Fik først nej til at være med - men nu er Anne i 'Bagedyst'-finalen: 'Det er helt vildt!'

Anne Tirstrup fik afslag, første gang hun søgte – men nu er hun finaleklar i 'Den store bagedyst'.

Det har gået op og nede for Anne Tirstrup i 'Den store bagedyst'. Men nu er hun finaleklar. (© Dr)

Hun har kæmpet sig igennem dette års 'Bagedyst'-sæson med alt, hvad der hører til af glaze, sved og tårer.

Flere gange er det gået grueligt galt for 26-årige Anne Tirstrup, der dog gang på gang har strammet forklædet og med jysk ildhu ihærdigt har bagt sig videre i konkurrencen.

Og nu er hun finaleklar.

For lørdag aften kunne den kageglade midtjyde triumferende snuppe ugens mesterbagertitel og dermed se frem mod næste uges finale, hvor hun altså skal kæmpe om 'Bagedyst'-trofæet mod Mads Andersen og Lena Thorsson, der ligeledes gik videre.

Men vejen til finalen har været lang. For udskillelsesløbet i 'Den store bagedyst' begynder længe inden, de ti endelige deltagere indtager det hvide bagetelt i første program.

Så for at løfte sløret for, hvordan man egentlig kommer med i 'Den store bagedyst', har vi allieret os med Anne Tirstrup, der guider os igennem sin rejse fra den første usikre ansøgning og hele vejen til 'Bagedyst'-finalen.

Se, da Anne Tirstrup blev ugens mesterbager her:

Fik afslag første gang

Det hele begyndte for Anne Tirstrup i 2018. Hun var i flere år blevet opfordret af venner og familie til at melde sig til kagekonkurrencen, og presset fra omgangskredsen var blevet så stort, at hun endte med at sende en ansøgning af sted.

- Man skal svare på en masse spørgsmål om sig selv. Det var sådan noget med, hvilken tidligere deltager man ser mest op til, og hvorfor de lige skulle vælge mig, forklarer hun.

Men Anne Tirstrup, der til daglig arbejder som sygeplejerske på Aarhus Universitetshospital, blev ikke kaldt til casting, og hun tænkte, det nok var et tegn på, at det bare ikke skulle være.

Men et år efter - i december sidste år - fik hun nys om, at en af hendes fars kolleger havde sendt en ansøgning og var blevet kaldt til casting. Og det gav kageentusiasten fornyet blod på tanden.

- Jeg tror, at det var det der med, at der var en anden, der var blevet bedt om at komme ind, der gav mig den der følelse af, at "ej nu prøver vi lige igen", forklarer Anne Tirstrup og fortsætter:

- Jeg tror, der er mange, der søger, fordi de har planer om, hvad det kan føre til bagefter. Men jeg er meget impulsiv, og jeg tænkte mest, det kunne være en supersjov oplevelse at få og en stor udfordring, jeg havde lyst til at stille mig selv.

Den kageglade sygeplejerske har bagt kager i årevis, inden hun søgte om at komme med i 'Den store bagedyst'. Det var for eksempel også hende, der skulle stå for det store udstyrsstykke ved sin brors bryllup. (© Privat)

Var til casting med Emil og Mads

Anne Tirstrup kom selvsagt igennem nåleøjet og skulle nu ind til den store castingrunde.

De mange håbefulde ansøgere blev delt op i hold af 30-40 personer på hver - tre hold i Aarhus og tre hold i København - hvorefter de kom de så ind forbi casteren og redaktionen bag programmet.

- Jeg var superglad for at være kommet med til første castingrunde, men jeg kunne også kigge mig omkring og se, at jeg ville få det svært, for der var mange unge, smilende piger på min alder.

- Jeg vidste jo godt, de skal bruge en forskelligartet skare af deltagere til sidst, så det var et svært nåleøje for mig at komme igennem, når der var så mange af min type, fortæller Anne Tirstrup, der i øvrigt var fra samme castinghold som Emil Ussing og Mads Andersen, der skulle vise sig at blive hendes konkurrenter i bageteltet senere hen.

Den indledende casting foregår over en uge, hvor hold af 30-40 indkaldte ansøgere skiftevis bliver bedt om at præsentere sig selv og deres kage foran de andre ansøgere samt casterne og redaktionen bag 'Den store bagedyst'. (© Dr)

Til castingen skulle deltagerne have bagværk med efter eget valg. Der var frit slag, i forhold til om man ville lave en storartet moussekage, en solid omgang fødselsdagsboller eller småkager efter oldemors opskrift – det hele var velkomment.

Én efter én skulle ansøgerne rejse sig op og fortælle om sig selv og den kage, de havde bagt. Herefter gik castingholdet fra programmet ud og voterede og kaldte en håndfuld videre til en personlig samtale. Resten blev der sagt pænt farvel til. Og heldigvis for Anne Tirstrup var hun en af dem, der gik videre til den personlige samtale.

- De spurgte om alt muligt. Og jeg har egentlig altid sagt, at jeg er meget personlig og ikke så gerne åbner op over for fremmede, men det kom helt naturligt til mig. Man var bare i så gode hænder.

Herefter blev de ansøgere, der var blevet kaldt til personlig samtale, også sendt hjem, og så var der ikke andet at gøre end at vente på, om man var gået videre til den sidste castingrunde.

- Jeg var flyvende, da jeg gik derfra. Jeg vidste jo godt, der stadig var lang vej til at skulle være med i det endelige program, men det at være nået langt var helt vildt for mig.

