For 10 år siden så en af verdens mest populære serier lyset: I dag kan Frederik stadig bruge 20 timer om ugen på 'Game of Thrones'

I dag er det ti år siden, at HBO åbnede porten til det måske mest populære serieunivers nogensinde.

'Game of Thrones'-fan Frederik Kragh Nicolajsen flankeret af Karsi og Jaime Lannister spillet af Birgitte Hjort Sørensen og Nikolaj Coster-Waldau. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Vi er ikke mere end to minutter og 36 sekunder inde i det første afsnit af 'Game of Thrones', før de første afhuggede hoveder dukker op på skærmen.

Fem styk plantet på pinde i en sneklædt skovbund rundt om deres maltrakterede kroppe, der er lagt i en eller anden form for okkult cirkel.

Min kone rejser sig fra sofaen og nægter at se videre. Hun kan ikke lide at se vold i fjernsynet.

Jeg bliver siddende og spærrer øjnene endnu mere op, da det sjette hoved mister sin krop, og vi får et glimt af ondskaben bag drabet. Min interesse er vækket, og jeg er decideret hooked og hungrende efter mere, da jeg to nætter senere har slugt de første ti afsnit af 'Game of Thrones'.

I dag er det ti år siden, at det første afsnit af 'Game of Thrones' blev vist og vandt millioner af fans verden over.

Blandt andre Frederik Kragh Nicolajsen, der i dag er 25 år og stadig hooked.

De såkaldte 'White Walkers' - menneskehedens mystiske og skræmmende fjende i 'Game of Thrones'. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Frederik har set første sæson mere end ti gange, været igennem hele serien fem gange og er nu i gang med at læse de fem bøger bag 'Game of Thrones' for tredje gang.

Og så har han, måske for at dulme 'Game of Thrones'-abstinenserne, sagt ja tak til at tage en snak med dr.dk i forbindelse med tiåret for premieren. Det samme har serieekspert Frederik Dirks Gottlieb. De giver dig herunder fire bud på, hvorfor 'Game of Thrones' er blevet så stor en succes.

Og nå ja, så har vi vækket et af de danske ofre for den hovedafhuggende ondskab til live.

1

På et fundament af is og ild

Den nu 72-årige forfatter George R.R. Martin fra New Jersey i USA har skabt den verden, som HBO visualiserer i Game of Thrones. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Skaberne af 'Game of Thrones' startede ikke på bar bund.

Hvis det skulle være gået din næse forbi, så er tv-serien baseret på bogserien 'En sang om is og ild', der fra midten af 1990'erne og op igennem 00'erne imponerede fantasy-fans verden over.

- Så universet var populært, allerede inden serien startede, konstaterer serieekspert Frederik Dirks Gottlieb.

Det var også bøgerne, der lokkede denne artikels anden Frederik ind i universet med intriger, drager, sex, vold og blodtørstige zombier.

- Alt er gennemtænkt. Du får kortlagt en hel verden med mange forskellige riger og folk, men du er aldrig i tvivl om, hvor du er henne. Og det er specielt fascinerende, at man knytter sig til de forskellige houses, som man næsten følger som et sportshold.

Frederik Kragh Nicolajsen er ikke den eneste, der er begejstret for bogserien. De fem bøger er oversat til knap 50 sprog og er ifølge fansitet Winter Is Coming blevet solgt i 90 millioner eksemplarer verden over.

Og der mangler endda to bøger i serien.

Dem er George R.R. Martin i gang med at skrive, så tv-serien blev højst usædvanligt afsluttet, inden bogserien bag var færdigskrevet.

- Det kan man godt se på kvaliteten af serien. Den daler gevaldigt, da de ikke længere kan læne sig op ad bøgerne. Og det er vel en af de mest hate-watchede serier nogensinde, siger Frederik Dirks Gottlieb med henvisning til kritikken af den måde, serien sluttede på.

2

Komplicerede karakterer og fantastisk casting

Der er et væld af interessante karakterer i 'Game of Thrones'. Blandt andre Arya Stark og lejesoldaten Bronn. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Og selvom man som fan af bøgerne ikke får payoff på alt i serien, er der også ting, serien gør bedre end bøgerne, især hvad karaktererne angår.

- Det giver rigtig meget at se karaktererne blive bragt til live, siger Frederik Kragh Nicolajsen.

