Streamingstjerner: Vildt at stå på den samme plakat som Christopher og Rasmus Seebach

For første gang nogensinde har Grøn Koncert givet scenetid til unge streamingstjerner - og det kan blive deres store gennembrud.

Det er Kevin Andreasen, bedre kendt under kunstnernavnet 'Bro', der står bag 'Hvor er du bro', som er blevet streamet over 10 millioner gange på Spotify. (Foto: Jeppe Kyhne Knudsen © (c) DR)

De står bag numre som 'Hvor er du bro', 'Jeg har en pige' og 'Kender du Emma?', og de unge kunstnere Bro, Skinz og Jeppe Loftager har millioner af afspilninger på Spotify og YouTube

Trods det er de dog endnu ikke etablerede navne.

Som noget helt nyt i år har Grøn Koncert inviteret netop de tre, som er nogle de mest streamede danske upcoming-musikere til at spille på festivalen.

De spiller på den nye scene ’Fra Grøn til Grøn’, som ifølge festivalen skal slå et slag for kunstnere på vej op. Og som noget nyt er de tre artister ikke valgt af folkene bag Grøn Koncert, men af publikum, der stemte de tre streamingdarlings ind på festivalpladsen.

Og for de tre, er det en kæmpe chance.

- Muligheden er jo fuldstændig unik. Normalt er det jo virkelig etablerede navne, der får lov til det her, siger Jeppe Loftager, der står bag streaminghittet ‘Kender du Emma?’.

Var selv en del af publikum sidste år

For streamningstjernen Bro, der blandt andet står bag sangen ‘Hvor er du bro?’, var det da også en kæmpe overraskelse, at han fik muligheden for at optræde på Grøn Koncert.

- Sidste år var jeg til Grøn Koncert som gæst. Vi havde lige udgivet den første single, og den var ikke blevet stor endnu. At vi så står på scenen selv allerede næste år, det havde jeg slet ikke forestillet mig, siger han.

Og for Bro er det ikke kun muligheden for at optræde på Grøn Koncert, der kom bag på ham.

- Så står man lige pludselig her sammen med Rasmus Seebach. Det får man sgu lidt rystende hænder af, siger han.

Millionvis af afspilninger

Fælles for de tre kunstnere er, at de endnu ikke er blevet spillet så meget i radioen.

Men på Spotify og Youtube er de stjerner. ‘Bro’ er den mest afspillede af de tre med sangen ‘Hvor er du bro?’, som har mere end 10 millioner afspilninger på Spotify.

Selvom kunstnerne er store på streaming, er de endnu ikke blevet fast inventar i radioen eller på landets festivaler. Og det er, ifølge Jeppe Loftager, pudsigt, da de bliver streamet mere end mange af de kunstnere, som bliver spillet på eksempelvis P3.

- Jeg får væsentlig flere streams end mange af de artister, de spiller på P3, så det er lidt paradoksalt, at de ikke spiller min musik, siger han.

Med 'Kender du Emma' hitter 22-årige Jeppe Loftager fra Holstebro lige nu på Spotify og andre streamingtjenester. (Foto: Jeppe Kyhne Knudsen © (c) DR)

Streaming ændrer branchen

Jeppe Loftager er dog ikke i tvivl om, at streaming langsomt er ved at ændre musikbranchen.

- Folk hører musik på deres mobiltelefoner, og de er hele tiden herre over, hvad de selv hører. Så er det klart, at streamning bliver større og større, og radio får en mindre og mindre betydning. Der er meget få, der har en radio stående i køkkenet, som man måske havde i gamle dage. I stedet har man en trådløs højtaler, som man kobler telefonen op på, siger han.

Ifølge Bro kan man dog ikke leve af at blive streamet. Skal man tjene penge på det, er det nødvendigt at tage ud og spille koncerter.

- Så skal du op og have ligeså mange streams som Justin Bieber eller sådan noget. Når du har et pladeselskab, en manager og du har nogle folk, der står bag dig, så skal du ud og spille nogle koncerter for at tjene nok til at leve af det, siger han.

30-årige Skinz, der har det mere borgerlige navn Mohamed Ahmed, er født i Somalia og kom til Danmark, da han var tre år. Med hittet 'Jeg har en pige' har han indtaget streamingtjenesten Spotify, hvor sangen har mere end otte millioner afspilninger. (Foto: Jeppe Kyhne Knudsen © (c) DR)

Det brede gennembrud

Både Bro, Skinz og Jeppe Loftager er enige om, at muligheden for at spille på Grøn Koncert kan åbne døren til større koncertsteder og andre festivaler.

Derfor er de alle tre glade for, at Grøn Koncert prøver noget nyt med ‘Fra Grøn til Grøn’-scenen.

- Det koncept, det er jeg super glad for, og jeg ved også, at Skinz og Bro er super taknemmelige for, at vi spiller her. Det er jo en unik mulighed, og der er mange artister, som er meget mere etablerede end os, der aldrig har spillet på Grøn Koncert. Det er lidt vildt bare at stå på den samme plakat som Christopher og Rasmus Seebach, siger Jeppe Loftager.

Skinz, der har lavet streamingsuccessen ‘Jeg har en pige’, er vild med den nye scene, som giver ham muligheden for at brede musikken ud - midt i ferien.

- Det er på tide, at nogle lidt større festivaler giver muligheden til de lidt mindre kunstnere, som har udmærket sig i år. For mig er det guld værd. Vi får lov til at 'pushe' musikken her i industriferien, hvor der er ellers er lidt stille på musikfronten, siger han.

Beerpong med Christopher

Helt særligt for Grøn Koncert er, at kunstnerne rejser rundt i landet i fem-seks dage sammen. Det skaber, ifølge de tre unge streamingstjerner, et helt særligt sammenhold, som man ikke får på almindelige festivaler og koncerter.

- Første dag der var jeg sådan lidt starstruck. Jeg tænkte: hvad fanden laver jeg her. Men på andendagen blev det bedre, og i dag har jeg ‘bondet’ med alle mulige, siger Bro, som er blevet gode venner med Christopher.

- Christopher, Jeppe [Red. Loftager] og jeg har en 'beer pong'-turnering her senere, slutter han.

Facebook
Twitter