Thomas Helmig: Det skal jeg selv høre på Northside

- Northside skaber en særlig stemning i Aarhus, siger popmusikeren om hjembyens festival, som han selv optræder på lørdag.

Thomas Helmig frekventerer hvert år Northside Festival, der ligger i musikerens hjemby Aarhus. Her ses han under sidste års festival. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Når Thomas Helmig træder op på Blue Stage lørdag aften, er det første gang, han lægger vejen forbi Northside Festival som musiker.

Privat har det aarhusianske popikon ellers gæstet hjembyens festival i fem ud af de seks år, den har eksisteret.

Og syvende gang er ingen undtagelse – i år er han her bare også som artist.

- Northside skaber en særlig stemning i Aarhus, hvor det virker som om, der er dobbelt så mange mennesker i midtbyen, siger popmusikeren, der generelt elsker byfestivaler, fordi ”de også skaber en fest uden for festivalen”.

Selv har Thomas Helmig gjort alt for at skabe en fest til lørdagens koncert, hvor han pakker alle ørehængerne som ’Stupid Man’ og ’Den jeg elsker, elsker jeg’ ind i et show, der også vil tage sangene nye steder hen.

- Vi har lagt temmelig mange kræfter i scenekonstruktionen, som er blevet rigtig fed. Men det, der i sidste ende bærer koncerten, er jo, at jeg får kravlet godt ind i sangene. For det er selvfølgelig noget andet, når man synger dem som 52-årig, hvilket jeg ikke forsøger at skjule.

Aktiv i fire årtier

Thomas Helmig har efterhånden været aktiv i fire årtier og optrådt på samtlige danske festivaler, men Northside skiller sig alligevel ud:

- Jeg har jo spillet i så mange år, at mange af festivalerne er blevet hjemmebane for mig. Jeg spillede i København (i Søndermarken, red.) i sidste weekend, hvilket også føltes som at være hjemme. Men det er vildt fedt, at Northside er helt ny for mig som musiker, siger Thomas Helmig og tilføjer grinende:

-Et ekstra plus er, at jeg selvfølgelig kan cykle frem og tilbage.

Selv har han hvert år stødt på arrangøren bag festivalen, som har sagt: ”Thomas du skal da også spille på Northside!”

Og det er så, hvad han gør, Thomas Helmig, når han lørdag aften forvandles fra vant festivalgænger til optrædende musiker på Northside Festival.

Men hvad skal popmusikeren egentlig selv høre på Northside Festival? Her kommer fire anbefalinger.

Frank Ocean

Thomas Helmig må og skal overvære koncerten med den amerikanske R&B-sanger Frank Ocean.

- Frank Ocean glæder jeg mig sindssygt meget til, for han er en del af avantgarden inden for poppen. Han er jo bare alvorligt dygtig, siger Thomas Helmig.

Frank Oceans USA- og Europaturnéer er ellers blevet stækket af en lang række aflysninger, og hvis han går på scenen fredag aften, bliver det i så fald den første festivalkoncert overhovedet siden sidste års udgivelse af Oceans andet album ’Blonde’.

Men alt tegner godt i Aarhus, for ifølge Politiken.dk er sangeren landet i Danmark og hans koncertgear er allerede ankommet til festivalspladsen.

Han glæder sig særligt meget til at høre nogle af de lidt ældre sange, såsom debutsinglen ’Novacane’ på mixtapet ’Nostalgia, Ultra’ fra 2011.

- Men jeg synes, det hele er fedt, når det kommer fra Frank Ocean, slår Thomas Helmig fast.

0:00

Frank Ocean spiller på Green Stage fredag klokken 23.15.

Richard Ashcroft

Den hæderkronede britiske singer-songwriter Richard Ashcroft går på lige før, Thomas Helmig selv skal optræde.

Alligevel håber han på lige at nå et par numre.

- Han er en af de sidste britiske popstjerner, som stadig synger helt fantastisk, og som jo bare kommer med et helt uimodståeligt bagkatalog af sange, siger Thomas Helmig.

Richard Ashcroft blev for alvor kendt som forsanger og guitarist i britpop-bandet The Verve tilbage i 1990’erne.

Bandet står blandet andet bag nyklassikeren ’Bitter Sweet Symphony’ fra det meget roste tredjealbum ’Urban Hymns’, der udkom i 1997, men Richard Ashcroft har siden markeret sig som en lige så vægtig solokunstner.

- Ligesom alle andre flippede jeg selvfølgelig vildt ud på ’Bitter Sweet Symphony’, da den kom i 1990’erne, men jeg glæder mig også meget til at høre ham spille alle sine mange gode solonumre, siger Thomas Helmig.

0:00

Richard Ashcroft spiller på Green Stage lørdag klokken 20.15.

Radiohead

Med sin avantgardistiske og alternative rock skulle man umiddelbart tro, at britiske Radiohead ligger langt fra popmusikeren Thomas Helmig, men:

- Jeg glæder mig meget til Radiohead og håber, at de spiller noget fra ’In Rainbows’, siger Thomas Helmig, der kalder bandets album fra 2007 for ”en anderledes popplade”.

- Den er på sin egen måde drømmende. Den svæver fra start til slut og markerer samtidig et interessant spring fra det mere rockede ’OK Computer’ (fra 1997, red.), siger han om yndlingsalbummet og tilføjer så:

- Den er enormt romantisk for mig.

At Radiohead nok skal spille ’Weird Fishes/ Arpeggi’, ’Nude’ eller andre sange fra ’In Rainbows’, der udkom som download på internettet med valgfri betaling, tydes da også på Northside-koncertens udvidede spillelængde.

Selvfølgelig stærkt fulgt op af 'Paranoid Android', 'Everything In Its Right Place', 'Street Spirit (Fade Out)' og de mange andre fænomenale sange i det enorme bagkatalog.

0:00

Radiohead spiller på Blue Stage søndag klokken 22.30.

Mø/ Phlake

At Thomas Helmig er at finde blandt publikummet til koncerterne med Frank Ocean, Richard Ashcroft og Radiohead er ikke ensbetydende med, at musikeren udelukkende skal se dem.

Egentlig bruger han mest af alt Northside Festival på ”at flippe lidt rundt alene eller sammen med sine børn” og høre ny musik.

Og med børnene skal han i hvert fald se to brandvarme danske navne:

- Mø er altid en fest, og så er det også første gang, jeg hører Phlake live, siger Thomas Helmig om de to danske artister, der hver især har gjort sig bemærket i det danske og internationale musiklandskab - Mø med sin alenlange hitparade i eksempelvis 'Lean On' og 'Final Song' og Phlake med førstesinglerne 'Pregnant' og Angel Zoo'.

0:00
0:00

Mø spiller på Blue Stage fredag klokken 21.45.

Phlake spiller på Blue Stage lørdag klokken 19.00.

Thomas Helmig spiller på Blue Stage lørdag klokken 21.45.