Københavns nye festival er overstået: Her er publikums dom

Publikum mener, at køerne var alt for lange på den første udgave af københavnerfestivalen Haven. Festivalen er enig, men lover forbedring næste år.

Haven foregik på Refshaleøen i København fra fredag til lørdag. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Publikum deler både ros og kritik ud til den nye københavnerfestival Haven, der fredag og lørdag blev afholdt på Refshaleøen i Københavns Havn.

DR har talt med forskellige Haven-gæster på festivalens sidste dag, hvis dom du kan få her. Til sidst arrangørens egen kommentarer til årets festival.

Fed musik, men for lange køer

Tobias Frej Jeppesen er oprindeligt fra Skanderborg, men bor nu i København. (Foto: Barbara Gjerluff Nyholm © dr)

Tobias Frej Jeppesen fra København kørte fredag fra Smukfest i Skanderborg for at deltage i Haven. Mest fordi Bon Iver var på plakaten på Haven lørdag aften.

- Bon Iver aflyste sin koncert i Den Grå Hal, og så måtte jeg bare komme. Egentlig var jeg på Smukfest, hvor jeg kender en masse. Men musikken var bare ikke god på den festival i år. Her virker det fedt. Der er god musik – meget bedre end på Smukfest, lækker mad og gode øl.

- Men køerne er for lange. Under koncerterne kan man sagtens få gode pladser, men der er problemer, når man skal købe mad og øl. Det kan festivalen klart gøre bedre, siger han.

Franskmand roser maden

Apolline Fjara er taget hele vejen fra Sydfrankrig for at tage til Haven. (Foto: Barbara Gjerluff Nyholm © dr)

Apolline Fjara er taget hele vejen fra Sydfrankrig for at deltage i Haven. Hun har tidligere læst i Danmark, men for hende var det programmet, der trak.

- Det virker som en god festival med god musik og dejlige fødevarer. Og så er omgivelserne rigtig gode, siger hun.

Haven

Haven er en ny festival, der blander musik, mad og kunst. Festivalen foregår fra 11. til 12. august på Refshaleøen i København.

Blandt de musikalske navne er The National, Bon Iver, Iggy Pop og When Saints Go Machine.

Arrangørerne forventer hver dag over 20.000 gæster på pladsen – heraf er 3000 frivillige medarbejdere på festivalen.

Kokken Claus Meyer, de to medlemmer af The National Aaron Dessner og Bryce Dessner, Mikkel Borg Bjergsø fra bryggeriet Mikkeller samt koncertarrangøren Beatbox Entertainment står bag festivalen.

Hun peger dog på, at festivalen har haft nogle startproblemer med lyden under nogle af koncerterne. Men egentlig tager hun det ganske roligt, da festivalen er helt ny.

De mange køer synes hun heller ikke er noget problem. For det med at festivalen både har god musik og godt mad betyder mere for hende.

- Som franskmand så nyder jeg kvaliteten ved at spise godt. Der er kvalitet for mange sanser, og det drejer sig ikke bare om at drikke sig fuld i en flad Tuborg og spise pølsebrød, siger hun.

Men generer regnvejret dig ikke?

- Fuck det! Det er jo Danmark. Vejret har jeg ingen forventninger til, siger hun og er overbevist om, at hun er tilbage på Haven igen næste år.

Første og sidste gang på Haven

Peter Galsgaard fra Amager tager ikke på Haven igen næste år. (Foto: Barbara Gjerluff Nyholm © dr)

Peter Galsgaard fra København er meget mere kritisk.

- Jeg er ikke fan, siger han.

- Der er for mange mennesker på et for lille område, og man skal stå i kø i en halv time for at få en bajer og 45 minutter for at få mad.

Heller ikke musikken er han vild med. Han synes, den er for kedelig og ikke giver en ordentlig festivalstemning.

- Bandene får ikke publikum med. Der er for meget indie-rock over det. Når man er på festival, vil man gerne have en lidt mere rocket oplevelse. Stemningen bliver lidt for kedelig, siger han og tilføjer, at han i hvert fald ikke tager til Haven næste år.

Og så vil han gerne have, at det ikke kun var specialøl, man kan købe, men også ganske almindelige bajere, som han siger.

Arrangør: Næste år bliver det bedre - og mere nørdet

Festivalens pressetalsmand, Sigurd Hartkorn Plaetner, er enig i, at køerne har været for lange. Men han siger, at festivalen har installeret flere toiletter og sat mere turbo på madboderne ved at bestille ekstra udstyr.

- Overordnet set er det gået over al forventning. Men når man etablerer en festival, så vil der være ting det første år, som man ikke har taget højde for. Og det er der selvfølgelig også her, siger han og peger på, at de skal finde på en bedre løsning med de mange køer.

Desuden fortæller han, at festivalen næste år vil skrue op for 'nørdeskalaen' – både når det gælder mad, drikkevarer og musik.

- Jo mere nørdet det har været, jo vildere har folk været med det. Og det er superfedt, fordi det er jo det, vi gerne vil. I år har vi fokuseret på at lave en fed debut. Nu ved vi, hvad vi kan, og så tror jeg også, at vi er klar til at blive mere eksperimenterende og endnu vildere næste år.

Men kan det ikke blive for fint og for eksperimenterende?

- Sådan tænker vi ikke. Vi har tre entreprenante ildsjæle, som står bag. Hvis man er mere til hotdogs og folkelig musik, så er Haven nok ikke den fedeste festival. Men hvis man vil prøve noget nyt og blive udfordret, så er Haven mere oplagt.

Sigurd Hartkorn Plaetner tør ikke sige, om der kommer flere gæster ind næste år, og samtidig er det heller ikke sikkert, om festivalen bliver holdt på det samme sted på Refshaleøen næste år.