Fie Laursen får hård kritik af Red Barnet og influencere: 'Meget bekymrende' og 'over grænsen'

Fie Laursen reklamerer igen for sugardating, selvom hun tidligere har undskyldt.

Influencer og blogger Fie Laursen har både skrevet en bog, udgivet musik og deltaget i reality-programmer på tv. Men indimellem har hun mødt kritik for sine reklamer. (Foto: © Maria Albrechtsen Mortensen, Scanpix)

Man kommer sjældent igennem livet uden at sige undskyld nogle gange.

Det ved blogger og influencer Fie Laursen, der så sent som i marts måtte undskylde offentligt efter at have reklameret for sugardating på sin Instagram-profil.

- Det er en kæmpe fejl. Det er virkelig dumt. Jeg tror bare, at jeg tit glemmer, at der er børn, der følger mig, sagde hun til P1 dengang.

Alligevel har hun nu valgt igen at reklamere for sugardating.

I går delte den populære influencer nemlig en story noteret som annonce på sin Instagram, hvor hun fortalte, hvordan hun nu har oprettet en profil på en sugardatingside, hvor hun sælger sine brugte trusser for penge.

I samme ombæring opfordrer hun også sine 329.000 følgere – denne gang dem over 18 – til at oprette en profil derinde, hvis de er trætte af dårlige Tinder-dates og nu tænker; "wow, jeg kunne godt bruge lidt luksus i min hverdag", som hun selv formulerede det i opslaget.

Men at Fie Laursen igen sender sine følgere ind i et univers med sugardating, hvor unge kvinder får penge, rejser, gode middage eller dyre ting af mænd for en date eller mere, er og bliver foruroligende, mener Kuno Sørensen, der er psykolog hos Red Barnet.

- Det er meget bekymrende, at hun nu igen reklamerer for det. Vi ved jo, at sugardating – særligt for unge udsatte – kan føre videre til prostitution, og at det kan være en oplevelse, der giver dem et knæk på selvværdet, siger Kuno Sørensen og uddyber:

- Først er de måske benovet over, at de får gaver og opmærksomhed, men bagefter vil de opleve en følelse af at være en vare, der bliver købt og som igen bliver uinteressant, når samværet ophører.

Hvis Kuno Sørensen skal give et råd til Fie Laursen, må det derfor være, at hun skal få sig en mentor, som kan hjælpe hende med at vurdere, hvilke udmeldinger hun bør og ikke bør komme med, siger han.

Hun skal nemlig – igen – huske på, at det ikke kun er unge over 18, som følger hende på Instagram. Det er også børn, der kigger med, og dermed bliver en blåstempling af sugardating endnu mere problematisk, mener Red Barnet-psykologen.

- Det har stor betydning, når man har valgt en karriere som influencer, fordi man netop bliver et idol for sine følgere, og det ansvar bør Fie Laursen også tage i forhold til at problematisere, at sugardating er en farlig vej at gå, siger han.

Fie Laursen har flere gange været midtpunkt i en shitstorm på grund af hendes reklamer for plastikoperationer eller sugardating på sociale medier. (Foto: © Maria Albrechtsen Mortensen, Scanpix)

Til gengæld ser Fie Laursens reklame ikke ud til at være ulovlig, siger vicedirektør Vagn Jelsøe fra Forbrugerrådet Tænk – blandt andet fordi der i sig selv ikke er noget ulovligt i at reklamere for sugardating, og fordi Fie Laursen her taler til sine følgere, der er fyldt 18.

- Min umiddelbare vurdering er, at det her ikke er en overskridelse af markedsføringsloven, fordi det henvender sig til unge over 18 og er deklareret som annonce, siger han.

Vil gerne bruge sin stemme "mod prostitution"

Ulovligt eller ej, da Anders Hemmingsen, der selv er Instagram-stjerne, så Fie Laursens opslag om sugardating, blev det dråben – han klikkede straks 'følg ikke længere', og bagefter opfordrede han sine 986.000 følgere til at gøre det samme.

- Hun har lagt så meget op gennem tiden med alt fra plastikoperationer til whitening af tænder og alt muligt. Men når man opfordrer til prostitution, er det over grænsen, og hvis jeg har en stemme, så vil jeg gerne bruge den her, siger han.

Anders Hemmingsen har modtaget "meget positiv respons i indbakken" efter sit opslag om Fie Laursen, og han kan da også se, at hendes antal følgere er faldet en smule siden. Til gengæld har hun nu gjort sin profil privat, og det har betydet, at nye måske begynder at følge hende for nysgerrighedens skyld, vurderer han.

- Der var mange, der skrev til mig bagefter, at det var godt, at jeg brugte min platform til at markere, at hun har overtrådt en grænse, siger Anders Hemmingsen.

Han er ikke alene om at sige sin mening om opslaget. Også andre kendte som rapper Tessa, tv-vært Sofie Linde og influencerne Emilie Lilja og Irina Olsen er ude med riven på deres Instagram-profiler.

- Fie Laursen snakker jo ikke om bagsiden af medaljen og faren, der kan være ved at prostituere sig selv. Jeg er godt klar over, at mine følgere er meget, meget klogere end det her, men jeg bliver nødt til lige at sige: Lad være med at lytte til hende, siger Tessa blandt andet.

Fik politikerne og Norge på nakken

Det er ikke kun reklamer for sugardating, der har skaffet Fie Laursen kritisk omtale.

Tidligere har hun også mødt kritik for flere gange at have reklameret for plastikkirurgi – ikke mindst dengang, hvor man i en konkurrence på hendes sociale medier kunne vinde en valgfri skønhedsoperation på en klinik i Tyrkiet.

I den forbindelse anbefalede Forbrugerrådet Tænk et totalforbud mod reklamer for kosmetiske operationer, og politikerne på Christiansborg drøftede endda sagen, mens de norske myndigheder besluttede, at den danske blogger faktisk overtrådte markedsføringsloven i vores naboland.

- Jeg tror ikke, jeg forvrænger pigers selvværd eller ændrer på deres kropsidealer. De bliver allerede udsat for urealistiske kropsformer som små, når de får stukket en barbiedukke i hånden, sagde hun om den sag til dr.dk tidligere i år.

Fie Laursen har ikke svaret på vores forespørgsel om et interview, og derfor har hun ikke udtalt sig om den konkrete sag i denne artikel.