- Der er en masse arketyper, men de er meget nuancerede og bliver hele tiden vendt på hovedet, så du ændrer konstant holdning til karaktererne. Man bliver holdt fanget på et emotionelt niveau.

Han nævner blandt andre Theon Greyjoy, lejesoldaten Bronn og Robb Stark som karakterer, der bliver foldet langt bedre ud i tv-serien end i bøgerne.

Frederik Dirks Gottlieb er helt enig i, at karaktererne skal have en stor del af æren for, at 'Game of Thrones' har vundet så mange hjerter. Men også de mennesker, der har valgt skuespillerne, fortjener cadeau.

- Folkene bag serien har været ekstremt gode til at fortolke George R.R. Martins historie, men det er også karaktererne, der holder det kørende, og det er fedt at se, at der ikke kun er castet efter udseende.

- Karaktererne er ikke så polerede, som man ser i andre fantasy-serier. De er langhårede og beskidte og ligner mennesker, der godt kunne leve i en anden tid. Der er noget ægte og troværdigt over dem, siger serieeksperten.

3

Fantasy-hul og streaming-start

Frodo var med til at gøre fantasy mainstream og bane vejen for 'Game of Thrones'' kæmpe succes. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Omkring årtusindeskiftet eksploderede fantasy på film.

Frodo gik mod Mordor, og Harry Potter gik til kamp mod ham, vi ikke må nævne. Det så en meget ung Frederik Kragh Nicolajsen.

- Jeg er en del af en generation, der har fået fantasy ind med modermælken. Men jeg blev større og havde brug for, at fantasy-universet udviklede sig.

Og det udnyttede HBO i den grad med en trend, der i 2011 var ved at tage fart. Vi var allerede gået i gang med at streame serier – blandt andet 'Mad Men' og 'Breaking Bad' – men slet ikke i den grad, som vi kom til det op igennem 10’erne.

- Der gik nogle sæsoner, før 'Game of Thrones' blev den succes, vi husker den som i dag. Det var først cirka midtvejs i serien, at det eksploderede og blev det kulturelle fænomen, som vi kender i dag.

- Det skyldes blandt andet, at man med streaming pludselig kunne komme ud i alle mulige afkroge af verden. Folkene bag serien var også gode til at caste skuespillere fra mange forskellige lande i Europa, så der også opstod en bred interesse.

4

Utallige spin-off-muligheder

I 2022 kommer vi tættere på Targaryen-familien, når George R.R. Martins bog 'Ild og blod' bliver til serien 'House of the Dragon'. I 'Game of Thrones' imponerer Daenerys Targaryen blandt andet ved at tæmme drager. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Frederik Kragh Nicolajsen kan, når der er nyt fra 'Game of Thrones'-universet, snildt bruge 15-20 timer om ugen på at dykke ned i det.

Men der har ikke været nyt i noget tid.

Så han dulmer abstinenserne på diverse 'Game of Thrones'-relaterede fora og ved at nørde gamle klip fra serien. Nogle gange i seks til syv timer i streg.

- Det er jo ikke stoppet, bare fordi serien er færdig. Der er en hel verden, hvor der bliver diskuteret alt muligt fra 'Game of Thrones'.

Og der er faktisk nyt på vej.

I 2018 udgav George R.R. Martin bogen 'Ild og blod' om Targaryen-familien, der spiller en stor rolle i 'Game of Thrones'. Den bliver fulgt op af tv-serien 'House of the Dragon' i 2022.

Derudover er der med et voldsomt stort persongalleri i det hele taget gode muligheder for at lave spin-offs på den måske største seriesucces nogensinde.

Det advarer Frederik Dirks Gottlieb dog imod.

- Det er ikke nemt at kopiere sådan en succes. Det ved vi, for der er rigtig mange, der har prøvet. Og måske har folk brug for en fantasy-pause. Det virker heller ikke til, at det er fantasy, som folk craver efter lige nu, siger han.

Frederik Kragh Nicolajsen gør.

- Jeg glæder mig helt vildt til 'House of the Dragon' kommer, og jeg glæder mig over, at de har hyret de bedste instruktører fra 'Game of Thrones', og over at de har fået George R.R. Martin med ind over, siger han.

