Syv unge hyrder fra Vestegnen: Overraskende mange vil høre os

De Danske Hyrder synger om at være pissefulde og er et kæmpe trækplaster på sommerens festivaler.

Flere tusinde festivalgæsteer var mødt op for at høre De Danske Hyrder på Smukfest 2017. (Foto: Troels Karlskov © DR Kultur)

Da syv drenge onsdag aften trådte ud på Sherwood Scenen på Smukfest 2017, var det overraskende nok endnu engang til synet af tusindvis af mennesker.

- Vi er De Danske Hyrder, kan jeg fortælle dem, som ikke ved, hvem vi er, råbte et af gruppens medlemmer, Frederik Bering.

Det var overflødig information. En dedikeret fanskare på mellem 16-22 år var mødt op for at synge med på, hvordan det er at være pisse ligeglad og fuld hele tiden, og hvor 'nederen' det er, når mobilen løber tør for strøm, og når der ikke er flere chips i Fakta.

Størrelsen på publikum til koncerten var overraskende, når man tænker på, at gruppen hverken dominerer streamingtjenesternes hitlister eller radiokanalernes spillelister.

Men over sommeren har De Danske Hyrder været et trækplaster på samtlige af de festivaler, som de har optrådt på.

- Det er helt vildt. Man håber altid, at der kommer en del, men vi bliver altid sygt overraskede, siger Frederik Bering i et interview med DR lige efter koncerten på Smukfest.

- Det er så sindssygt, understreger han.

Fremmødet i Skanderborg var ikke et særsyn. Ifølge gruppens manager spillede De Danske Hyrder for 1600 mennesker på Jelling Festival, hvor der var plads til 450. Koncerten havde allerede fået mærkatet som 'højrisiko' på grund af mængden af publikum, inden den overhovedet gik i gang.

Da gruppen spillede på Tinderbox, tiltrak koncerten så meget opmærksomhed, at selv arrangøren og flere journalister kom for at se, hvad der foregik, beskriver manageren.

De Danske Hyrder tyllede øl ned på Smukfest - dog ikke Danske Pilsnere. (Foto: Troels Karlskov © DR Kultur)

Tyller DP'ere ned

De Danske Hyrder kalder sig et rap-kollektiv og består af syv drenge fra Vestegnen i København - primært Albertslund.

De har eksisteret i tre år og har langsomt bygget en solid fanskare op, som hungrer efter numre, der beskriver præcist, hvordan det er at være 20 år i Danmark anno 2017.

En del fans hører dem på Spotify, hvor de har lidt over 160.000 månedlige følgere, og deres musik er sammenlagt blevet streamet mere end 13 millioner gange.

Det mest populære nummer, 'Med Mine Drenge', handler om at drikke sig plakatfuld i selskab med sine venner, og i det andet mest spillede nummer, 'Billige Bajer', synger de syv drenge om at tylle billige DP'ere (Dansk Pilsner).

Teksterne og drengenes facon er præcis grunden til, at to fans på 19 år er mødt op til koncerten på Smukfest.

- Det er en fantastisk energi og stemning, de kommer med, siger Mie Halgren.

- Man kan relatere til dem fuldstændigt. Man kan forholde sig til, hvad de synger om. Det handler om bajere, fest og det at være ung og ligeglad.

Bertram Nørlem (tv) og Mie Halgren (th) foran Sherwoodscenen på Smukfest. (Foto: Troels Karlskov © DR Kultur)

Hun lytter til De Danske Hyrder dagligt. Det gør Bertram Nørlem også, blandt andet fordi han får mere selvtillid.

- Man vil gerne lidt være den type, som de beskriver i sangene. En type med selvsikkerhed, som er kold over for, hvad andre synes, siger han.

- Det føler man, at man er, når man er til koncert med dem.

'Vi synger om os selv'

Inspirationen til sangene kommer fra medlemmerne af gruppens eget liv.

- Vi synger om det, vi selv oplever. Og vi skal have det sjovt, med det vi laver, siger Martin Dam.

Det kommer derfor heller ikke bag på De Danske Hyrder, at folk kan relatere til teksterne.

- Vi skriver jo bare om de ting, som alle andre også har prøvet. Vi skriver til dem på vores egen alder, siger Martin Dam.

Smukfest er den sidste festival i år for De Danske Hyrder. De skal bruge efteråret på at skrive flere sange - og passe skole og arbejde, som de alle også bruger tid på - udover musikken.

Facebook
Twitter