Festivaler dropper legendarisk heavyband efter gammel nazihilsen: Dansk festival beholder dem

Copenhell har ikke i sinde at fjerne Pantera fra plakaten til årets festival.

Phil Anselmo valgte for syv år siden at heile under en koncert i Los Angeles. Det har nu fået de tyske festivaler Rock am ring og Rock im Park til at fjerne Pantera fra deres plakat. (Foto: © Patricia Schlein/AP/Ritzau Scanpix)

Op igennem halvfemserne redefinerede amerikanske Pantera metalmusikken, grundlagde mere eller mindre deres egen genre og samlede hundrede tusindvis af fans verden over, inden bandet gik i opløsning i 2003.

Det var under en hyldestkoncert til afdøde guitarist i Pantera, Dimebag Darrell Abbott, at Phil Anselmo valgte at heile og komme med det racistiske udråb. (Foto: © RICHARD BROOKS)

Derfor vakte det også massiv jubel, da de to nulevende medlemmer af bandet sidste år meldte ud, at de i 2023 ville tage på en stort anlagt "reunion-tour" i store dele af verden.

For første gang i 20 år kunne verdens metalfans igen høre Pantera opføre klassikere som 'Walk', 'Cowboys from Hell' og 'Fucking Hostile' live på en turne.

Bare ikke de fans, der havde glædet sig til at se Pantera optræde på den tyske dobbeltfestival Rock am Ring/Rock im Park, der hver sommer trækker 150.000 mennesker til Nürnberg og Nürburgringen ved Nürburg.

Festivalerne har nemlig valgt at fjerne Pantera, der ellers stod helt i toppen af deres plakat, fra årets program.

- De sidste par uger har vi haft mange intensive samtaler med kunstnere, vores partnere og jer - festivalfansene. Vi har taget kritikken til os, og fjerner bandet fra programmet, skriver Rock am Ring på Facebook.

Grunden til aflysningerne skal efter alt at dømme findes i en syv år gammel episode, hvor forsanger i Pantera, Phil Anselmo, løftede sin højre arm i en nazisalut og derefter råbte "white power!" ud over publikum, under en hyldestkoncert til den afdøde Pantera-guitarist "Dimebagg" Darrell Abbott.

Noget Phil Anselmo efter hændelse begrundede med, at der var tale om en intern joke, da der var blevet drukket store mængder hvidvin backstage op til hændelsen.

- Alle, der kender mig, ved, at jeg ikke tror på noget af den slags, og jeg undskylder 100 procent til alle, der er blevet stødte over mine kommentarer, lød det dengang fra Pantera-forsangeren.

Rock am Ring/Rock am Park er ikke vendt tilbage på DR's forespørgsel om et interview.

Dansk Festival holder Pantera på plakaten

Men det er langt fra kun Rock am Ring, Rock im Park og Gasometer, der har booket Pantera som hovednavn. Det har også den danske metalfestival Copenhell, der hvert år finder sted på Refshaleøen på Amager.

Pantera og Phil Anselmo "tyvstartede" deres turne med fire spillejobs i Sydamerika og Mexico i 2022. (Foto: © Ismael Rosas/ Eyepix Group / Ava, Avalon All rights reserved.)

Og her er man ikke i tvivl om, at man vil beholde hovednavnet på plakaten, når festivalen løber af stablen fra den 14. til 17. juni i år. Det oplyser Copenhell til Gaffa.

- Vi er selvfølgelig bekendte med Phil Anselmos mildest talt uheldige opførsel i front for et andet band ved en koncert i USA i 2016. Det skabte furore i metalmiljøet dengang og medførte blandt andet, at Phil Anselmo har lagt sin livsstil om og gentagne gange offentligt har undskyldt for sin uacceptable adfærd.

- Siden har han i øvrigt flere gange optrådt på danske festivaler og senest på Copenhell i 2022. Vi tror på, at man skal have en chance til og vi ser frem til at opleve Pantera og bandets legendariske repertoire på sommerens festival, siger festivalchef Jeppe Nissen i en officiel meddelelse.

Han ønsker ikke at uddybe kommentarerne overfor DR Nyheder, men vil dog gerne fortælle, at festivalen ikke har fået nogen reaktioner fra hverken kunstnere eller samarbejdspatnere på bookingen af Pantera.

Phil Anselmo optrådte på sidste års Copenhell med sit andet band "Down".

Phil Anselmo, da han optrådte med sit andet band Down på Copenhell sidste år. (Foto: © Christian Hjorth)

Korrespondent: Jeg tror, at Berlin-koncert får samme skæbne

Spørger man DR's Tysklandskorrespondent, Michael Reiter, så er det ikke tilfældigt, at det blandt andet er en tysk festival, der trækker stikket på Pantera.

- Tyskerne er generelt på vagt og klar til at slå ned på alt, hvad der bare minder om højreekstremisme og nazisme. Det skyldes selvfølgelig deres historie. At heile i offentligheden, som Phil Anselmo har gjort, er for eksempel forbudt i Tyskland og kan give fængsel i op til tre år, siger han.

Dertil kommer også, at den ene del af dobbeltfestivalen, Rock Im Park, finder sted på et område, der har en yderst belastet historie i forhold til nazisme.

- Dertil kommer så, at Rock im Park foregår på Reichsparteitagsgelände i Nürnberg, hvor Hitler i sin tid holdt partikongresser. Og der er der rigtig mange, der har et problem med at se et band eller en person, der muligvis er højreradikal, optræde.

Billeder fra "Rock im Park" 2019. (Foto: © DANIEL KARMANN, Daniel Karmann/picture-alliance/dpa/AP Images)

Pantera har efter aflysningerne to andre tyske koncerter tilbage. En i Berlin og en i Hamborg. De hænger dog i en tynd tråd, mener Michael Reiter.

- Jeg tror, at koncerterne i Berlin og Hamborg kan få samme skæbne. I begge byer har du store, antifacistiske miljøer, hvis medlemmer ofte slår alarm og protesterer, når angiveligt højreradikale bands annonceres på lokale spillesteder.

Tyskland har masser af højreradikale bands

Derudover undrer Michael Reiter sig lidt over, hvorfor det lige præcis er Pantera, man slår hårdt ned på.

- Det kan godt virke lidt letkøbt, at man aflyser Pantera. For imens svigter arrangører og myndigheder mange andre steder. Tysklands musikscene er dækket af en underskov af bands, der vitterligt er højreradikale, fortæller han og fortsætter:

- Her heiler bands med navne som Freikorps, Germanium, Blitzkrieg og Blutrein (Rent blod, red) fuldstændigt åbenlyst - og slynger racistiske og antisemitiske sange ud. Det er musik, der også deles flittigt blandt tyske skoleelever.

- Så måske skulle man bruge flere kræfter på at tynde ud i den underskov - fremfor at tro, at problemet er løst, hvis blot Pantera ikke spiller, siger Michael Reiter.

Hverken Pantera eller Phil Anselmo har kommenteret på festivalernes beslutning.