Og HBO burde ifølge Frederik Dirks Gottlieb nok også have ventet på, at forfatteren blev færdig med de to sidste bøger, inden de afsluttede 'Game of Thrones'.

- Vi fik en fake slutning, fordi de ikke kunne vente. Det var tydeligt, at det hele blev sat op i tempo til sidst, efter skakspillet ellers var blevet så nøje planlagt. Vi ved, at han formentlig havde en federe afslutning oppe i ærmet, og det kan godt være, at det nager folk, siger serieeksperten og kommer med endnu en mulighed til mere tv fra 'Game of Thrones'-universet.

- Det er lige før, man burde lave en helt ny sidste sæson.

5

Dansk zombie

Skuespiller Birgitte Hjort Sørensen forlod i 2014 de bonede gulve på 'Borgen' for at kaste sig ud i et slag af dimensioner i 'Game of Thrones'. Det endte med, at hun blev dræbt af en flok børnezombier og selv blev til en levende død. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Og så vil journalisten, der har skrevet denne artikel også lige komme med et bud på, hvorfor 'Game of Thrones' blev så stor en succes.

Danskerne.

Ja, det er da ret fedt, når der er danske skuespillere med i de helt store film og serier. Det skærper interessen og som regel populariteten i vores egen lille andedam.

I 'Game og Thrones' er der hele fem grunde til at pudse den danske brille og kigge ekstra godt efter. Nikolaj Coster-Waldau, Pilou Asbæk, Dar Salim, Frank Hvam og Birgitte Hjort Sørensen.

Asbæk og sidstnævnte blev kaldt til casting, fordi hovedforfatterne på 'Game of Thrones' var fans af den danske serie 'Borgen', hvor de begge er med.

- Det passede jo meget godt med, at de skulle bruge nogle nordboere, siger Birgitte Hjort Sørensen.

Den 39-årige 'Borgen'-skuespiller blev i efteråret 2014 castet til en rolle som wildling (der levede i iskolde nord) til et voldsorgie i femte sæson af 'Game of Thrones'. Uden at have den store idé om, hvad hun gik ind til.

- Jeg kendte ikke så meget til 'Game of Thrones'-universet og er ikke så vild med fantasy. Det er ikke rigtig noget, der tænder mig som seer. Men jeg havde da set det første afsnit og kunne se, at det var godt lavet, siger Birgitte Hjort Sørensen.

- Jeg vidste godt, at 'Game of Thrones' var blevet et verdensomspændende fænomen, men jeg havde nok ikke rigtig forstået, hvor stort det var.

Det fandt den danske skuespiller ud af, da hun tog til Belfast for at optage slaget ved 'Hardhome', som også er titlen på det afsnit, hun er med i.

- Der blev jeg ramt af ydmyghed på den gode måde. Det var stort.

Frederik Kragh Nicolajsen (nr. 5 fra venstre, bagerst) har i en årrække været del af en 'Game of Thrones'-lejr på Roskilde Festival kaldet 'A Camp of Ice and Fire'. Her mødes Frederik og flere andre fra den camp med Pilou Asbæk og Birgitte Hjort Sørensen til et 'Game of Thrones'-arrangement på Ørestad Bibliotek. (© Søren Christensen)

Da Birgitte Hjort Sørensen trådte ud af flyet i Nordirland, trådte hun ind i en voldsom stor maskine. Der var cirka 300 crew-folk på settet, det samme antal statister, og i det hele taget styr på de mindste detaljer.

- Jeg fandt ud af, at de havde tre grader af zombie, alt efter hvor længe man havde været død, griner Birgitte Hjort Sørensen.

Hun blev en af de friske.

Efter en uges kamptræning og koreografi og tre ugers optagelser blev skuespillerens karakter 'Karsi' dræbt af en gruppe zombie-børn og vågnede kort efter op som zombie selv. Og som skuespiller en oplevelse rigere.

- Jeg er da sindssygt stolt af, at jeg har været med i 'Game of Thrones'. Det er noget af det sjoveste, jeg har været med til. Jeg er bare ked af, at det kun varede et kvarters tid, griner Birgitte Hjort Sørensen.

Måske får hun flere fantasy-minutter i de kommende serier i 'Game of Thrones'-universet. Der er i hvert fald en god chance for, at der kommer flere danskere med, da der er hele fire spin-off-serier på vej.