Radiohead indspillede kult-album i København: De spillede computer, legede med Playmobil og spiste sushi

Det britiske topnavn på årets Northside tilbragte to uger i Danmark for at indspille 'Kid A'-pladen.

Radioheads sanger Thom Yorke i 2000, da bandet var aktuelle med albummet 'Kid A'. Det er til dels indspillet i Medley Studio.. Søndag aften er Radiohead hovednavn på Northside Festival. (Foto: MOGENS FLINDT © Scanpix)

Det har ligget på toppen af både den britiske og den amerikanske albumt-hitliste og er siden kåret som årtiets album af magasiner som Pitchfork, NME og Times.

Og det hele begyndte i et studie i København.

Eller rettere - det begyndte faktisk i Paris, hvor det britiske band Radiohead i januar 1999 gik i gang med det projekt, der senere skulle blive til deres fjerde studiealbum 'Kid A'.

Men allerede i marts rykkede bandet og producer Nigel Godrich til Danmark, for kvintetten havde et ønske om at indspille i Medley Studio i København.

Et musikstudie, der udover Radiohead også har haft fornøjelsen af blandt andre Prince og svenske The Cardigans.

Med til at formidle kontakten til bandets manager var fotograf Erik Fryland, der dengang arbejdede i Medley.

- Det var jo helt vildt at have dem der. De var jo vant til high end-studier,og det var helt tydeligt, at der ingen top på budgettet var, fortæller han.

Erik Fryland er ikke den eneste, der husker bandets besøg i Danmark.

Også Stefan Kozuck var tilknyttet Medley dengang, fortæller han i radioudsendelsen "P6 BEAT elsker Radiohead".

- De var utroligt søde og nede på jorden. Der var én af dem, der spillede en del pc-spil, når han ikke var inde og spille. De var meget omgængelige og helt uden stjernenykker med en lidt lalleglad engelsk humor.

- Forsangeren Thom Yorke sad og samlede Playmobil. Det var ikke så rockstjerne-agtigt, men det var nok også det, de søgte at undgå ved at være sådan et stille sted som København, fortæller han.

Hård succes

Opholdet i Danmark kom i kølvandet på et par år, hvor Radiohead havde turneret verden rundt med signaturalbummet 'OK Computer', der udkom i 1997.

Men den massive succes fik skovlen under bandet.

Ikke mindst frontmand Thom Yorke, der siden har fortalt, hvordan han kæmpede med en voldsom skriveblokade.

- Jeg blev besat af de utroligt talentfulde mennesker, der blev ødelagt af musikbranchen, og jeg begyndte at tvivle på, om jeg overhovedet ville være en del af det, og om det også ville ødelægge mig, har han udtalt til Rolling Stones.

- De var jo bare de her fem Oxford-gutter, der pludselig var blevet berømte. Yorke var meget speciel, og jeg fik at vide, at Yorkes humør styrede det hele. Blev han i dårligt humør, gik de bare hjem, husker Erik Fryland.

Thom Yorke og resten af Radiohead spiller søndag aften på årets Northside. Her er bandet ved årets Coachelle festival i april. (Foto: VALERIE MACON © Scanpix)

Sushi på menuen

Den karismatiske frontmand overkom dog sin blokade og sammen med brødrene Greenwood, Ed O'Brien og Philip Selway.

Og så blev der ellers arbejdet.

- Thom Yorke havde tre stationer, en hvor han kunne spille guitar, et flygel og et elektronisk keyboard. Alt var mic’et op, fordi det skulle stå klar.

- Det var tit, de ikke sad hele bandet og spillede samtidig. Ofte sad de og rodede med rytmebokse eller et eller andet, og alt blev optaget.

- Hvis en bare satte sig ned og spillede guitar, så blev det gemt, ikke en kreativ tone gik til spilde. De skrev også kommentarer ned til alt: 'Bandet kan godt lide det og det', siger Erik Fryland.

Han husker også bandet for deres foretrukne menu.

- De spiste sushi alle dage, siger han og griner, inden han fortsætter:

- Så ringede jeg bare til en taxa, bad dem om at hente sushi og betalte efter taxameteret.

Efter et par uger i Danmark, fortsatte Radiohead indspilningen af albummet i England, først på et slot og dernæst i deres eget studie i London.

Facebook
Twitter