- Mine egne forventninger var også meget lave, så jeg var lidt i chok og måtte da også ringe til mine veninder og familie og fortælle om, hvor godt det var gået.

Anne Tirstrup havde ved sin indledende casting medbragt mousse-eclairs med citron, pistacie, pære og timian, som var dyppet i chokolade. (Foto: Anne Thirstrup)

Pludselig dukkede dommerne op

I den sidste runde - inden de endelige ti deltagere blev fundet - blev omkring 20 ansøgere hentet ind til en prøvebagning, hvor de ligesom i "Den hemmelige udfordring" i programmet blev bedt om at bage en ukendt kage på tid, mens de blev filmet.

- Det var et kæmpe boost, og jeg var så glad over at blive inviteret med til den sidste runde. Hele castingforløbet gav mig så meget selvtillid, for det handler jo ikke bare om ens kager, forklarer Anne Tirstrup og fortsætter:

- Man har også vist dem sin personlighed, så det var et kæmpe kompliment, at de gerne ville have mig med så langt i forløbet.

I den sidste casting-runde bliver 20 ansøgere kaldt ind til en prøvebagning, hvor de i to hold af ti på hver bliver filmet. Her var Anne Tirstrup på hold med blandt andre Lars Bjødstrup, Emil Ussing og Mads Andersen, som senere også skulle blive hendes konkurrenter i det hvide bagetelt. (© Dr)

Igen var Anne Tirstrup på hold med Emil Ussing og Mads Andersen, da der skulle bages ved den afgørende prøve. Og presset blev bestemt ikke mindre, da dommerne Katrine Foged Thomsen og Markus Grigo pludselig trådte ind i køkkenet under bagningen.

- Jeg var nervøs i forvejen, og det blev da lige ganget med tusind, da de kom ind. Men jeg prøvede at spille cool og være ovenpå, griner bageentusiasten.

Ligesom i programmet kom dommerne rundt og vurderede hver ansøgers bagværk, og Anne Tirstrup kan stadig huske, at der var pæne ord til hende, da dommerne kom forbi hendes kage.

- Jeg fik ros for min pynt. Vi skulle lave en roulade med brændt marengs på toppen, og jeg havde lavet noget ekstrapynt, jeg da fik lidt cadeau for. De kunne også godt lide smagen, men jeg tror også, de generelt var meget søde ved os ved den bagning, griner hun.

Hun prøvede at spille cool. Men indeni var Anne Tirstrup rystende nervøs, da hun pludselig stod ansigt til ansigt med dommerne i den sidste castingrunde. (© Dr)

Var perfektionistisk anlagt inden 'Bagedysten'

Efter den sidste casting gik der noget tid, før Anne Tirstrup hørte noget, men så kom opkaldet om, at hun skulle være en af de ti deltagere i 'Den store bagedyst' endelig.

- Jeg fattede det ikke. Jeg troede, det var en prank. Det kunne jo ikke passe. Jeg forstod simpelthen ikke opkaldet, siger hun og fortsætter:

- Jeg ringede til min familie, der var megaglade på mine vegne, og jeg måtte også lige fortælle det til nogle kollegaer, så de havde forståelse for, hvorfor jeg nok skulle være lidt væk fra arbejde i den kommende tid.

Og dét må man sige, hun skulle.

Da optagelserne gik i gang, brugte Anne Tirstrup og de andre deltagere hver uge to dage midt i ugen på at bage og filme, mens det meste af den resterende tid blev brugt på at øve sig til de næste optagelser.

Hun beskriver tiden i 'Bagedysten' som en boble, hvor det var det eneste, hun kunne fokusere på ud over sit arbejde. Alt andet, hun ikke skulle, blev nedprioriteret.

- Det var dødpresset, og nogle gange var jeg så uheldig at have weekendvagt, så der var endnu mindre tid at øve i.

- Mine forældre har da også fået nogle opkald ud på nogle sene timer, hvor jeg har haft brug for at blive talt lidt ned, fortæller hun.

Man bliver udsat for et massivt pres, når man er deltager i 'Den store bagedyst', men for Anne Tirstrup betød det kun, at hun fik lært at slappe mere af i køkkenet og lægge sin perfektionisme lidt på hylden. (© Dr)

Det hårde arbejde lønnede sig imidlertid for den nu finaleklar 'Bagedyst'-deltager.

- Det var en helt vild følelse, da jeg gik videre til finalen. Jeg havde på ingen måde turdet håbe på, at jeg ville kunne nå så langt. Og så med et mesterbagerforklæde! Det var bare helt vildt, siger hun.

Og den intense periode med bagning fra morgen til aften fik også åbnet Anne Tirstrups øjne for, at man ikke kan alt på én gang. Og i dag har hun en meget større glæde, når hun går i køkkenet.

- Inden jeg tog af sted, havde en lidt perfektionistisk tilgang til det. Alt skulle sidde lige i skabet og stå snorlige, og jeg var enormt kritisk over for mig selv. I køkkenet var det altid meget seriøst, siger hun og fortsætter:

- Men 'Bagdysten' har givet mig en fornemmelse af, at bagning skal være sjovt. Hvis man laver fejl, er det okay, og hvis man falder, må man bare rejse sig igen. Jeg har fundet glæden ved at lave mad og bage.

Du kan se, hvordan det går for Anne Tirstrup, Lena Thorsson og Mads Andersen, når der på lørdag er finale i 'Den store bagedyst' på DR1 og på DRTV klokken 20.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk