'Tidløse' Hiphop-legender fra New York: Her er de bedste rappere i dag

Kendrick Lamar, Chance The Rapper og Drake bliver nævnt, når veteranerne fra Run-D.M.C skal udpege nutidens bedste rappere.

Det var den første hiphopgruppe på forsiden af musikmagasinet Rolling Stones. De første rappere på MTV.

Den første rapgruppe, som vandt guld- og platinplade, og sidste år modtog de en såkaldt 'Lifetime Achievement'-pris ved den amerikanske Grammy-uddeling.

Og så er Run-D.M.C. - næsten - de første rappere, som er optaget i Rock'n'Roll Hall of Fame.

- Nej, nej, nej. Jeg skal hele tiden rette dem, der siger, vi var de første. Det er Grandmaster Flash, understreger Darryl 'DMC' McDaniels og uddyber, hvorfor de amerikanske hiphoplegender fra New York af mange bliver betragtet som pionerer.

- Vi var bare ekstremt visuelle, og så var vi heldige at komme ud på et tidspunkt med MTV.

Iført sort Motorhead t-shirt hoster han lidt og undskylder.

Han er ved at blive forkølet, men når man lige er kommet fra 30 grader i North Carolina i USA, kan det lidt kølige danske sommervejr på årets Tinderbox Festival måske godt være udfordrende.

Darryl 'DMC' McDaniels udgiver udover musikken også en tegneserie ved navn DMC. (Foto: © Oskar Westh-Madsen)

Selvom han stadig er aktiv efter mere end 30 år, vil 'D', som han bare kaldes, dog ikke betegne sig som pioner.

Run-D.M.C. står på skuldrene af andre store hiphopgrupper, understreger han og nævner udover Grandmaster Flash også Funky 4 + 1, som var de første rappere til overhovedet at få en pladekontrakt.

Ikke desto mindre er Run-D-M.C. i den grad stadig relevant, mener Joseph 'Run' Simmons, der stadig ser gruppens indflydelse rundt om i verden den dag i dag.

- Det, vi har lavet, er tidsløst. Når det bliver spillet i klubberne sammen med Nas, Kanye West eller Jay-Z, får det jo samme reaktion. Det er vores styrke, at vi har lavet langtidsholdbare klassikere. På en måde var vi visuelle pionerer.

Joseph 'Run' Simmons er stor fan af både Jay-Z og Drake. (Foto: © Oskar Westh-Madsen)

- Bare se på sneakers med Run DMC-logoet i mellem de to røde streger, dem ser vi jo over hele verden, siger han og understreger, at gruppens blanding af rock og rap også efterfølgende er set i bands som Limp Bizkit og Linkin Park.

Ikke et Run-D.M.C-show

Det er første gang i mere end 15 år, Run-D.M.C. er i Danmark.

Sidste pladeudgivelse var i 2001, og faktisk har de ikke rigtigt eksisteret siden 2002, hvor Jam Master Jay blev skudt og dræbt, og gruppen trak sig tilbage.

De seneste år har Run og D dog fundet sammen på en række festivaler.

- Men det er ikke et Run-D.M.C.-show. Det er Run og D, I ser, for Run-D.M.C. er med Jam Master Jay. Jeg sammenligner det lidt med, da jeg så Paul McCartney og Ringo Starr kom med på scenen og var med. Det var stadig ikke The Beatles, siger D og fortsætter:

- Men det giver jo den yngre generationen muligheden for at opleve det, deres bedsteforældre taler om, når de siger, de lyttede til Run D.M.C., for man kan ikke rigtig sammenligne hiphop i dag med det, vi laver: Old school-hip hop. Det er ikke en tidsperiode, det er en kultur.

Festivaler kan være den nye radio

At dømme ud fra fremmødet til koncerten på Tinderbox har de amerikanske rappere fans i alle aldre. For gamle som unge hoppede med, da tiden blev skruet tilbage med hits som 'It's Like That', som blev ført videre over i 'It's Tricky'.

- Det er jo super cool. De unge kender sangene fra film og computerspil, så det fantastisk, at vi kan introducere dem til det. Det musik, der kommer frem i dag, lytter de unge til, fordi deres venner gør det. Men det er ikke noget, der rykker noget.

Med på scenen havde Run-D.M.C. en af sønnerne til den nu afdøde Jam Master Jay. Meget passende hedder han DJ Jam Master J'Son og ses her i baggrunden. Foto: Helle Arensbak/Scanpix 2017 (Foto: © Helle Arensbak, Scanpix)

- På den måde er festivaler gode, fordi den yngre generation kan opleve musik, som har gjort en forskel. Vi har spillet på festivaler, hvor både Pearl Jam og Rod Stewart også optrådte, siger D og forklarer, at festivalerne kan udfylde den rolle, radioen havde førhen.

- Nu hører man jo bare de samme fem bands igen og igen. Men i stedet kan de unge gå tilbage og lytte til Nirvana eller Led Zeppelin og forstå, hvad det har betydet for udviklingen af musik, siger han.

Stor fan af Drake

De to erfarne rappere lader sig dog stadig imponere af yngre kunstnere.

Både Jay-Z, Chance The Rapper og Kendrick Lamar bliver nævnt som håbet for hiphop og rap.

- Jeg er stor fan af Drake. Han har ændret en del med hans blanding af at synge og rappe, og når han mixer hiphop og reggae. Så er jeg også ret imponeret over Travis Scott, siger Run.

Udover de lejlighedsvise koncerter holder D sig stadig aktiv som kunstner og er på vej med en ny plade, hvor blandt andre rockmusikerne Joan Jett og Sammy Hagar er med.

- Det hedder DMC, som står for Dynamic Musical Collaborations (dynamisk musiksamarbejde, red.). Du kan sige, det er lidt ligesom det, vi gjorde med Aerosmith og 'Walk This Way'. Denne gang bare på steroider, siger han og smiler.