17-årigt stortalent i sit første interview nogensinde: Noieren at så mange ser mig

Han er godt i gang med at slå sit navn fast som skuespiller, men er selv meget ydmyg over for sin succes. Mød Elias Budde Christensen.

(Foto: © Betina Garcia, Betina Garcia/DR)

Der er sneakers i hobetal, vinterjakkerne er korte, jeansene stumpede og hættetrøjerne kigger frem under de mørke jakker.

En lille flok får en snak over en smøg, mens andre griner af noget, som en har sagt.

Det er ikke hver dag, man står og venter på, at en interviewkilde får fri fra dagens sidste undervisningstime, mens man står omgivet af teenagere foran et gymnasium midt i det hippe område Kødbyen i København.

Men det er nu engang her, jeg skal møde den snart 18-årige Elias Budde Christensen, der har et anderledes fritidsjob end de fleste af sine kammerater.

Elias Budde Christensen er nemlig skuespiller og lige nu aktuel i DR's nye dramaserie 'Når støvet har lagt sig', hvor han spiller en markant birolle som teenageren Albert, der døjer med et stofmisbrug.

Da klokken slår 15.30, dukker han op med en taske på ryggen og hilser pænt på.

- Det her er mit første interview, og jeg har faktisk heller ikke fået taget billeder sådan her før. Det er mega spændende, siger han roligt og smiler.

Hans nye frisure får ham til at ligne forsangeren i et indieband, og den lysegrå hættetrøje under jakken viser en tegning af en fuckfinger, som vi dog bliver enige om at tone lidt ned for på billederne.

Kort sagt passer Elias Budde Christensen altså fint ind i flokken, der hænger ud her foran gymnasiet.

"Fuck verden?" Nej, det er ikke den indstilling, som Elias Budde Christensen har til sine omgivelser, selvom der gemte sig en fuckfinger på hans trøje, da han skulle have taget billeder. (Foto: © Betina Garcia, dr)

Egentlig bor han nord for hovedstaden, nærmere bestemt ved Hareskoven, men hver dag tager han toget ind til byen for at gå i skole på Vesterbro, så hans hverdag udspiller sig lige så meget her mellem slagterhaller og smarte restauranter i Kødbyen.

Har allerede haft en hovedrolle

Elias Budde Christensen er ny i skuespilfaget, men rollen i 'Når støvet har lagt sig' er ikke hans første.

For et par år siden spillede han hovedrollen i TV 2-miniserien 'Thomas14', der handler om en homoseksuel dreng, og så havde han en meget lille birolle i den prisvindende film 'Dronningen' sidste år. Men det er så faktisk også dét, man finder på hans cv indtil videre.

Alligevel er der allerede blevet lagt mærke til ham, for i forbindelse med 'Thomas14' dukkede han op på Euromans liste over "fem oversete skuespillere, der fortjener ekstra ros". Dér stod han pludselig nævnt som eneste dansker ved siden af kendte amerikanske navne som skuespilleren Alison Brie fra serien 'Glow' og musiker- og filmstjernen Donald Glover fra serien 'Atlanta'.

"Budde Christensen formår på forunderlig vis at skabe nærvær ud af en afgrundsdyb ensomhed, og der ligger uden tvivl masser af komplekse roller og venter på ham i den danske filmverden", skrev Euroman blandt andet rosende.

Elias Budde Christensen kan stadig ikke helt forstå det.

- Det er jo skønt, og mig og mine venner havde det ret sjovt over artiklen… Jeg mener, det er Euroman. Men det var underligt, for jeg er jo bare Elias fra Hareskoven. Jeg var jo bare 15-16 år gammel, siger han.

Elias Budde Christensen mindes ikke én specifik begivenhed, hvor det stod klart for ham, at han ville prøve kræfter med skuespil. Interessen dukkede bare langsomt op – og så var det jo heller ikke dumt med nogle ekstra lommepenge. (Foto: © Betina Garcia, dr)

Da vi går rundt med fotografen i Kødbyens kroge og ender på en lokal café for at få taget nogle indendørsbilleder af ham, er det til gengæld som om, at han har prøvet den slags foto-seancer masser af gange.

Blikket er roligt og intenst mod kameraet, og uden problemer poserer han som om, han gør det hver uge. Han er endda frisk på at skifte til en hvid t-shirt, som han har liggende i skoletasken, for at vi kan udnytte diskolyset i lokalet.

- Jeg har altid en ekstra t-shirt med i tasken, fordi jeg pendler. Jeg er omstillingsparat, siger han og smiler igen.

Det er dog stadig tydeligt, at opmærksomheden er ret ny for ham. Både skuespillet, pressens interesse og i det hele taget bare tanken om, at folk kommer til at se det, han laver.

Jeg spørger ham, hvordan han har det med at have fået en rolle i en dramaserie, der kommer til at blive set af mange. Faktisk kommer den jo også til at blive vist i andre lande, får jeg tilføjet.

