15-årig nomineret til Bodilprisen: Jeg føler mig lidt som en elefant i en glasbutik

Villads Bøye går til dagligt på efterskole, men lørdag aften var han nomineret til en Bodil som ’Bedste mandlige hovedrolle’. Det er både mærkeligt og en stor ære for den unge filmdebutant.

15-årige Villads Bøye var lørdag nomineret som 'Bedste mandlige hovedrolle' ved Bodilprisen. (Foto: Stine Oksbjerg)

- Må jeg få din autograf.

- Jeg håber, du vinder.

Sådan lød det, da 15-årige Villads Bøye lørdag aften ankom til Bodilprisen på Bremen Teatret. Han blev taget godt imod, og humøret var højt.

Men den unge skuespiller har stadig ikke helt vænnet sig til opmærksomheden.

- Det er ret mærkeligt, det er ikke noget, jeg har prøvet så meget før. Det er lidt specielt og surrealistisk. Det der med at folk, som man ikke kender, går hen og spørger en om noget, det er lidt mærkeligt, fortæller han til DR Kultur.

Villads Bøye er nomineret som ’Bedste mandlige hovedrolle’ for sin rolle som drengen Martin i Niels Arden Oplevs 70’er-film ’Kapgang’, og det er ret usædvanligt, at Danske Filmkritikere, som står bag Bodilprisen, nominerer en så ung og endnu ikke professionel skuespiller.

Danske Filmkritikere har blot fundet fire mandlige hovedroller, der dette år var værdige til en nominering, og Villads Bøyes nominering er derfor et ekstra stort skulderklap til det unge skuespillertalent.

”Jeg er jo bare Villads”

De største stjerner inden for dansk film er samlet til Bodilprisen, og alle skal de gå den obligatoriske tur hen over den røde løber for at komme ind til prisuddelingen, mens fotograferne knipser løs.

Hele Villads Bøyes familie står spændte og stolte og kigger med fra sidelinjen, da det bliver tur for ham og Jens Malthe Næsby, der spiller rollen som storebror i ’Kapgang’, at træde ud på den røde løber.

Lars Mikkelsen, Pilou Asbæk og Paprika Steen har prøvet det mange gange før og ser rutinerede ud foran kameraerne, men for de to unge skuespillere er den røde løber langt fra hverdag endnu.

Villads Bøye og Jens Malthe Næsby fra 'Kapgang' på den røde løber til Bodilprisen. (Foto: Wilfred Gachau)

- Det er så mærkeligt, at man skal på den røde løber og få taget billeder. Så står man og venter i fem minutter på at skulle have noget opmærksomhed, som man egentlig ikke vil have. Sådan har jeg det i hvert fald lidt, forklarer Villads Bøye, mens han trækker lidt på skuldrene og fortsætter:

- Den der opmærksomhed, jeg føler mig virkelig som en elefant i en glasbutik. Jeg er jo bare Villads, siger han.

En ny verden

Det er nu ikke fordi, den unge debutant føler sig usikker i skuespillermiljøet, fortæller han. I ’Kapgang’ havde han da også fornøjelsen af at arbejde tæt sammen med blandt andre Sidse Babett Knudsen og Anders W. Berthelsen.

- Jeg kan huske, at vi var til et møde, før vi optog filmen, hvor vi skulle spise frokost, og så kom Anders derhen. Lige i de første minutter, så var det sådan lidt, ”wow er det Anders Berthelsen”, men så kommer man ret hurtig over det og snakker bare helt normalt sammen. De var rigtig søde alle sammen, fortæller Villads Bøye.

Han fortæller også, at det er mere mærkeligt med opmærksomheden i aften end i forbindelse med ’Kapgang’, fordi der vidste han, at han skulle være i centrum.

- Selvom jeg selvfølgelig stadig syntes, det var lidt mærkeligt at få alt den opmærksomhed, så var det alligevel mere naturligt til for eksempel gallapremieren på ’Kapgang’. Nu er det bare lidt akavet, fortæller han.

Glad og taknemmelig

Den røde løber er veloverstået, og der er masser af overskud og plads til afslappede smil og jokes, da Villads Bøye bevæger sig ind i salen for tage plads sammen med sin familie.

Længere nede af samme række sidder Viggo Mortensen, og rundt omkring sidder mange andre store stjerner inden for dansk film, mens Troels Lyby fra scenen guider de omkring 600 publikummer gennem aftenens Bodilfest.

En aften, der på mange måder byder på uvante, men spændende omgivelser for den unge debutant, der skiller sig ud i kraft af sin alder.

Ikke desto mindre er han nomineret til 'Bedste mandlige hovedrolle', og 'Villads Bøye er da også utrolig stolt af at være med i kampen om den prestigefyldte pris.

- Jeg lå faktisk syg på min efterskole, da min far ringede og sagde, at jeg var nomineret til en Bodil for 'Bedste mandlige hovedrolle', fortæller han med et grin.

- Jeg blev virkelig glad, men det var svært at forstå til at starte med. Men så lidt efter begyndte det at gå op for mig, og jeg tænkte: ”Wow, det er fandeme vildt, at jeg er nomineret til en Bodil i min filmdebut”. Det er fantastisk, og jeg er ovenud glad og taknemmelig.

Det store øjeblik

Bodilprisen er ved at nærme sig sin afslutning, og tiden er kommet til at finde ud af, hvem der vinder statuetten for ’Bedste mandlige hovedrolle’.

Villads Bøye forklarer, at han ikke er nervøs for ikke at vinde, men han er nervøs for at skulle stå på scenen med alt opmærksomheden rettet mod sig, hvis nu han går hen og vinder.

Han har ikke forberedt noget, men må tage den på charmen, som han siger på sit jyske, hvis nu han vinder.

- Jeg har ikke rigtig nogen forventninger, lige nu er jeg bare glad for at være nomineret, og så prøver jeg at nyde aftenen, sagde han lige inden, det for alvor gik løs.

Der bliver klappet højt, da Villads Bøye toner frem sammen med de tre andre nominerede i præsentationsvideoen.

Og der bliver taget en ekstra dyb indånding hos hele familien Bøye, før navnet bliver afsløret.

Skuespillerdrømmen

"Og vinderen for ’Bedste mandlige hovedrolle’ er... Henrik Birch fra ’Klumpfisken’".

- Det er okay, jeg er som sagt bare virkelig taknemmelig for at være blevet nomineret. I morgen vil jeg måske være lidt ærgerlig over det, men nej, det er helt okay, fortæller Villads Bøye bagefter, hvor alle så småt er begyndt at sive ud af salen for at begynde efterfesten.

Man taber ikke en Bodil, man vinder en nominering, som formanden for Danske Filmkritikere, Jacob Wendt Jensen, sagde til alle de nominerede i begyndelsen af showet.

Den unge debutant lader sig bestemt ikke skræmme af opmærksomheden, og han har heller ikke fået mindre blod på tanden efter Bodilprisen.

- Jeg tror lige, at jeg bare vil gå i gymnasiet de næste par år. Men hvis der dukker noget op, vil jeg selvfølgelig gerne prøve det. Drømmen er at blive skuespiller, fortæller han sikkert.