Fik du ikke billet til Smukfest eller Roskilde? Her er fem alternative festivaler

Der er noget for enhver smag, uanset om du er til upcoming-navne og øko-forplejning eller tung rock og Fernet Branca-pølser.

Fest på Roskilde 2017 – men der findes gode alternativer til de store etablerede festivaler. (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

Det er de færreste lande, der kan måle sig med Danmark i forholdet mellem antallet af festivaler og indbyggertal.

Der er over 150 årlige af slagsen, fordelt over hele landet. Mange store, flere små – nogle har været med i 30 år eller mere, andre har deres første leveår i år.

Nåede du ikke at få partoutbillet til Smukfest eller Roskilde Festival, er her fem bud på fede alternativer.

Maximillian.

Sub Festival (19.-20. maj)

I Holstebro holder Subhuset til. En ungdomsorganisation, der skaber et kreativt og socialt frirum for byens unge.

De har siden 2014 arrangeret koncerter med alt fra hiphop til jazz, og det årlige musikengagement kulminerer med Sub Festival.

Hallerne på det tidligere Danish Crown-slagteri har siden 2015 dannet rammerne om Sub Festival, hvor artister som Noah Carter, Benal og Blondage har optrådt.

Lokalerne er fyldt med udsmykning, arrangørerne bygger selv scenerne og står for bookingen af navnene til de ca. 1.500 besøgende, som ifølge festivalen er "et imponerende antal for en lille by som Holstebro".

Musikprogrammet rammer en blanding af nye popmusikere og lidt mere eksperimenterende navne.

Location: Slagteriet, Holstebro.

Publikumsantal: 1.500.

Oplev blandt andre Maximillian, Emil Kruse og Bremer/McCoy.

0:00
Mellemblond. (Foto: Jonas Skovbjerg Fogh © (c) Scanpix)

Bloom (26.-27. maj)

En sanselig helhedsoplevelse, hvor videnskab, kunst, musik, mad og kultur befrugter hinanden.

Bloom er en festival, der rækker ud over musikken og taler til vores intellekt. Hvor fysikere, geogenetikere og geologer vil tale om grøn energi, universets grundstoffer, kunst og litteratur.

Rammerne i Søndermarken på Frederiksberg bliver også indtaget af danske navne fra den akustiske og elektroniske musikscene.

Dine børn får en lup, kan grave efter regnorme, trække dna ud af deres egne celler eller sende rumraketter afsted, og endelig inviteres der til langbordsmiddag.

Tag familien i parken og kom mætte og klogere hjem. Der er gratis entré, dog kræver enkelte aktiviteter betaling.

Location: Søndermarken, Frederiksberg.

Publikumsantal: 6.000.

Oplev blandt andre August Rosenbaum, Mellemblond og Yangze.

0:00
De Forbandede.

Esbjerg Fuzztival (14. juli)

Danmarks femtestørste by har allerede Esbjerg Rock Festival, Hede Rytmer og Made in Esbjerg. I år melder sig en ny endagsfestival på banen for dem med hang til hård og 'stenet' rock.

Da den fynske Kildemose og københavnske Psych Fest blev nødt til at lukke og slukke sidste år, opstod der et tomrum for psykedelisk og tung rock.

Derfor satte et par unge fyre sig for at lave Esbjerg Fuzztival, som har fået til huse i Byparken, hvor der er gratis adgang.

Fuzztival leger med betegnelsen 'fuzz'. En guitareffekt, der blev populær i 60'erne og fik elguitaren til at lyde rå og hvæsende.

Navne som Jimi Hendrix, The Doors og Rolling Stones var med til at udbrede kendskabet til lyden, og selv om navnene på festivalen nyere og knap så store, bliver der lagt vægt på guitarrocken.

Location: Byparken, Esbjerg.

Publikumsantal: 3-400.

Oplev blandt andre De Forbandede, Slowjoint og Vestjysk Ørken.

0:00
Veto.

New Note Festival (2.-4. august)

I en længere årrække har frivillige i Nordsjælland gjort en dyd ud af at få bæredygtighed, økologi og ny dansk musik til at gå op i en højere enhed.

Centrum for festivalen er Klaverfabrikken – verdens første co2-neutrale spillested siden 2011 – og festivalpladsen bliver dækket af rullegræs og hjemmebygget møblement af genbrugsmaterialer.

Foodtrucks og øko-bar sørger for forplejningen, mens du har mulighed for at opleve navne, der måske i de kommende år fortsætter til landets største scener.

Tidligere har Minds of 99, Oh Land og Phlake således stået på festivalens scener.

Location: Klaverfabrikken, Hillerød.

Publikumsantal: 500

Oplev blandt andre VETO, Fugleflugten, Hong Kong.

0:00
The Lords of Altamont.

Gutter Island (16.-18. august)

Syd for Vordingborg ligger den gamle danske bastion, Masnedø Fort.

Festivalen Gutter Island er efterhånden også en sikker bastion i dansk og international undergrundsrock – og holder til på fortets volde og i betonkatakomberne.

Festivalen afholdes hvert andet år og har siden debuten i 2000, vokset sig 'stor': fra 400 til 1.000 besøgende.

Der er musik fordelt på to scener, og traktørsteder hvor du kan få øl, sandwich eller en Fernet Branca-pølse.

Har du bryllupsplaner, kan du også blive gift til tonerne af gammelmandsrock, rå punk eller festlig politiske garagerock fra Tyrkiet.

Tidligere har festivalen præsenteret navne som The Hives, Spids Nøgenhat og Nashville Pussy. I år kommer der navne fra lande som USA, New Zealand og naturligvis Danmark.

Location: Masnedø Fort, Vordingborg.

Publikumsantal: 1.000.

Oplev blandt andre The Burnouts, The Lords of Altamont og The Cavemen.

0:00
Facebook
Twitter