tingene er noget lort, nytter det jo ikke noget at lave musik, der gør én i endnu dårligere humør.

Hør to singler fra Lightwave Empire.

Samtidig stod han i stampe med Spleen United.

Et band, han havde dannet tilbage i 2005 i hjemstavnen Jelling med fire tætte venner, men som igennem årene havde udviklet sig og undergået så mange udskiftninger, at kernen var forsvundet sammen med lysten og meningen.

Bruddet havde dog "intet med de andre at gøre”, som Bjarke Niemann siger, inden han nævner bandets kuldsejlede Northside-koncert i 2013.

En uventet afsked

Bandets keyboardmand har væltet sine instrumenter, som han nu kæmper med at få til at virke igen, og Bjarke Niemann må i mellemtiden underholde publikum, der har samlet sig foran scenen på Northside.

Frontmanden kvitterer med en lettere irriteret bemærkning henvendt til bandmedlemmerne:

- Tak for jobbet som pauseklovn.

Det er startskuddet til det, der skulle have været en ganske almindelig festivaloptræden, men viser sig at blive Spleen Uniteds afskedskoncert.

Den berygtede optræden på Northside i 2013, hvor guitaristen smadrede sin guitar og Bjarke lossede til sit keyboard - og endte med at bebude en bandpause på ubestemt tid.

En chokerende nyhed, der kom så meget bag på det først feststemte, siden chokerede publikum, at de begyndte at buhe.

- Jeg har ikke nedtur over det. I dag synes jeg egentlig bare, det er sjovt. Vi tog det ikke lige så tungt, som alle mulige andre gjorde, siger Bjarke Niemann og forklarer:

- Vi har altid haft kaos indbygget i Spleen United, men hverken Ekstra Bladet eller vores publikum har overværet det. Det var bare noget, der skete, siger frontmanden om den ombruste koncert, der altså blev bandets sidste, inden den officielle opløsning i 2016.

Ekstranumre spillede de aldrig. På det tidspunkt havde bandet nemlig smadret alt deres udstyr.

Det var dengang: Bjarke Niemann i front for Spleen United på Skanderborg Festival i 2008. (Foto: Sisse Stroyer © Scanpix)

- Hvis man først er røget ind i elektronisk musik, så bliver det lige pludselig tomt. Det er jo bare lyde. Jeg følte mig fanget i tendenser, der gjorde, at jeg hele tiden skulle forsøge noget nyt for hvert album, siger han om bruddet med bandet.

Med den private tragedie og kuldsejlede koncert i baghovedet var det på tide at søge mod lyset.

- Jeg havde fået nok af alt det dystre, dansable rave. Jeg ville lave varmere musik.

Kaos og karrieren

Ud af kaos fødes dansende stjerner, skrev Nietzsche for lidt over hundrede år siden, men det nihilistiske motto om kunst og kaos passer som fod i hose til Bjarke Niemann.

- Jeg har altid gået ind i et rum og spist alt, hvad der var, indtil jeg er blevet stopmæt. Og så er jeg gået videre til det næste, siger han.

Selv bryder han sig ikke spor om processen. Hver gang han skifter rum, destruerer han noget for at bygge andet op igen. Og det er mestendels hårdt arbejde.

- Jeg er kreativ destruktiv, men det har vel også sin egen opbyggelighed, som han siger med mørkemandens formummede tone. Tænksom og rugende.

Med Lightwave Empire er han atter alene om at skrive og komponere sine ligeså opstemte som melankolske popsange.

Men rummet er udvidet, så det ikke kun er ham, der river ned og bygger op.

Den meget anerkendte amerikanske producer Dave Sardy er nemlig med ved pulten i studiet i Los Angeles, hvor Bjarke Niemann også har boet over en længere periode.

Den amerikanske producer Dave Sardy har bl.a. stået bag album med Oasis, The Red Hot Chili Peppers og nu Lightwave Empire, som har lavet singlen 'I Need You Sundown' sammen med den anerkendte producer.

Indiebands som LCD Soundsystem, Band of Horses og The Ting Tings har produceren tidligere smedet sange for – og Lightwave Empire er næste band på blokken.

- Jeg skriver på guitar og klaver på sådan en god, gammel og kedelig måde. ’I Need You Sundown’ har jeg lavet en skitse til, som jeg så har spillet for (Dave, red.) Sardy. Hvis han er begejstret for det, går vi bare i gang med at arbejde på det, siger Bjarke Niemann om samarbejdet.

Med singlen ’I Need You Sundown’ netop udgivet i udlandet håber han på det internationale gennembrud. Ellers er det en fiasko. I hvert fald kommercielt.

Men egentlig betyder det mest, at han har løsrevet sig fra maskinen i Spleen United og nu står frem som ene møtrik.

- I Spleen United var jeg bandleder, mens Lightwave Empire er mit, siger Bjarke Niemann og understreger så:

- Før har jeg været meget distanceret. Spleen United var jo et projekt, der handlede om afstand og om at opnå sådan en jeg-løs følelse. Idet man begynder at skrive kærlighedssange, kaster man sig selv ind i det på en anden måde.

Lightwave Empire optræder på et væld af sommerens festivaler - snart fynske Tinderbox, men her Northside Festival i Aarhus 10. juni. (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

At åbne op

At Bjarke Niemann har kastet sig selv ind i noget, der handler om at åbne op, er helt modsat dengang, han sjældent gav interviews og ikke mælede mange ord fra scenekanten.

- Jeg har ikke rigtig snakket eller fortalt så meget, men altid holdt alting rimelig lukket, siger Bjarke Niemann og vender så tilbage til udgangspunktet:

- Det er også derfor, jeg ikke har vidst, hvor langt jeg skulle gå i forhold til historien om selvmordet, der er rimelig privat. Men hvis jeg ikke kunne snakke om det, ville alt, hvad jeg fortalte, være en løgn, siger Bjarke Niemann og sukker:

- Tabuer kan man ikke bruge til noget. Der er ikke nogen grund til ikke bare at åbne op.

Åbnet op har Bjarke Niemann med Lightwave Empire. Og som han slutter:

- Det handler om, at kærligheden virker, selvom livet er fucked up.

Lighwave Empire spiller på Tinderbox lørdag d. 24.6 klokken 20.05 på Scene 4.

Facebook
Twitter