Festivaler mangler kunsterisk kvalitet

En rapport, som Statens Kunstråd har bestilt, giver festivaler hug for at være for folkelige og svigte vækstlaget.

På bare 10 år er antallet af danske musikfestivaler fordoblet til 150 om året. Og festivalerne har succes, men ikke nødvendigvis med kunstnerisk kvalitet til følge.

Ringsted Festival præsenterede i år 80'er-ikonet Rick Astley, og samme nostalgi har præget blandt andre Vig Festival, Langelandsfestival og Jelling, som blot har ladet danske navne som Dizzy Mizz Lizzy, Pretty Maids og Kim Larsen og Kjukken synge fællessangene.

Og det er skidt for vækstlaget i dansk musik, konkluderer en ny rapport som rådgivningsfirmaet Niras har lavet for Kunstrådets musikudvalg.

Kommerciel succes

Det gælder blandt andet Langelandsfestivalen, der får følgende ord med på vejen af ph.d og lektor ved RUC, Fabian Holdt, der har været med til at lave rapporten:

- Når det er de populære danske navne, der optræder som hovednavne, er det ikke noget, der gavner vækstlaget. Langelandsfestivalen er et tydeligt eksempel på, at man ikke arbejder ud fra et kunstnerisk rationale, siger altså Fabian Holdt til Dagbladet Børsen.

73 procent af landets festivaler får penge fra enten kommunen eller staten, men støtte udgør en meget lille del af de samlede indtægter.

Der skal offentlig støtte til

Publikum efterspørger tilsyneladende ikke vækstlaget, og derfor foreslår rapporten, at de mange festivaler, der modtager kunststøtte, bruges som afsæt til at styrke de unge talenter og dermed dansk musik.

- Set fra et kunstnerisk perspektiv handler det om, hvorvidt festivalerne er midtpunkt for en kreativ udvikling. Og det er der altså ikke, hvis det er Shu-bi-dua, der spiller på den store scene for 117. gang, mener Fabian Holt.

Succeshistorierne

Men der er naturligvis også kunstneriske succeshistorier, og ifølge Fabian Holdt kommer kvaliteten både fra store og små festivaler.

Han nævner blandt andet rockfestivalen Gutter Island, branchefestivalen Spot og folkemusikfestivalen i Tønder som festivaler, der har stor betydning for udviklingen af dansk musik.

Tønder Festivalen åbner i øvrigt i dag og løber frem til søndag.

Facebook
Twitter