Film har skadet vinproduktionen

En heftig kritik af Merlot-vin i filmen "Sideways" fra 2004 har vist sig at have store konsekvenser for vinproducenterne i USA. Til gengæld er Pinot Noir blevet hot.

Filmen "Sideways" er ren og skær fiktion. Alligevel har de amerikanske filmfans taget det aldeles alvorligt, da skuespilleren Paul Giamatti udbryder i en scene:

- Hvis nogen drikker Merlot, så skrider jeg. Jeg skal ikke drikke fucking Merlot.

Og vupti, pludselig var der ikke så stor rift om de ellers så populære Merlot-vine i staterne, skiver det danske filmmagasin Ekko.

I dag eksisterer Merlot-vin fra USA stort set ikke og de, der stadig producerer druen, markedsfører den under et andet navn, siger vinhandler Per Schondelmeier fra Vinoble.

Fra bestseller til nitte

Han mærker tydeligt eftervirkningerne af Alexander Paynes film "Sideways", der handler om vinkenderen Miles og hans ven, der tager på mandetur blandt de californiske vinmarker.

Tidligere kunne Per Schondelmeier tilbyde et stort udbud af amerikanske Merlot-vine, men i dag har han kun ét rent Merlot-produkt. Hovedpersonens begejstring for druen Pinot Noir passer til gengæld fint med, at salget af Pinot Noir er steget kraftigt, siden filmen havde premiere i 2004.

I Santa Rita Hills, hvor filmen foregår, er der ligefrem tre gange så mange vinbrug som tidligere og blandt de nye vinproducenter dyrker man først og fremmest Pinot Noir.

Eneste logiske forklaring

Sideways-effekten viser, at den amerikanske vinforbruger er en let påvirkelig størrelse, for det er svært at få øje på nogen anden logisk forklaring på Merlots nedtur:

- Merlot er den største bestanddel i både St. Emilion- og Pomerol-vine, der er fransk Bordeaux-vin i absolut topklasse og ufatteligt populært, siger Per Schondelmeier til Ekko.

I USA er Merlot nu primært et blandingsprodukt. Når vinfirmaet Beringer for eksempel sender en Cabernet Sauvignon-vin på gaden, kan den sagtens bestå af femten procent Merlot, uden at det står på flasken. Det gør vinen billigere og så kan den uglesete Merlot tilmed blive afsat.

Facebook
Twitter