Foo Fighters lagde Roskilde ned: Det her er den vildeste festival

Hovednavnet rockede igennem – det samme gjorde publikum, hvilket fik frontmand Dave Grohl til at hylde den danske festival.

Dave Grohl fik sunget, skreget og headbanget med de lange lokker på Orange Scene fredag aften - til publikums store begejstring. (Foto: Malene Anthony Nielsen © Scanpix)

Han bliver ofte kaldt ’den flinkeste mand i rock’.

Måske netop derfor kunne Dave Grohl fredag aften få publikum til at råbe med på hvad som helst og vifte fra side til side med armene, som om træthed ikke fandtes.

- Jeg forstår ikke, at I kan blive ved, sagde Foo Fighers-frontmanden imponeret og tilføjede:

- Det her den vildeste festival!

Men det kunne de, de titusindvis af regntøjsklædte festivalgæster, der rockede igennem foran Orange Scene til Foo Fighters første koncert på Roskilde Festival i 12 år.

Dave Grohl kærlighedsaffære med festivalen på Dyrskuespladsen rækker dog længere tilbage end det, for frontmanden har faktisk et særligt Roskilde-jubilæum.

- En af de bedste festivaler i hele fucking verden

I år er det præcis 25 år siden, han første gang spillede på festivalen – dengang som trommeslager i det legendariske grungerockband Nirvana med Kurt Cobain i front.

- Jeg er kommet på denne festival i 25 år.

- Fra dengang jeg var 23 år til den første gang, Foo Fighters spillede her. Og dengang med Them Crooked Vultures og frem til i aften, opremsede Dave Grohl fra scenen med udsigt til et jublende publikum.

- Jeg håber, vi kommer tilbage en skønne dag, for det her er en af de bedste festivaler i hele fucking verden! Folk siger altid: Det er den gode festival. 85.000 mennesker! Og I ved jo, hvad jeg altid siger: Jo større, jo bedre, fortsatte han.

  • Dave Grohl gemmer sig ikke længere bag trommesættet - i dag er den energiske Foo Fighters-frontmand helt fremme på scenekanten. Sangeren var på et tidspunkt også nede blandt publikum. (Foto: Malene Anthony Nielsen © Scanpix)
  • Fest og løftede arme foran Orange Scene fredag aften. (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)
  • Koncerten begyndte klokken 22 og sluttede først lidt efter midnat. (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)
  • Bandet spillede blandt andet hits som 'Times Like These', 'Learn to Fly', 'Best of You' og rundende koncerten af med 'Everlong'. (Foto: Malene Anthony Nielsen © Scanpix)
1 / 4

Netop koncerten med Nirvana i 1992 fik nogle ekstra ord med på vejen, for det var ikke bare bandets eneste danske koncert nogensinde – den foregik også på en helt særlig aften.

Den aften, Danmark vandt EM i fodbold.

Og rockstjernen heppede dengang på os, for så var der jo trods alt bedre stemning.

- Jeg håbede sådan, at I ville vinde kampen, afslørede Dave Grohl.

Foo Fighters reddede Orange

God stemning var der i hvert fald i aftes, hvor regnen i øvrigt - efter en ret så våd og mudret dag - ikke gjorde det store væsen af sig.

Også anmelderne blev ramt af det skrålende publikum og det effektive rockband. BT giver i hvert fald hovednavnets to timer lange koncert fem stjerner:

- Foo Fighters med Dave Grohl i front er langt fra verdens mest interessante eller vigtigste rockorkester. Men i lidt over to timer var de det vigtigste, der er sket på Orange Scene i år, skriver BT’s anmelder Jan Eriksen.

Gaffa, Jyllands-Posten og Soundvenue kvitterer også for indsatsen med fem stjerner for det hårde arbejde på festivalens største scene.

- Foo Fighters blev et godt bud på en samlende faktor efter en svedig energisk indsats, som denne anmelder vil huske tilbage på med glæde som en overbevisende salut i 25-året for EM-sejren, lyder ordene blandt andet fra Gaffas anmelder Keld Broksø.

Også Ekstra Bladets Thomas Treo var ganske tilfreds, selvom det kun bliver til fire stjerner.

- For Foo Fighters er rockmusik ren underholdning. Og det var lige, hvad møgbeskidte Roskilde Festival hungrede efter sent fredag aften, skriver han og afslutter med følgende ord:

- Tak rock. Tak Dave. Det trængte vi til.

Facebook
Twitter