Elias Budde Christensen læner sig tilbage i stolen, inden han svarer lidt overrasket:

- Det har jeg faktisk overhovedet ikke tænkt over. Men det er en sjov tanke. Det har jeg slet ikke overvejet, da vi indspillede – at folk jo faktisk skal se serien på et tidspunkt… Hvor mange ser sådan noget, spørger Elias Budde Christensen så.

Da jeg fortæller, at det kan være alt lige fra 600.000 til over en million, udbryder han, at det er "lidt noieren" at tænke på.

- Jeg vil ikke afvise, at jeg kunne finde på at søge ind på en skuespilskole efter gymnasiet, siger Elias Budde Christensen. Han har dog ikke lagt sig fast på en uddannelse endnu. (Foto: © Betina Garcia, dr)

Håber, at serien skaber debat

Det er ellers ikke, fordi branchen er helt ny for den unge skuespiller. Hans far, Anders Budde Christensen, er uddannet skuespiller og har derfor været god at snakke med, fortæller Elias Budde Christensen.

- Jeg talte med min far om teater og skuespil, og jeg synes bare, at det lød sjovt. Og jeg kan huske, at jeg på et tidspunkt gerne ville tjene nogle penge, så jeg kom til en casting på en dokumentarfilm, hvor der skulle filmes nogle rekonstruktioner. På den måde kom jeg til mange andre castings, fortæller han.

Det var sådan, han sikrede sig rollen i 'Thomas14', og sådan at han senere endte i den aktuelle DR-serie, der følger en række personer før, under og efter et drabeligt terrorangreb på en restaurant i København.

- Jeg håber, at folk synes 'Når støvet har lagt sig' er god, men jeg ved også, at der er nogle ting, som kan skabe noget debat. Så jeg håber, der er nogle, der vil snakke om den, siger han.

Der er også noget at snakke om i forbindelse med hans rolle som Albert, der tager stoffer, og som ikke har ret meget held med de ting, han går igang med.

Elias Budde Christensen synes, det er svært at sige, hvorfor hans rolle Albert gør, som han gør. Men det oplagte bud er, at han ryger hash for at kunne være en del af vennernes fællesskab, vurderer han.

- Men jeg tænker også, at han keder sig rigtig meget – det tror jeg, at der er mange unge, der gør – og så tror jeg, at han gerne vil prøve nogle grænser af. Det er jo de typiske grunde til, at man starter med det, siger han.

Elias Budde Christensen har været begejstret for at spille over for de erfarne skuespillere Jacob Lohmann og Julie Agnete Vang, der spiller hans forældre i 'Når støvet har lagt sig'. - Jeg har lært utroligt meget af dem bare ved at observere dem, siger han. (Foto: © Betina Garcia, dr)

Selvom Elias Budde Christensen ikke selv har eksperimenteret med stoffer, kan han på en måde godt sætte sig ind i, hvorfor nogle på hans alder kan få det behov.

- Især når man har denne her alder, hvor man gerne vil prøve grænser af. Så bliver det måske sådan lidt; "lad os gøre det sammen og have det fedt med det", selvom der ikke er noget fedt ved det, siger han.

Stadig ikke sikker på skuespillet

Derudover peger han også på, at mange føler sig presset af både egne og samfundets krav til, hvordan de skal klare sig i skolen og hvilken uddannelse, de skal vælge. Det er sådan noget, der stresser unge, mener Elias Budde Christensen, og det ser han som et kæmpe problem.

- Der kan nemt komme en kultur i en klasse eller vennegruppe, hvor man gejler hinanden op og sammenligner både karakterer og fravær. Det gælder om at have mindst fravær, siger han og fortsætter:

- Men det betyder jo, at selvom man er syg og har det skidt, så går man måske alligevel i skole, fordi man ikke vil have fravær, og det synes jeg er virkelig nedern. Så den del af problemet kan jeg bestemt godt genkende.

Selv ved Elias Budde Christensen endnu ikke, hvad han vil uddanne sig til – men han føler ikke et pres fra nogen. Det oplagte er naturligvis at blive uddannet som skuespiller, nu hvor han har fået godt gang i det, men det er ikke et erhverv, han har lagt sig fast på endnu.

Faktisk holder han døren åben, som han siger.

- Jeg vil ikke afvise, at jeg kunne finde på at søge ind på en skuespilskole efter gymnasiet. Men jeg kan jo nå at ændre mening tusind gange.

- Hvis jeg nu får flere job som skuespiller, kan det jo godt være, at jeg søger den vej. Det er i hvert fald megasjovt, og lige nu vil jeg i hvert fald gerne have flere roller.

Da vi siger farvel, uddeler han venligt krammere, og så ryger skoletasken ellers tilbage på ryggen og turen går mod s-toget nordpå, hvor der venter en omgang lektier.

Hvad der venter Elias Budde Christensen af roller, ved han endnu ikke. Men han vil gerne have flere. (Foto: © Betina Garcia, dr)